Suomalaisia kansanedustajia vieraili Somaliassa

Kaksi suomalaista kansanedustajaa vieraili 1.–2. marraskuuta Somalian pääkaupungissa Mogadishussa osana Kehityspoliittisen toimikunnan (KPT) kenttämatkaa Keniaan ja Somaliaan.

Somaliassa vierailleessa delegaatiossa olivat mukana KPT:n puheenjohtaja, kansanedustaja Inka Hopsu (vihr.) ja KPT:n jäsen, kansanedustaja Sari Tanus (kd.). Kansanedustajat tapasivat Mogadishussa muun muassa YK- ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

”Somalia on yksi maailman hauraimmista maista, ja se valitettavasti näkyy. Koulunsa pääsee aloittamaan vain 30 prosenttia lapsista. Äiti- ja lapsikuolleisuus on korkeaa ja ilmastonmuutos haastaa ruokaturvan”, Inka Hopsu sanoo.

Delegaatio tutustui Suomen hankkeisiin, joissa yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen ja paikallisten kanssa näitä haasteita ratkotaan onnistuneesti. 

”Tuki demokratiakehitykselle ja peruspalveluille on avainasemassa, sillä se mahdollistaa maan vakautumisen ja asukkaille positiivisen vision tulevaisuudesta. Näin ehkäistään myös maan valumista autoritaaristen maiden vaikutuspiiriin, mikä on kasvava haaste nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa”, Hopsu huomauttaa.

Delegaation vierailu Mogadishussa oli osa KPT:n kenttämatkaa Keniaan ja Somaliaan 28. lokakuuta – 4. marraskuuta. Hopsun ja Tanuksen lisäksi matkalle osallistuivat kansanedustajat Janne Heikkinen (kok.) ja Saku Nikkanen (sd.).

KPT:n delegaatio tutustui matkalla kokonaisvaltaisesti Suomen harjoittamaan kehityspolitiikkaan Keniassa ja Somaliassa sekä perehtyi itäisen Afrikan turvallisuus-, ilmasto- ja kestävyyshaasteisiin. Alue on kamppaillut vuosia muun muassa ennennäkemättömän kuivuuden, humanitaarisen kriisin ja kasvavan ekstremismin kanssa.

Keniassa KPT:n delegaatio vieraili Nairobissa ja Mombasassa tavaten muun muassa kenialaisia viranomaisia, kansanedustajia sekä YK- ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Lisätietoja

  • Inka Hopsu, puheenjohtaja, Kehityspoliittinen toimikunta, puh. 040 758 9545, inka.hopsu@eduskunta.fi
  • Marikki Karhu, pääsihteeri, Kehityspoliittinen toimikunta, puh. 050 525 8649, marikki.karhu@formin.fi
  • Kehityspoliittinen toimikunta on ainoa systemaattisesti ja laaja-alaisesti Suomen kehitysyhteistyötä sekä -politiikkaa seuraava ja analysoiva taho. Valtioneuvosto asettaa toimikunnan hallituskausittain. Sen jäsenistö koostuu eduskuntapuolueista, etu- ja kansalaisjärjestöistä sekä UniPID-verkoston yliopistoista.