Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Virolainen: Suomi myöntää 5,45 miljoonaa euroa Afrikan kriiseihin ja lisää tukeaan YK:n hätäapurahastolle

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Virolainen: Suomi myöntää 5,45 miljoonaa euroa Afrikan kriiseihin ja lisää tukeaan YK:n hätäapurahastolle

Vuoden 2019 yhteenlaskettu humanitaarisen avun tarve on YK:n tuoreen arvion (Global Humanitarian Overview 2019) mukaan noin 22 miljardia euroa.

Hätäavun tarpeessa on 132 miljoonaa ihmistä noin 40 maassa, suurin osa heistä Afrikassa ja Lähi-idässä. Maailman pahin humanitaarinen kriisi on tällä hetkellä Jemenissä, mutta tilanne on erittäin vaikea myös Syyriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa, Nigeriassa ja Etelä-Sudanissa.

”Ikävä kyllä humanitaarisen avun tarve pysyy edelleen hyvin korkealla, mikä johtuu erityisesti pitkään jatkuneista konflikteista. Suomen tavoitteena on edelleen tukea hätää kärsiviä ihmisiä vaikeissakin oloissa tehokkaasti ja oikea-aikaisesti. Vuoden 2018 lopun tukipäätöksissä korostuu Afrikka, jonka kriiseihin Suomi myöntää 5,45 miljoonaa euroa. Lisäämme myös tukeamme YK:n hätäapurahastolle”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Nyt tehdyillä päätöksillä Suomi tukee YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n työtä Kongon demokraattisessa tasavallassa 2 miljoonalla, Etelä-Sudanissa 1,5 miljoonalla ja Nigeriassa 1 miljoonalla eurolla. Lisäksi Suomi myöntää Punaisen Ristin kautta 950 000 euroa Etiopiaan. Kaikki kyseiset maat kärsivät sisäisistä tai alueellisista konflikteista ja tarvitsevat hätäapua ihmishenkien pelastamiseksi. Suomen tuki on tarpeen, koska isot humanitaariset avustusoperaatiot Afrikassa kärsivät alirahoituksesta ja Suomen alkuvuoden rahoituspäätökset keskittyivät Lähi-idän kriiseihin, ennen kaikkea Jemeniin ja Syyriaan. Ulkoministeriö on aiemmin tänä syksynä myöntänyt nopealla rahoituspäätöksellä Suomen Punaiselle Ristille 100 000 euroa hätäapuyksikön lähettämiseksi Indonesiaan Sulawesissa tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen.

Yhteensä Suomi on kuluneen vuoden aikana myöntänyt humanitaarista apua 72,5 miljoonaa euroa. Eniten Suomen tukea on kanavoitu YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:lle (20 miljoonaa euroa) ja alueellisesti Syyrian kriisin hoitoon (12,6 miljoonaa euroa). Jemenissä Suomi on tänä vuonna tukenut humanitaarista avustustyötä kolmella miljoonalla eurolla.

Valtaosa vuoden 2019 tukipäätöksistä valmistellaan ensi vuoden alussa. New Yorkissa pidetyn humanitaarisen avun kokouksen yhteydessä 7. joulukuuta Suomi ilmoitti tuestaan YK:n keskitetylle hätäapurahastolle (Central Emergency Response Fund, CERF). Suomen tuki rahastolle nousee ensi vuonna miljoonalla eurolla yhteensä 8 miljoonaan euroon. Rahaston avulla voidaan nopeasti aloittaa avustustyöt äkillisissä kriiseissä ja tukea vaikeasta rahoituspulasta kärsiviä avustusoperaatiota. CERF-rahaston kautta on tänä vuonna esimerkiksi tuettu humanitaarista avustustyötä Jemenissä 50 miljoonalla dollarilla.

Ks. tarkemmat tiedot Suomen vuoden 2018 humanitaarisesta avustahttps://um.fi/documents/35732/0/humanitaarinen+apu+2018.pdf/0d6dd33f-ba78-3497-3a62-15dfb7d0a896

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Claus Lindroos, puh. +358 295 351 234 sekä vastuuvirkamies Pilvi Taipale, humanitaarisen avun ja politiikan yksikkö, puh. + 358 295 350 322.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi