Suomelta hätäapua Turkin ja Syyrian maanjäristysalueelle

Suomi lähettää 1 miljoonan euron arvosta humanitaarista apua Turkkiin ja Syyriaan Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton kautta. Tuella tarjotaan muun muassa ruokaa, suojaa ja lääkinnällistä sekä traumatukea kotinsa menettäneille molemmissa maissa.

Turkin eteläosassa maanantaina 6. helmikuuta tapahtuneen tuhoisan maanjäristyksen jälkeiset pelastustoimet ovat käynnistyneet nopeasti. Järistysten seurauksena Turkissa ja Syyriassa on kuollut yli 5 000 ihmistä ja loukkaantunut yli 20 000 ihmistä.

”Inhimillinen hätä alueella on valtava ja tätä lisää myös pelko jälkijäristyksistä. Suomi haluaa olla nopeasti katastrofista kärsivien apuna. Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen toimijat Turkissa ja Syyriassa ovat jo paikalla auttamassa ihmisiä muun muassa ruoka-avulla ja hätämajoituksella, ja Suomi tukee heidän työtään”, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Suomen avun toimittaa perille Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto IFRC, joka on julkistanut 70,6 miljoonan euron suuruisen hätäapuvetoomuksen maanjäristyksissä kärsineiden auttamiseksi Turkissa ja Syyriassa. Keräämällään tuella IFRC tarjoaa muun muassa ruokaa, suojaa ja lääkinnällistä sekä traumatukea kotinsa menettäneille molemmissa maissa.

Lisäksi ulkoministeriö tukee vuosittain Suomen Punaista Ristiä niin, että sillä on valmius vastata katastrofialueita koskeviin pyyntöihin nopeasti.

Maanjäristys tapahtui alueella, joka on poliittisesti pirstaloitunut ja useiden eri toimijoiden hallinnassa. Lisäksi Luoteis-Syyriassa 4,1 miljoonaa ihmistä on jo entuudestaan humanitaarisen avun tarpeessa. Heikot viestintäyhteydet ja sähkönjakelu sekä poikki olevat maantieyhteydet vaikeuttavat tilanteen seuraamista sekä avun perille vientiä.

Humanitaarisen avun lisäksi Suomi lähettää EU:n pelastuspalvelun kautta Turkin pyytämää asiantuntija-apua pelastustöiden ja avustustehtävien tueksi.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lisätietoja:

  • Lauratuulia Lehtinen, humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö, ulkoministeriö, puh. +358 46 921 2030
  • Emmi Mäkelä, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja, ulkoministeriö, puh. +358 50 473 6694
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi