Suomi liittyy Ottawan jalkaväkimiinasopimukseeen

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa käsiteltiin keskiviikkona 9. joulukuuta Suomen liittymistä Ottawan jalkaväkimiinasopimukseen. Kokouksessa tehdyn linjauksen myötä Suomi aloittaa valmistelut liittyäkseen Ottawan sopimukseen vuoden 2012 alkupuolella. Suomen jalkaväkimiinavarastot hävitetään sopimuksen velvoitteiden mukaisesti vuoteen 2016 mennessä.

Keskiviikkoinen linjaus perustuu jo vuoden 2004 turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon, jossa linjattiin Suomen liittyvät Ottawan sopimukseen vuonna 2012. Tämä linjaus vahvistettiin myös vuoden 2009 turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa.

Vaikka Suomi ei aiemmin ole voinut liittyä Ottawan sopimukseen, Suomi on tukenut jalkaväkimiinojen täyskieltoa ja äänestänyt sellaisten kannanottojen puolesta, joilla on edistetty Ottawan sopimuksen tavoitteita ja yleismaailmallista toimeenpanoa. Suomi ei ole myöskään valmistanut, vienyt eikä hankkinut jalkaväkimiinoja. Suomi on myös osallistunut aktiivisesti humanitaariseen miinatoimintaan kehitysmaissa. Vuonna 2009 Suomen humanitaarisen miinanraivauksen budjetti on 5 miljoonaa euroa.

Ottawan sopimukseen on liittynyt 156 maata. Vaikka sopimuksen ulkopuolelle ovat jääneet monet suuret jalkaväkimiinojen tuottajat ja käyttäjät, voi Ottawan sopimusta luonnehtia humanitaarisen oikeuden kannalta menestystarinaksi.

Ottawan sopimukseen johtaneessa prosessissa kansalaisjärjestöillä oli merkittävä rooli. Noin 1400 järjestöä kattava kansainvälinen kampanja henkilömiinojen kieltämiseksi (International Campaign to Ban Landmines, ICBL) on ollut prosessissa alusta lähtien avainasemassa. Vuonna 1997 ICBL ja sen koordinaattori Jody Williams saivat Nobelin rauhanpalkinnon. Kampanja toimii yhä edelleen aktiivisesti sopimuksen universaalisoinnin edistämiseksi sekä sen toimeenpanon valvonnassa.

Ottawan jalkaväkimiinat kieltävä sopimus (Convention on the Prohibition of Use, Stockpiling, Production and Transfer of Anti-personnel Mines and on their Destruction) tuli voimaan vuonna 1999. Ottawan sopimus kieltää jalkaväkimiinojen käytön, kehityksen, tuotannon, hankinnan, varastoinnin ja kuljetukset. Lisäksi sopimus velvoittaa tuhoamaan jo olemassa olevat jalkaväkimiinavarastot. Sopimukseen sisältyy myös avunantovelvoite, joka koskee sekä miinanraivausta että miinauhrien tukemista.