Virtuaalilasein pakolaisleirille
Maailman pakolaisten määrä on kasvussa. Millaista on leirillä asuvan perheen ja lasten arki? Ulkoministeriön ja Punaisen Ristin yhteistyössä tuottama 360-video sijoittuu Kenian Dadaabiin.
Valo tulee raitoina seinien läpi. Nurkassa on yksi matkalaukku, joka on perheen vaatekaappi. Sininen moskiittoverkko on työnnetty sivuun sängyn päältä. Öisin he nukkuvat sen alla kaikki kolme, samalla kapealla sängyllä.
Kuvaus liittyy ulkoministeriön ja Suomen Punaisen Ristin yhteistyössä tuottamaan, virtuaalilasein katsottavaan videoon Kotona Dadaabissa. Kenialaiselle pakolaisleirille sijoittuva elokuva antaa mahdollisuuden kuvitella, miltä tuntuu elämä ilman pysyvää kotia tai tietoa tulevasta.
Kuuden minuutin mittainen 360-elokuva vie katsojan somalialaisen, vammautuneen yksinhuoltajaäidin pieneen kotiin. Pakolaisleirin arki ja elämänpiiri näyttäytyvät videolla kahden kouluikäisen tyttären, Fatouman ja Bisharan, silmin. Molemmat lapset ovat syntyneet ja asuneet leirillä koko elämänsä.
Suomi tukee pakolaisia leireillä ja lähtömaissa
Maailmassa on pakolaisia enemmän kuin koskaan aiemmin: YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan vuoden 2017 lopussa pakolaisstatuksen saaneita oli 25,4 miljoonaa. Kahdeksan kymmenestä maailman pakolaisesta elää kehitysmaissa. Kenian Dadaabin leiri suunniteltiin 90 000 ihmiselle, mutta on suurimmillaan majoittanut lähes puoli miljoonaa pakolaista.
Vammaiset ihmiset, kuten videossa esiintyvä perheenäiti, ovat pakolaisleireillä muita alttiimpia väkivallalle ja hyväksikäytölle. Dadaabissakin turvallisuusongelmat ovat olleet yleisiä. Esimerkiksi käymälöiden puute on johtanut öisiin raiskauksiin. Suomen Punainen Risti on ohjannut varoja vesi- ja sanitaatio-ohjelmaan leirin olojen parantamiseksi.
Suomi tukee humanitaarisen avun varoilla kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä. Erityisesti Suomi on tehnyt työtä vammaisten ihmisten oikeuksien ja tarpeiden huomioimiseksi. Suomella oli keskeinen rooli, kun julistus vammaisten ihmisten aseman parantamisesta kriisitilanteissa hyväksyttiin vuoden 2016 humanitaarisessa huippukokouksessa. Kansalaisjärjestöt ovat Suomen rahoituksella kouluttaneet vammaisten erityisopettajia ja järjestäneet vammaisuuteen liittyvää koulutusta pakolaisleireillä.
Somaliassa äitiysterveys parantunut
Suomi vaikuttaa myös pakolaisuuden syihin. Kenian naapurimaassa Somaliassa, josta videolla esiintyvän perheen äiti oli joutunut pakenemaan, tuetaan olojen vakiintumista ja jälleenrakennusta kehitysyhteistyöllä, kriisinhallinnalla ja humanitaarisen avun keinoin.
Suomen kahdenvälinen tuki Somalialle on suunnitelmien mukaan runsaat 25 miljoonaa euroa vuosina 2017–2020. Pääpaino on naisten ja lasten oikeuksien toteutumisessa. Tuen ansiosta esimerkiksi synnytykset ovat aiempaa turvallisempia ja vastasyntyneiden keskosten kuolleisuus on selvästi laskenut.
Kotona Dadaabissa -video on katsottavissa virtuaalilaseilla YouTuben kautta. Verkkosivulta löytyy lisätietoa Dadaabin leiristä, videolla kuvatusta perheestä sekä Suomen humanitaarisesta avusta alueella.