Tuore Kehitys-Utveckling: EU hakee paikkaansa globaalissa etelässä

Euroopan unioni haluaa kuroa kiinni Kiinan etumatkaa globaalissa etelässä uudella Global Gateway -aloitteellaan. Lokakuun Kehitys-Utveckling tarkastelee, miten.

Kehitys-Utveckling-lehden kansikuva, jossa raknennustyöntekijät seisovat keskeneräisen talon katolla.

EU arvioi, että Global Gatewayn kautta ohjataan vuosina 2021–2027 kaikkiaan 300 miljardin euron arvosta investointeja Afrikkaan, Aasiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan.  

Kokonaisuuteen lasketaan mukaan jo käynnistyneitä hankkeita, ja rahoituksessa yhdistyvät kehitysrahoitus ja yksityisen sektorin investoinnit. Global Gateway vertautuu Kiinan vuonna 2013 käynnistämään Belt and Road (Vyö ja tie) -aloitteeseen. Myös Global Gateway rakentaa infrastruktuuria, mutta mukana on myös liiketoimintaympäristöä parantavia, ”pehmeämpiä” hankkeita.

Suurvaltakilpailu ja turvallisuuspolitiikan mannerlaattojen järkkyminen heijastuvat myös humanitaariseen apuun. Merit Hietanen pohtii esseessään, miten globaalissa pohjoisessa kyetään pitämään kiinni esimerkiksi tarveperustaisuuden periaatteesta, kun mieliä hallitsee Ukrainan ja ukrainalaisten hätä.

Kehityksen isoa kuvaa miettii lehden henkilöhaastattelussa hiljattain Demo ry:n vt. toiminnanjohtajaksi siirtynyt Rilli Lappalainen.

Lue Kehitys-Utveckling-lehteä verkkosivuilta.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tilaajat saavat painetun lehden lokakuun alkupäivinä. Tilaa lehti ja sen uutiskirje verkkosivuilta.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kehitys-Utveckling on erikoistunut globaaleihin kehityskysymyksiin ja kehityspolitiikkaan. Painettu lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa, ruotsinkieliset jutut lehden verkkosivuilla. Ulkoministeriön julkaisema lehti on ilmestynyt vuodesta 1969 ja on tilaajilleen maksuton.