Suomi osallistuu rokotteiden globaalia saatavuutta edistävään työhön

Suomi on antanut kansainväliselle rokotusallianssi Gaville 2,5 miljoonan euron rahoituslupauksen rokotehuippukokouksessa 4. kesäkuuta. Suomen tuella edistetään Gavin tavoitetta rokottaa 300 miljoonaa lasta seuraavien viiden vuoden aikana ja vahvistetaan COVID-19-rokotteen yleismaailmallista saatavuutta. Köyhimpien maiden terveydenhuollon tukeminen estää tartuntatautien puhkeamista ja leviämistä globaalisti.

Huippukokouksessa olivat mukana muun muassa Bill Gates, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sekä Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson. Suomea edusti kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

"Pandemia vaikuttaa kaikkiin kansakuntiin ja siksi on tärkeää toimia yhdessä. Kaikkien maiden tulee olla mukana pandemian ratkaisussa, eikä kukaan ole turvassa, ennen kuin kaikki ovat turvassa. Rokotteen maailmanlaajuisen jakelun tulee olla tasapuolista, edullista ja läpinäkyvää riippumatta siitä, missä rokote on kehitetty ja rahoitettu", ministeri Skinnari painotti puheenvuorossaan.

Suomi aikoo jatkaa tukea Gaville myös vuonna 2021.

Köyhimpien maiden terveydenhuoltojärjestelmien tukeminen edistää globaalia terveysturvallisuutta. Toimivat järjestelmät pystyvät tehokkaammin estämään tartuntatautien puhkeamista ja leviämistä. Siksi Suomelle on tärkeää, että COVID-19-rokote on saatavilla kaikkialla maailmassa. On myös huomioitava tyttöjen, naisten ja vammaisten sekä muiden haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden mahdollisuus suojautua koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Vuonna 2000 perustettu Gavi vahvistaa globaalia rokotesuojaa epidemioiden uhkaa vastaan sekä edistää lasten rokottamista hengenvaarallisia tartuntatauteja vastaan. Gavin rokotustyö saavuttaa lähes puolet maailman lapsista. Gavi edistää COVID-19-rokotteen saatavuutta köyhimmissä maissa ja tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa WHO:n, Maailmanpankin ja Unicefin kanssa.

Lisätietoja: kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Kirsi Airio, puh. +358 50 574 1729 sekä yksikönpäällikkö Pasi Pöysäri, kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan yksikkö, puh. 0295 350 022.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi