Libanon: resemeddelande
Risknivå
Undvik alla resorAktuellt
Kriget som bröt ut den 7 oktober 2023 mellan Israel och Hamas fortgår och läget är fortsatt spänt i Libanon och i många andra delar av Mellanöstern. Säkerhetsläget har försämrats dramatiskt efter september 2024 när Israel skickade ut marktrupper till södra Libanon.
Eldupphöret mellan Israel och Hizbollah som trädde i kraft tidigt på morgonen den 27 november 2024 har förbättrat det allmänna säkerhetsläget, men det är fortfarande känsligt och det är möjligt att någondera parten bryter mot eldupphöret eller att det händer andra plötsliga förändringar.
Israel och Hizbollah har avbrutit stridsåtgärderna vid Libanons södra gräns som övervakas av FN:s fredsbevarande styrka UNIFIL, men Israels närvaro i området fortsätter och civila får inte röra sig söder om floden Litani. Om kriget i Gaza fortsätter, finns det fortfarande en risk att kriget sprider sig i Libanon och till andra länder i regionen. Säkerhetsläget påverkas också av händelserna i Syrien efter den 8 december 2024 då Hayat Tahrir al-Shams rebellgrupper erövrade Syriens huvudstad Damaskus.
Till följd av eldupphöret finns det nu flera flygförbindelser. Det lönar sig att följa upp flygutbudet direkt på flygbolagens webbplatser. Till dess att läget blir stabilt, kan kommersiella flygningar upphöra helt utan förvarning, och det blir betydligt svårare att lämna landet. Förbered dig på förseningar och inställda förbindelser och var beredd att ändra på din ursprungliga resplan.
Vägarna till Beiruts flygplats stängs tidvis av på grund av demonstrationer eller situationer som myndigheterna bedömt som risk för säkerheten. Infrastrukturen, till exempel vägar, är ställvis dålig. Vintertid kan det också på grund av regn och andra dåliga väderförhållanden vara svårt att färdas på vägarna, också på vägarna till flygplatsen. Från norra Libanon kan du också resa med färja.
Undvik demonstrationer och stora folksamlingar. Följ nyhetsrapporteringen. Ända sedan början av kriget mellan Israel och Hamas har flera demonstrationer till stöd för Palestinska området ägt rum i Libanon. Demonstrationerna förväntas fortsätta. De största samlingarna ordnas i allmänhet på fredagseftermiddagar. Trots att demonstrationerna brukar vara fredliga, lönar det sig att undvika dem. Demonstrationerna kan också göra det svårt att ta sig fram på grund av begränsningar som myndigheterna inför.
Om läget blir påtagligt sämre, kan det vara svårare att få hälso- och sjukvård, mat och andra nödvändiga artiklar. Se till att du har mat och vatten för minst två eller tre veckor. Om striderna och attackerna ökar i det område där du befinner dig, sök dig till en trygg plats och undvik områden med militär verksamhet. Håll dig i mån av möjlighet inomhus, följ noggrant de lokala myndigheternas anvisningar och håll kontakt med dina närstående.
Läs utrikesministeriets resemeddelande på www.finlandabroad.fi, följ ambassadens webbplats och gör en reseanmälan på www.reseanmalan.fi. Ambassaden bevakar situationens utveckling och informerar om förändringar i säkerhetsläget på sin webbplats och i sociala medier: https://finlandabroad.fi/web/lbn/forsta-sidan(Länk till en annan webbplats.) (länk till en annan webbplats). På webbplatsen finns också ambassadens beredskapsplan: https://finlandabroad.fi/web/lbn/beredskapsplan.
Utrikesministeriets resemeddelanden är rekommendationer
Du är alltid själv ansvarig för ditt beslut om vart du reser och när du reser. De lokala myndigheterna har det primära ansvaret för att trygga säkerheten för alla som befinner sig i landet och i nödsituationer ansvarar de för sök- och räddningsinsatser. I krissituationer ska du följa de lokala myndigheternas anvisningar. Följ mediernas nyhetsrapportering och informationen på ambassadens webbplats och i sociala medier. Utrikesministeriet och Finlands ambassader och konsulat hjälper finländare enligt lagen om konsulära tjänster. Om Finland inte har diplomatisk representation i ett land utanför EU kan du vända dig till en annan EU-stats representation. Om du deltar i en paketresa är det i första hand researrangören som hjälper dig.
