Suomen paviljonki esittelee ilmastonmuutosta hillitseviä ratkaisuja Dubain ilmastokokouksessa

Suomella on YK:n ilmastokokouksen COP28:n yhteydessä ensimmäistä kertaa oma paviljonki. Paviljongin ohjelma nostaa esille ajankohtaisia näkökulmia ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen globaalisti ja esittelee Suomessa kehitettyjä puhtaan energian innovaatioita ja ratkaisuja.

Kuva: Johanna Riihimaa
Kuva: Johanna Riihimaa

YK:n COP28-ilmastokokous järjestetään Arabiemiraateissa Dubaissa 30.11.– 12.12.2023. Varsinaisten neuvottelujen rinnalla COP28 kokoaa kymmeniä tuhansia kokousosallistujia keskustelemaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja haasteista sekä myös puhtaan siirtymän luomista taloudellisista mahdollisuuksista. 

Kokouksen keskeisiä teemoja ovat päästöjen vähentäminen globaalisti, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmastorahoitus sekä ilmastotuhoja ja vahinkoja koskevat rahoitusjärjestelyt. Kokouksen yhteydessä tehdään Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanon ensimmäinen, maailmanlaajuinen tilannekatsaus, joka arvioi sopimuksen toimeenpanoa ja ilmastotavoitteiden toteutumista.

Suomi kumppanina ilmastonmuutoksen torjunnassa 

Suomen paviljonki avaa ovensa 1.12. Paviljongin ohjelmassa on kansainvälisiä ja suomalaisia puheenvuoroja ilmastonmuutokseen varautumisesta ja sopeutumisesta sekä kiertotaloudesta. Kaikkia keskusteluja voi seurata suorana lähetyksenä Suomen paviljongin verkkosivulla.  

Paneelikeskusteluissa käsitellään esimerkiksi digitalisaation yhteyksiä ilmastoon. Monet puhtaan energian teknologiat, mukaan lukien 5G-verkot, johtavat metallien ja mineraalien kysynnän räjähdysmäiseen kasvuun lähivuosina. Suomalaiset yritysedustajat yhdessä kansainvälisten kumppanien kanssa kertovat, miten kiertotalous auttaa hyödyntämään raaka-aineita kestävästi. Suomen paviljongissa esitellään myös yritysten kehittämiä sään ääri-ilmiöiden, kuten hurrikaanien ja tulvien, varoitusjärjestelmiä. 

Paviljonkia isännöi yrityksille kansainvälistymisen rahoitusta ja palveluja tarjoava Business Finland kumppaneinaan Climate Leadership Coalition (CLC), Keskuskauppakamari ja Elinkeinoelämän keskusliitto.

Paviljongin ohjelmaan osallistuu noin 20 suomalaista yritystä, joukossa muun muassa Nokia, Outokumpu, Stora Enso ja Kone. Lisäksi mukana on lukuisia muita toimijoita kuten Sitra, kansalaisjärjestöjä ja ministeriöiden edustajia.

Ulkoministeriö ja Suomen Abu Dhabin -suurlähetystö ovat aktiivisesti mukana valmisteluissa.