Förhandsröstning utomlands vid EU-valet i juni

I Finland är valdagen för EU-valet söndagen den 9 juni 2024. Förhandsröstningsperioden utomlands är den 29 maj–1 juni 2024. Många förhandsröstningsställen utomlands är dock öppna under en kortare tid än så.

Utomlands ordnas förhandsröstning i 86 länder vid totalt 166 röstningsställen vid Finlands beskickningar eller deras verksamhetsställen. En del av röstningsställena har öppet enbart vissa dagar under förhandsröstningsperioden. Utrikesministeriet ansvarar också för att ordna förhandsröstningen på finska fartyg som rör sig utanför Finlands gränser under perioden för förhandsröstningen.

Det är justitieministeriet som har det övergripande ansvaret för att ordna val. På justitieministeriets webbplats vaalit.fi finns en lista över alla röstningsställen(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och deras öppettider.  

Röstberättigade personer som befinner sig utomlands under förhandsröstningsperioden och på valdagen kan också rösta per brev från utlandet. Anvisningar för brevröstning finns på justitieministeriets valsidor.

Mer information