Noudata erityistä varovaisuutta matkustaessasi EU- ja Schengen-alueelle.

Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. Lisäksi vältä edelleen kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan.

Jos päätät matkustaa, tarkista ajantasaiset korona- ja maahantulorajoitukset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta. Ulkomailta palaavien tulee huomioida THL:n karanteeniohjeistus

Lue lisää
14.5.2021

Thaimaa: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Narathiwat: Vältä tarpeetonta matkustamista
Pattani: Vältä tarpeetonta matkustamista
Songkhla: Vältä tarpeetonta matkustamista
Yala: Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Yleisesti turvallista, lukuun ottamatta eteläisimpiä maakuntia. Poliittiset levottomuudet mahdollisia ja pommi-iskujen uhka olemassa. Noudata viranomaisohjeita.

Ajankohtaista

Mielenosoituksia voi esiintyä eri puolilla Bangkokia ja Thaimaata. Niillä voi olla vaikutuksia liikenteen ja palvelujen sujumiseen. Seuraa tiedotusvälineitä. Vältä mielenosoituksia ja väkijoukkoja. Noudata turvallisuusviranomaisten ohjeita. Tee matkustusilmoitus: www.matkustusilmoitus.fi

Koronaviruspandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Thaimaan tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta https://bit.ly/2VRDQnvLinkki toiselle web-sivustolle. ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498Linkki toiselle web-sivustolle.
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637Linkki toiselle web-sivustolle.
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901Linkki toiselle web-sivustolle.

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/Linkki toiselle web-sivustolle.

Yleinen turvallisuustilanne

Thaimaan yleinen turvallisuustilanne on pääosin vakaa eteläisimpiä maakuntia lukuun ottamatta. Poliittinen epävarmuus Thaimaassa kuitenkin jatkuu, mikä voi aiheuttaa mielenilmauksia.

Etelä-Thaimaan eteläisimmissä maakunnissa (Narathiwat, Pattani, Songkhla, Yala) on ollut voimassa poikkeustila vuodesta 2005 asti jatkuneiden vakavien levottomuuksien vuoksi.

Pommi-iskut rajoittuvat yleensä vain eteläisimpiin maakuntiin, mutta myös Bangkokissa ja joissain turistikohteissa on ollut viime vuosien aikana pommiräjähdyksiä. Vältä kaikenlaisia mielenosoituksia ja poistu niistä mahdollisimman pian. Seuraa ja noudata paikallisviranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä. Seuraa myös paikallista ja kansainvälistä mediaa sekä suurlähetystön Facebook- ja verkkosivuja.

Thaimaan yleinen hätänumero on 191.

Rikollisuus

Matkailija saattaa joutua varkauksien kohteeksi, ja erilaiset väkivallanteot ovat myös mahdollisia. Etenkin Bangkokin ruuhkaisissa ilmajunissa (BTS) on syytä pitää tavaroista hyvää huolta. Noudata erityistä varovaisuutta myös suurissa yleisötapahtumissa.

Suurlähetystölle on raportoitu tapauksista, joissa Thaimaan viranomaiset ovat vaatineet ulkomaiden kansalaisia antamaan virtsanäytteen kadulla huumausaineiden käytön paljastamiseksi. Kieltäydy ja pyydä näytteen ottamista poliisiasemalla tai sairaalassa. Kerro suurlähetystölle aiheettomista henkilöön tai omaisuuteen kohdistuvista viranomaistarkastuksista.

Säilytä passi ja arvoesineet tallelokerossa. Ota passista ja muista tärkeistä asiapapereista kopio ja säilytä ne erillään alkuperäisistä. Voit tallettaa niistä kopiot myös sähköpostiisi. Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle.

Thaimaan yleinen hätänumero 191 on myös poliisin yleinen palvelunumero. Voit olla yhteydessä myös turistipoliisiin, numero on 1155. Ambulanssin numero on 1669.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Thaimaassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Liikennekuolemien määrä on erittäin korkea. Lukuisia turisteja menehtyy vuosittain erityisesti moottoripyöräonnettomuuksissa, mutta myös esimerkiksi tilataksien onnettomuuksissa moottoriteillä. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Thaimaassa on maailman eniten moottoripyöräkuolemia. Muista, että kypärän käyttö on pakollista.