[Lagen om konsulära tjänster] (http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1999/19990498)
EU-direktivet om konsulärt skydd för EU-medborgare (Länk till en annan webbplats.)
Lagen om kombinerade resetjänster(Länk till en annan webbplats.)Vi rekommenderar att du alltid tecknar en reseförsäkring. Om du har en sjukdom eller är gravid, om du reser till ett farligt område eller om du tänker ägna dig åt någon riskfylld idrott eller hobby, kontrollera med ditt försäkringsbolag när din reseförsäkring gäller och vad den täcker. Det är dyrt och svårt att transportera hem en sjuk eller död person utan en heltäckande försäkring. Man får inte heller alltid vård utomlands utan en betalningsförbindelse eller förhandsbetalning.
Gör en reseanmälan på: https://matkustusilmoitus.fi/(Länk till en annan webbplats.)
Allmänna säkerhetsläget
Säkerhetsläget har under de senaste åren varit stabilt, men bräckligt. Det sociala läget har försämrats på grund av den ekonomiska kollapsen 2019. Covid-19-pandemin och explosionen i hamnen i Beirut 2020 har förvärrat den ekonomiska krisens konsekvenser.
I Libanon finns aktiva beväpnade grupper, av vilka den mest inflytelserika är den shiamuslimska organisationen Hizbollah. Inom landet finns också flera olika religiösa och politiska spänningar. Det finns en risk för terrorattacker.
På grund av konflikten som eskalerade efter september 2024 har över en miljon människor fått fly internt i Libanon och över en halv miljon människor har varit tvungna att ta sig över gränsen till Syrien, vilket förvärrat den långa humanitära krisen i båda länderna. Efter att eldupphöret trädde i kraft den 27 november har flyktingar börjat återvända hem, men bristen på bostäder och den begränsade rörelsefriheten särskilt i södra Libanon gör det omöjligt för hundratusentals människor att flytta tillbaka.
Händelserna i Syrien påverkar fortfarande läget i landet. Smuggling är vardag vid gränsen mellan Syrien och Libanon. Undvik gränszonen mellan Libanon och Syrien. Den stora strömmen av syriska flyktingar har förvärrat de sociala spänningarna och de ekonomiska problemen. Enligt den libanesiska regeringen och FN:s flyktingorganisation finns det kring en och en halv miljon syriska flyktingar i Libanon. I Libanon bor också omkring 200 000 palestinska flyktingar. I en del av de palestinska flyktinglägren förekommer oroligheter och extrema grupper. Strömmen av syriska flyktingar och det ökade antalet fattiga har orsakat mer trängsel och fler spänningar även i lägren. Särskilt det palestinska flyktinglägret Ain Al-Hilweh i staden Saida söder om Beirut har länge varit konfliktbenäget.
Efter att ekonomi- och banksektorn rasat kan bank- och kreditkort åter användas till exempel på större hotell, restauranger och affärer. Kostnaderna kan dock vara höga. Du ska vara beredd att betala alla kostnader med kontanter, också eventuella sjukhuskostnader. Internationella försäkringar godkänns i regel inte för att täcka sjukvårdskostnader.
Fråga på förhand om det går att använda kreditkort på ditt inkvarteringsställe. Det finns ett flertal växlingsställen där du kan växla dollar och euro till dagens kurs. Det libanesiska pundet har varit ganska stabilt sedan våren 2023. Det är bra att ha kontanter på dig när du reser in i landet och det går också att överföra pengar till exempel via Western Union. Många butiker, restauranger och hotell godkänner betalningen också i dollar.
El- och nätavbrott som kan ta från några minuter upp till flera timmar är vanliga i Libanon. Det finns inte gatubelysning på alla ställen och trottoarerna är dåliga.
Brottsligheten
.Vålds- och egendomsbrott mot personer är fortfarande relativt sällsynta, men småbrotten på gatorna har dock ökat på grund av det försämrade ekonomiska läget. Undvik att väcka uppmärksamhet och uppträda berusad. Det är i allmänhet tryggt att röra sig ensam i livliga områden, också efter mörkrets inbrott, men det rekommenderas att du använder taxi på längre resor. Det har hänt att människor har blivit rånade på sina väskor av skoterförare.
Korruption är ett stort problem i Libanon, men det är osannolikt att den påverkar en vanlig turists liv. En utlänning som vistas längre i landet kan stöta på korruption till exempel i samband med olika tillstånd.
Om ditt pass försvinner eller blir stulet ska du göra en anmälan till den lokala polisstationen. Om Finland inte har en ambassad eller ett konsulat i landet kan du ansöka om en provisorisk resehandling (Emergency Travel Document, ETD) vid en annan EU-stats ambassad. Ta kopior av dina viktigaste dokument, såsom passet och flygbiljetterna. Förvara kopiorna skilt från originalen.
Om ditt pass försvinner eller blir stulet ska du göra en anmälan till den lokala polisstationen. Om Finland inte har en ambassad eller ett konsulat i landet kan du ansöka om en provisorisk resehandling (Emergency Travel Document, ETD) vid en annan EU-stats ambassad.
Ta kopior av dina viktigaste dokument, såsom passet och biljetterna, och förvara dem skilt från originalen.
Trafiken
Trafiken är en verklig säkerhetsrisk i Libanon. Hastigheterna är höga och körstilen riskabel.
Naturförhållanden
Libanon ligger i ett seismiskt aktivt område, och därför finns det en risk för jordbävningar överallt i landet.
Hälsoläget
Hälsovårdens kapacitet har försämrats på grund av den ekonomiska krisen, skadorna efter explosionen och covic-19-pandemin. Det är fortfarande möjligt att få privat hälso- och sjukvård eller sjukhusvård av god standard, men vården ska betalas kontant eller i dollar eller i euro. Du kan söka ersättning för kostnaderna i efterhand från din reseförsäkring. Det kan vara svårt att få läkemedel.
Vatteninfrastrukturens och hälsovårdssektorns tillstånd är dåligt. Sjukhusen och hälsostationerna lider av brist på energi och personal.
Det allmänna hygienläget är fortfarande relativt bra. Det är lätt att hitta apotek i städerna och på sjukhusen talas engelska och franska. Ta alltid dina egna läkemedel med dig på resan. En reseförsäkring rekommenderas. Kontrollera villkoren före resan.
Om du har en sjukdom eller är gravid, om du reser till ett farligt område eller om du tänker ägna dig åt någon riskfylld idrott eller hobby, kontrollera med ditt försäkringsbolag när din reseförsäkring gäller och vad den täcker. Det är dyrt att transportera hem en sjuk person utan en heltäckande försäkring. Det är inte alltid möjligt att få vård utomlands utan en betalningsförbindelse eller en förhandsbetalning.
Kontrollera alltid innan du reser vilka smittsamma sjukdomar som finns på resmålet och vilka vaccin som rekommenderas. Du hittar information på följande webbplatser:
Institutet för hälsa och välfärd, hälsoinformation för resenärer på finska ”Matkailijan terveysopas”: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Länk till en annan webbplats.) (Länk till en annan webbplats.)
Världshälsoorganisationen WHO: http://www.who.int/en(Länk till en annan webbplats.) (Länk till en annan webbplats.)
Europeiska smittskyddsmyndigheten: http://www.ecdc.europa.eu(Länk till en annan webbplats.) (Länk till en annan webbplats.)
Kontrollera alltid innan du reser vilka smittsamma sjukdomar som finns på resmålet och vilka vaccin som rekommenderas. Du hittar information på följande webbplatser:
Institutet för hälsa och välfärd: ”Matkailijan terveysopas”(Länk till en annan webbplats.)
Världshälsoorganisationen WHO(Länk till en annan webbplats.)
Europeiska byrån för smittsamma sjukdomar(Länk till en annan webbplats.)
Lokala lagar och seder
All narkotika är förbjuden i Libanon och straffen för innehav är stränga.
Homosexualitet är kriminaliserat i Libanon, men inställningen är liberalare i Beiruts och Jouniéns nattklubbsområden. Visserligen har inställningen till homosexualitet hårdnat under de senaste åren.
Inresebestämmelser
Passet måste vara i kraft sex månader efter ankomsten till landet.
Utrikesministeriet ansvarar inte för främmande staters inresebestämmelser, till exempel villkor för passets giltighet eller visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna hos mållandets myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.
Finska medborgares resedokument: https://um.fi/pass/
UM ansvarar inte för främmande staters inresebestämmelser, till exempel villkor för passets giltighet eller visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna hos mållandets egna myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.
Läs mer om finska medborgares resedokument: https://um.fi/passi/.
Kontaktuppgifter
Finlands ambassad, Beirut
BEIRUT
LEBANON
Jour: I nödfall kan du kontakta utrikesministeriets konsulära jour: tfn +358 9 1605 5555 och e-post paivystys.um@gov.fi.