5.6.2024

Singapore: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Singaporen lait ovat ankaria ja niitä valvotaan tiukasti. Pidä huolta passista ja arvoesineistä.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Singaporen viranomaiset, poliisi, sairaalat ja muut palvelut toimivat hyvin ja ovat luotettavia.

Viime vuosien aikana lisääntyneen yleisen maailmanlaajuisen terrorismiuhan vuoksi myös Singaporessa on syytä noudattaa valppautta.

Singaporen sisäministeriön alaisuudessa toimiva SG Secure tarjoaa paikallisia toimintaohjeita ja ajankohtaista tietoa maan turvallisuustilanteesta.

SG Secure (englanniksi) https://www.sgsecure.sg.

Singaporen poliisin hätänumero on 999, ambulanssin ja palokunnan 995.

Rikollisuus

Ulkomaalaisiin kohdistuneet väkivaltaiset rikokset ovat harvinaisia. Yksittäisiä matkailijoihin kohdistuneita häiriköintejä on tapahtunut keskusta- ja ravintola-alueilla, minkä vuoksi on syytä noudattaa varovaisuutta erityisesti yöaikaan.

Tasku- ja laukkuvarkauksia sekä länsimaalaisiin kohdistuneita huijauksia sattuu ajoittain. Noudata normaalia varovaisuutta väkijoukoissa.

Passia ja arvoesineitä kannattaa säilyttää hotellin tallelokerossa tai muussa turvallisessa paikassa. Kaupungilla on hyvä pitää mukanaan kopiot passin tietosivusta, maahantuloleimasta ja maahantulokortista.

Singaporen poliisi (englanniksi) https://www.police.gov.sg/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Singaporessa on vasemmanpuoleinen liikenne. Tieverkosto on kattava ja julkinen liikenne toimii hyvin. Noudata normaalia varovaisuutta liikenteessä. Älä poistu onnettomuuspaikalta ennen poliisin saapumista, jos joudut liikenneonnettomuuteen.

Singaporessa on turvavyön käyttöpakko ja matkapuhelimen käyttö on kielletty, kun ajat.

Noudata erityistä varovaisuutta, jos veneilet Singaporen ja Malesian välisellä Malakan salmella. Vaikka turvallisuusvalvonta on hyvä, alueella esiintyy merirosvousta.

Luonnonolot

Naapurimaan Indonesian sijainti mannerlaattojen yhtymäkohdassa tekee Singaporenkin alttiiksi maanjäristyksille. Sumatran maanjäristykset ovat tuntuneet heikosti myös Singaporen alueella. Ne eivät kuitenkaan ole aiheuttaneet erityistoimia asukkaille.

Ilmanlaatu Singaporessa on tavallisesti hyvä. Indonesian metsä- ja plantaasipaloista kulkeutuva ajoittainen savusumu saattaa aiheuttaa silmä- ja hengitystieoireita. Savusumua esiintyy tavallisimmin huhtikuusta lokakuulle ja se voi huonontaa ilmanlaadun terveydelle haitalliselle tai jopa vaaralliselle tasolle. Näissä tilanteissa on suljettu kouluja ja kehotettu kansalaisia välttämään ulkona liikkumista.

Singaporen ympäristövirasto tiedottaa ilmanlaadusta verkkosivuillaan (englanniksi) https://www.haze.gov.sg(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Sairaanhoito on kallista. Ota kattava matkavakuutus. Selvitä vakuutusyhtiöstäsi etukäteen sen hyväksymät kansainväliset lääkäriasemat ja sairaalat Singaporessa.

Suojaudu hyttysen pistoilta. Singaporessa esiintyy hyttysten levittämää denguekuumetta sekä zika-virusta. Maassa on vuosittain myös joitakin malaria- ja chikungunya-kuumetapauksia.

Singaporessa esiintyy lisäksi enterorokkoa (hand, foot and mouth disease, HFMD).

Terveyteen liittyvää yleistä tietoa löytyy Singaporen terveysministeriön verkkosivuilta (englanniksi) https://www.moh.gov.sg/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Singaporen lait ovat ankaria ja niiden toimeenpano on tehokasta myös ulkomaalaisten osalta. Henki- ja huumausainerikoksista voi saada kuolemantuomion.

Singaporessa käytetään vankilatuomion ja sakkojen lisäksi rangaistuksena myös kepiniskuja (caning). Keppirangaistuksen voi saada esimerkiksi vandalismista, maahantulorikoksista sekä seksuaalisesta häirinnästä (outrage of modesty).

Roskaaminen on kielletty ja roskien heittämisestä kadulle voi saada sakot. Myös sylkeminen on kielletty. Julkisissa liikennevälineissä ja asemilla syöminen, juominen ja tupakointi on sakon uhalla kielletty. Tupakointi on sallittu vain erikseen merkityillä alueilla. Noudata liikennesääntöjä ja ylitä katu vain suojatien kohdalta.

Singaporen säännökset lääkkeiden maahantuonnin osalta ovat tiukat. Selvitä hyvissä ajoin ennen maahantuloa tarvitsetko luvan välttämättömien lääkkeittesi maahantuontiin.

Lisätietoja lääkkeistä saa Singaporen terveysviranomaisen verkkosivuilta (englanniksi) https://www.hsa.gov.sg/personal-medication(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ajantasaiset ohjeet maahantuonnista löydät tullin verkkosivuilta (englanniksi) https://www.customs.gov.sg/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maahantulosäännökset

Kaikkien maahan saapuvien tulee täyttää sähköinen maahantulokortti SG Arrival card. Se on ilmainen ja löytyy Singaporen rajaviranomaisen sivulta https://ica.gov.sg(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Paikallisviranomaisten maahantulo-ohjeet: :
Singaporen rajaviranomainen (englanniksi) https://www.ica.gov.sg/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Singaporen ulkoministeriö (englanniksi) https://www.mfa.gov.sg/Services/Visitors/Visa-Information(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Singaporen työministeriö (englanniksi) https://www.mom.gov.sg/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Edustuston koronaohjeistus: https://finlandabroad.fi/web/sgp/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirustilanne-singaporessa/384951(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.