Noudata äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta niin jalankulkijana kuin autolla tai moottoripyörällä liikkuessasi.

Saarilla tiet ovat huonossa kunnossa, erityisesti sadekautena. Muun muassa Koh Samuin tiet ovat kapeita, eikä niiden varsilla ole varoitus- ja osoiteviittoja. Teiden päällysteissä on aukkoja, joita on vaikea havaita sateella ja pimeällä.

Kun vuokraat tie- tai vesiliikenneajoneuvon, muista että ne ovat harvoin vakuutettuja. Tarkista ajoneuvon kunto vuokraushetkellä yhdessä vuokranantajan kanssa. Vuokraaja on vastuussa kaikista ajoneuvolle aiheutuneista vahingoista. Vahingonkorvausvaatimukset onnettomuuksissa ovat usein suuria. Älä jätä passia pantiksi vaan ainoastaan passikopio.

Luonnonolot

Phuketissa ja muualla Andamaanienmeren puolella esiintyy myrskyjä ja voimakkaita merivirtauksia erityisesti monsuuniaikana toukokuusta joulukuuhun. Merialueilla on meduusoja, joiden pistot voivat olla erittäin vaarallisia ja vaativat välitöntä lääkärihoitoa.

Syys–joulukuun rankkasateet voivat aiheuttaa vakavia tulvia, mutavyöryjä ja vaikeuttaa matkustamista. Etelä-Thaimaassa näitä voi esiintyä myös maalis–huhtikuussa.

Osassa Thaimaata esiintyy maanjäristyksiä, ja merenalaiset maanjäristykset voivat aiheuttaa hyökyaaltoja. Noudata paikallisten viranomaisten ohjeita vaaratilanteessa ja tutustu ennalta evakuointireitteihin majapaikastasi. Seuraa matkanjärjestäjäsi tiedotteita asiasta.

Lisätietoja:
Thaimaan ilmatieteen laitos (englanniksi)
https://www.tmd.go.th/en/Linkki toiselle web-sivustolle.
Tropical Storm Risk –sivusto (englanniksi)
https://www.tropicalstromrisk.com/Linkki toiselle web-sivustolle.
Mekongin jokikomission sivut, mm. tulvatietoa (englanniksi)
http://ffw.mrcmekong.org/Linkki toiselle web-sivustolle.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Lisätietoa https://bit.ly/2VRDQnvLinkki toiselle web-sivustolle.

Kattava matkavakuutus on välttämätön. Hoitotoimenpiteitä ei välttämättä aloiteta ennen vakuutusyhtiön varmistusta tai etukäteismaksua. Yksityisten sairaaloiden taso on hyvä ja maksut korkeita. Valtionsairaaloiden taso voi olla huomattavasti yksityisiä sairaaloita vaatimattomampi.

Thaimaassa esiintyy hyttysten levittämää dengue- ja chikungunyakuumetta sekä zikavirusta. Sadekauden aikana dengue-kuumetapausten määrä perinteisesti lisääntyy. Ainoa keino ehkäistä hyttysvälitteisen taudin tarttumista on hyttysten pistoilta suojautuminen käyttämällä karkotteita sekä pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin. Erityisen tärkeää suojautuminen on raskaana olevilla.

UNAIDSin mukaan Thaimaassa on yli miljoona HIV-tartuntaa. Suomalaisten ulkomailta saamista HIV-tartunnoista suuri osa on peräisin Thaimaasta.

