Suomi ja IOM juhlivat yhteistyötään Somalian terveydenhuollossa

Suomen somaleihin kuuluvat terveydenhuollon ammattilaiset ovat vuodesta 2008 lähtien kouluttaneet terveydenhuollon ammattilaisia entisessä kotimaassaan. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n toteuttaman hankkeen tuloksia juhlistettiin 10-vuotisseminaarissa tiistaina.

Suomi on tukenut IOM:n työtä, jossa Suomen ja muiden maiden somaleihin kuuluvat lääkärit ja sairaanhoitajat kouluttavat paikallisia terveydenhuollon ammattilaisia etenkin äitiys- ja lapsiterveydessä. Ohjelma on vahvistanut myös paikallista opetusalan osaamista.

 

”Ohjelma osoittaa, kuinka arvokas voimavara diaspora voi olla alkuperämaan jälleenrakennuksessa. Diasporalla on merkittävä rooli muutoksen ja kehityksen edistämisessä”, juhlaseminaarissa puhunut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen sanoi.

Kymmenen vuoden aikana Somalian ohjelmaan on lähtenyt kaikkiaan 159 Suomen somaleihin kuuluvaa asiantuntijaa. Myös aloite uraauurtavasta yhteistyöstä tuli aikanaan Suomen somaliyhteisöltä, jonka vaikutus hankkeen tuloksiin on ollut merkittävä. Nykyisin myös muut avunantajat ja Somalian viranomaiset ovat kopioineet käyttökelpoisen yhteistyömallin omaan toimintaansa.

Lapset ja äidit jäävät henkiin

Työ on 10 vuodessa parantanut selvästi Somalimaan ja Puntmaan terveydenhuoltoa. Hankkeen asiantuntijoiden avulla Hargeisan sairaalaan on perustettu dialyysiä- ja tehohoitoa antavat osastot sekä hammashoitola. Ne ovat alansa ensimmäiset julkisen sektorin palvelut Somalimaassa.

Kokonaisuudessaan ohjelman eri vaiheiden aikana on koulutettu noin 4000 paikallista työntekijää.

Synnytykset ovat turvallisempia ja äidit jäävät entistä useammin henkiin. Keskosten paremman hoidon myötä vastasyntyneiden keskosten kuolleisuusluvut ovat Hargeisan keskussairaalassa pudonneet 24:sta prosentista viiteen prosenttiin. Lapsikuolleisuus sairaalassa on laskenut 90 prosenttia.

Mogadishussa sijaitsevan Yardimelin sairaalan potilasmäärät kasvoivat vuosina 2017-2018 kahdeksasta sadasta neljään tuhanteen. Synnytyksiä ja keisarinleikkauksia hoidettiin sairaalassa huomattavasti aiempaa enemmän.

Seminaarissa iloittiin ohjelman hyvistä tuloksista.

  

Yksi ohjelman parhaista tuloksista on Puntmaan Garowe General Hospital -sairaalaan perustettu yksikkö, joka keskittyy vastasyntyneiden hoitoon. Ennen yksikön perustamista sairaalassa kuoli 70 vastasyntynyttä lasta kuukausittain, vuoden 2016 viimeisinä kuukausina vastaava luku oli 3 lasta.

Tarjoamalla parempia peruspalveluja voidaan myös osaltaan ehkäistä humanitaarista hätää ja ihmisten tarvetta lähteä pakolaisiksi.

Suomi rahoittaa MIDA FINNSOM-hankkeita sekä Somalimaassa että eteläisessä Somaliassa ja Puntmaassa. Suomi on myöntänyt eteläisen Somalian ja Puntmaan kattavalle hankkeelle jatkorahoitusta 5,4 miljoonaa euroa vuosiksi 2019-2021.