Muovaamme kestävää tulevaisuutta – yksi vaikuttava kokous kerrallaan
Luonnon köyhtyminen vaikuttaa kaikkiin inhimillisen elämän osa-alueisiin, myös rauhaan ja turvallisuuteen. Siksi ulkoministeriö ja WWF Suomi ovat yhdistäneet voimansa ja kehittäneet ohjeet vastuullisiin kokouskäytäntöihin. Uudistettuja periaatteita noudatetaan kaikissa Etyj-puheenjohtajuuteen liittyvissä kokouksissa Suomessa vuonna 2025.

Ulkoministeriö edistää vastuullisuutta strategisesti ja käytännössä
Ulkoministeriön työllä on tärkeä rooli kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisessä sekä maailmalla että kotimaassa. Ministeriö pyrkii myös vähentämään toimintansa kielteisiä vaikutuksia kestävään kehitykseen ja tarkastelee vastuullisuustavoitteidensa edistymistä vuosittaisella vastuullisuusraportilla.
Vuonna 2017 WWF Suomen ja ulkoministeriön yhteistyönä laaditut ympäristövastuullisten kokousten ohjeet on päivitetty kattamaan sosiaalisen vastuun tavoitteet. Uudistettuja periaatteita noudatetaan kaikissa Etyj-puheenjohtajuuteen liittyvissä kokouksissa Suomessa vuonna 2025.
Tulevaisuus, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa
Maapallon luonto köyhtyy hälyttävällä vauhdilla. Käynnissä on maailmanlaajuinen sukupuuttoaalto, joka on ensimmäistä kertaa ihmisen aiheuttama. WWF:n Living Planet -raportti osoittaa selkärankaisten villieläinten populaatioiden pienentyneen keskimäärin 73 prosenttia vain 50 vuoden aikana.
Suurimpia syitä luonnon köyhtymiseen ovat elinympäristöjä tuhoava maankäyttö ja luonnonvarojen ylikulutus. Myös ilmastonmuutos kiihdyttää luontokatoa. Luontokato puolestaan vauhdittaa ilmastonmuutosta.
Luontokato ja ilmastonmuutos ovat myös turvallisuuskysymyksiä. Ne vaikuttavat kilpailuun vähenevistä resursseista, ruoka-, vesi- ja energiakriiseihin sekä poliittiseen epävakauteen. Nämä ilmiöt voivat kiristää olemassa olevia jännitteitä entisestään. Parhaimmillaan luonnonsuojelu voi rakentaa rauhaa ja luoda vakautta.
Luontokadon ja ilmastokriisin torjuminen on meidän kaikkien vastuulla. Organisaatioilla on paitsi mahdollisuus, myös vastuu huolehtia ympäristöstä ja luonnonvarojemme kestävästä kulutuksesta. Muutos tulevaisuuteen, jossa luonto ja ihminen elävät tasapainossa on mahdollista saavuttaa – yhdessä.
Vastuulliset kokouskäytännöt
Vastuullisia kokouskäytäntöjä edistämällä pyritään minimoimaan tapahtumien negatiiviset vaikutukset ja vahvistamaan niiden positiivista vaikutusta ympäristöön, yhteiskuntaan ja talouteen. Palveluntarjoajien kanssa tehtävän yhteistyön kautta korostetaan kestävien valintojen merkitystä. Vastuullisuus näkyy kokouspaikoissa, tarjoiluissa, hankinnoissa ja oheisohjelmissa. Tavoitteena on yhdistää vastuullisuus ja diplomatia tukemaan kestävän kehityksen tavoitteita.
Tapahtumapaikan valinta
Teemme yhteistyötä tapahtumapaikkojen kanssa, jotka ovat:
- toteuttaneet energiansäästöohjelmia
- minimoineet vedenkulutusta
- varmistaneet saavutettavuuden ja esteettömyyden
Hankinnat
Olemme sitoutuneet:
- edistämään kiertotaloutta vuokraamalla, kierrättämällä ja suosimalla kierrätettyjä materiaaleja
- suosimaan toimijoita, jotka seuraavat, kehittävät ja todentavat vastuullisuustyötään
- tukemaan paikallista tuotantoa sosiaalisen kestävyyden ja alueellisen elinvoiman tukemiseksi
Tarjoilut
Olemme sitoutuneet:
- lisäämään kasvipohjaisen ruuan määrää tarjoiluissa
- tilaamaan ateriat WWF:n Kalaoppaan suositukset huomioiden
- tilaamaan ateriat lähiruoka-, luomu- ja sertifiointiperiaatteet huomioiden
- minimoimaan ruokahävikkiä yhdessä palveluntarjoajan kanssa
Kokousjärjestelyt
Olemme sitoutuneet:
- edistämään kestäviä liikkumismuotoja
- luomaan turvallisemman tilan periaatteet ja toimintatavat
- näyttämään osallistujille kestävän kehityksen ratkaisuja Suomen näkökulmasta