Ilmanlaatu on ajoittain huomattavan heikko tietyissä osissa Thaimaata. Erityisesti Pohjois-Thaimaassa, muun muassa Chiang Main alueella, sekä Bangkokissa pienhiukkasarvot (PM 2.5) ovat tiettyinä vuodenaikoina huomattavan korkeat. Bangkokissa tilanne on heikoin joulu-maaliskuussa ja Chiang Maissa helmi-toukokuussa, jolloin savusumun takia on jouduttu ajoittain jopa peruuttamaan lentoja. Ilmansaasteet ovat erityisen vaarallisia riskiryhmille, mutta saastearvot nousevat usein haitallisiksi koko väestölle. Edes maaseudulla tai Siaminlahden rantakohteissa ei ole vuoden ensimmäisinä kuukausina säästytty huonolta ilmanlaadulta. Tämä johtuu liikenteen ja teollisuuden lisäksi muun muassa maaseudun kulottamisesta ja metsäpaloista.

Thaimaassa on tärkeä huomioida eläimiin liittyvät turvallisuusriskit kuten myrkylliset meduusat. Erityisesti kaltoin kohdellut elefantit voivat myös aiheuttaa riskejä. Thaimaassa on edelleen kulkukoiraongelma, minkä vuoksi vanhempien on syytä pitää lapsiaan silmällä varsinkin rannoilla.

Lisätietoa:
Thaimaan terveysministeriön alaisen Department of Disease Control'n verkkosivut (englanniksi) https://ddc.moph.go.th/en/index.phpLinkki toiselle web-sivustolle.
Ilmanlaatusivustoja (englanniksi) http://aqicn.org/city/bangkokLinkki toiselle web-sivustolle. ja https://www.airvisual.comLinkki toiselle web-sivustolle.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopasLinkki toiselle web-sivustolle.
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/Linkki toiselle web-sivustolle.
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.euLinkki toiselle web-sivustolle.

Maan lait ja käytännöt

Thaimaalaiset kunnioittavat suuresti Thaimaan kuningasta. Maassa on voimassa majesteettirikoslaki (lèse majesté). Kuningasta tai kuningasperheen jäseniä koskevat kriittiset tai halventavat kommentit, myös internetissä ja sosiaalisessa mediassa, sekä kuningasperheen kuvien turmeleminen tai toimet, joita voidaan pitää kuningashuonetta häpäisevinä, ovat erittäin vakavia rikoksia Thaimaassa. Niistä voidaan tuomita pitkään vankeusrangaistukseen.

Rangaistukset huumausaineiden hallussapidosta, myynnistä ja valmistuksesta ovat Thaimaassa erittäin kovia. Pienetkin määrät voivat johtaa pitkään vankilatuomioon, ja maan rikoslain mukaan huumausaineiden myynnistä jopa kuolemantuomioon.

Sähkötupakan maahantuonti Thaimaahan on kielletty. Sen hallussapito, käyttö tai myynti voi johtaa suuriin sakkoihin tai jopa vankeustuomioon.

Perustuslain pykälä 44 antaa sotatilalain tapaan valtuudet henkilötarkastuksiin ja pidätyksiin myös ulkomaalaisten osalta. Huolehdi, että passisi ja maahantulolupasi ovat voimassa.

Laittomasta maassaolosta voi seurata pidätys ja karkotustuomio, josta aiheutuvat kustannukset (mm. lentolippu, kuljetus lentokentälle) on karkotettavan itse maksettava. Karkotusprosessi saattaa olla pitkä, ja olot Thaimaan karkotuskeskuksessa ovat hyvin alkeelliset.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:
Thaimaan terveysministeriö (englanniksi) https://ddc.moph.go.th/viralpneumonia/eng/index.phpLinkki toiselle web-sivustolle.
Thaimaan maahantuloviranomainen (englanniksi) https://www.immigration.go.th/en/Linkki toiselle web-sivustolle.
Thaimaan ulkoministeriö (englanniksi)
https://consular.mfa.go.th/th/page/cate-7393-general-information?menu=5d68c88d15e39c160c00827eLinkki toiselle web-sivustolle.
Suurlähetystön verkkosivut, koronavirustilanne Thaimaassa https://bit.ly/2VRDQnvLinkki toiselle web-sivustolle.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat