Silta yli Suomenlahden

Suomen ja Viron välillä on vertauskuvallinen ”silta”, vuosisatainen tiivis yhteys kahden maan ja kansan välillä, jonka merkitys näkyy erityisesti nyt, kun henkilöliikenne on muutaman kuukauden ajan ollut pysähdyksissä koronakriisin vuoksi.

Ulkoministerit Pekka Haavisto ja Urmas Reinsalu hymyilevät Tallinnassa kesällä 2019.
Pekka Haavisto ja Urmas Reinsalu Tallinnassa kesällä 2019. Kuva: Raigo Pajula, Viron ulkoministeriö

Suomen ja Viron hallitukset kokoontuivat kaksi vuotta sitten, 7.5.2018 historialliseen yhteiskokoukseen Tallinnassa, sopien joukosta toimia, joita edistämme yhdessä erityisesti liikenteen, digitalisaation, kieli-, kulttuuri- ja koulutussuhteiden alalla sekä EU:n jäsenmaina. 

Paljon on saatu aikaan. Suomalaisten sähköisten lääkereseptien hyväksyminen Viron apteekeissa tammikuussa 2019 oli merkittävä avaus. Kesäkuusta lähtien virolaisilla resepteillä on voinut hankkia lääkkeitä myös Suomen apteekeissa.

Balticconnector –kaasuputken käyttöönotto joulukuussa 2019 kytki maamme samaan energiaverkkoon myös kaasun osalta. Sähkön osalta olemme olleet yhteisessä verkossa jo pitkään.

Kriisi on kirkastanut, miten välttämätöntä on yhdessä etsiä ja löytää ratkaisuja. Suomen ja Viron yhteistoiminta on jatkunut sujuvana koronakriisistä huolimatta. Koronan torjunnassakin olemme tehneet hyvää yhteistyötä. Tehokkaat toimenpiteet Virossa ja Suomessa ovat olleet vastuullista toimintaa ja eduksi maidemme väliselle yhteistyölle. 

Ulkoministereinä pidämme säännöllisesti yhteyttä, koronakriisin aikaan vielä enemmän kuin muutoin. Kansalaistason kontaktit Suomen ja Viron välillä ovat tunnetusti tiiviit ja hyvät. Digitaaliset yhteydet ovat ahkerassa käytössä, kun liikkumista on pitänyt rajoittaa.

Kun liikennettä on asteittain avattu, suomalaiset ja virolaiset rajavartijat ovat työskennelleet Tallinnan ja Helsingin satamissa yhdessä, rinta rinnan varmistamassa liikenteen sujuvan valvonnan. Tämä on erinomainen esimerkki Suomen ja Viron saumattomasta yhteistyöstä myös viranomaistasolla. 

Keskellä akuuttia kriisiä emme halua unohtaa, että meillä on juhlavuosi. Vietämme Suomen ja Viron diplomaattisuhteiden satavuotispäivää ja juhlistamme sitä maanantaina 8.6. vieraillen toistemme suurlähetystöissä Helsingissä ja Tallinnassa. 

Sadassa vuodessa on tapahtunut paljon. Kansalliset ponnistelut ja kansainvälinen yhteistyö ovat tuoneet meidät tähän päivään vahvempina kuin koskaan. Jäsenyys Euroopan unionissa on Suomelle ja Virolle luontainen toimintaympäristö. EU-jäseninä olemme rakentaneet tiivistä yhteiskunnallista ja taloudellista integraatiota, joka on tuonut meidät lähemmäs myös toisiamme kuin mihin olisimme yksittäisinä, suhteellisen pieninä valtioina muuten kyenneet. 

”Silta” Suomenlahden yli on taas avautumassa koronakevään jälkeen. Työn, asumisen, opiskelun ja matkailun tiivis sidos palaa, ehkä entistäkin tiiviimpänä. Kevään koettelemukset nostavat lähialueen tarjoamat mahdollisuudet jälleen arvoon. Kriisit avaavat ovia myös uuteen. 

 

Urmas Reinsalu                    Pekka Haavisto
Viron ulkoministeri             Suomen ulkoministeri