Millainen toimija on al-Qaida?

Kolumni on julkaistu Pohjolan Sanomissa viikolla 17/2010.

Kun maailmanpolitiikkakin yhä enemmän globalisoituu, koetaan uudenlaisia asioita ja tapahtumia. Yhtenä sellaisena Suomen joukkoja toimii kaukana kotoa Afganistanissa ääri-islamistisen väkivallan torjumiseksi.

Siellä ja muuallakin selkkausalueilla islamistista väkivaltaa pahimmillaan harjoittavat al-Qaidan soturit liittolaisineen. Al-Qaida luokitellaan useimmissa länsimaissa ja keskeisissä kansainvälisissä järjestöissä terrorijärjestöksi.

Al-Qaidan syntyyn vaikuttivat tapahtumat Afganistanissa kolme vuosikymmentä sitten. Vallankaappauksen jälkeen maan kommunistihallinto kutsui Neuvostoliiton joukkoja tuekseen ja niitä se saikin, enimmillään yli satatuhatta neuvostosotilasta. Niitä vastaan taistelivat kymmenen vuoden ajan islamilaisen vastarinnan soturit mujahidit, paljolti Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian tukemina.

Heistä yksi oli Osama bin Laden, varakas arabi, joka oli omaksunut äärivanhoillisen islamin uskonopin ja maailmankatsomuksen. Egyptistä karkoitettujen hengenheimolaistensa kanssa hän perusti al-Qaidan taistelujärjestöksi elokuussa 1988.

Taistelunsa tavoitteeksi he asettivat islamin maiden vapauttamisen uskottomien ja vääräuskoisten miehityksestä ja hallinnosta. Ensimmäinen suuri voitto heille oli Neuvostoliiton sotaväen karkoittaminen Afganistanista vuotta myöhemmin.

Seuraava taistelurintama myös al-Qaidalle muodostui Persianlahden alueelle vuonna 1991, kun Yhdysvaltain kokoama ja johtama laaja YK-liittouma karkoitti Irakin joukot Kuwaitista. Tuon sodan jälkiseurauksena Saudi-Arabiaan, muslimien kahden pyhimmän moskeijan lähialueille, jäi Yhdysvaltain, siis uskottomien, sotilastukikohtia. Niistä tuli seuraava alqaidalaisten vihan kohde.

Samalla heidän vihansa kohteiksi joutuivat ne arabi- ja muslimihallitsijat, jotka lähettivät sotilaitaan länsimaiden uskottomien joukkojen taistelutovereiksi. He toimivat myös islamin uskosta maallistuneiden hallitsijoiden syrjäyttämiseksi muslimimaissa. Lopullisena tavoitteena alqaidalaisilla on islamilaisen kalifaatin palauttaminen ainoaksi oikeaksi hallitusmuodoksi muslimeille.

Myöhemmin 1990-luvulla Osama ja hänen läheisin taistelutoverinsa Ayman al-Zawahiri julistivat al-Qaidan taistelevan yli rajojen islamin maiden ja oikean islamin puolesta kaikin keinoin, myös terrorilla, viattomia siviiliuhrejakaan säälimättä. Julistus kuvastaa al-Qaidaa enemmänkin inspiraatioiden lähteenä kuin toiminnan tukikohtana ääri-islamisteille.

Al-Qaidan suoraan tai välillisesti toteuttamia terrori-iskuja amerikkalaisten surmaamiseksi on koettu toistuvasti: ensin Jemenissä 1992, sitten New Yorkissa ensi kerran 1993, Keniassa ja Tansaniassa 1998, Jemenissä 2000 ja huipentumana New Yorkissa ja Washingtonissa syyskuussa 2001. Al-Qaidan inspiroimia tuhoiskuja koettiin joukkoliikenteessä Madridissa 2004 ja Lontoossa 2005.

New Yorkin ja Washingtonin terrori-iskuista oli seurauksena Yhdysvaltain julistama ja käymä ”sota terroristeja vastaan”. Tästä sodasta Osama liittolaisineen on varmaan riemuinnut. Hänen tavoittenaan oli silloin ja on yhä lietsoa väkivaltaa selkkausalueilla niin, että mahdollisimman monet uskottomat ja väärin uskovat muslimitkin kuolisivat.

Tällaisia selkkausalueita ovat nyt Afganistanin ja Irakin sotanäyttämöjen lisäksi Lähi-idässä Israelin naapuristo ja Jemen, Afrikassa Somalia ja Maghrebin arabialue, Intian niemimaalla Kashmirin alue ja Kaukoidässä muutamat Indonesian ja Filippiinien saaret. Kaikissa näissä selkkauskohteissa muslimipuolella on todennettuja yhteyksiä al-Qaidaan, aatteellisesti ja aineellisestikin.

Suurin selkkaus länsimaiden ja islamistien kesken on meneillään Afganistanissa. Sielläkin talebanien kansallisen vastarinnan ylikansallisena takapiruna toimii yhä al-Qaida. Onpa siinä Suomen joukoillekin ennen näkemätöntä vastusta kerrakseen.

Kirjoittaja on ulkoministeriön lähetystöneuvos Vesa Jaakola.