Liettua: matkustustiedote
Turvallisuustaso
Noudata tavanomaista varovaisuuttaUM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia
Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.
Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yleinen turvallisuustilanne
Turvallisuustilanne Liettuassa on vakaa eikä maassa oleskeleviin suomalaisiin kohdistu välittömiä turvallisuusuhkia. Maan tavanomaiset riskit ovat ennakoitavissa ja viranomaisten kyky hoitaa mahdollisia kriisitilanteita on hyvä.
Liettuan yleinen hätänumero on 112. Liettuan sisäministeriö alainen hätätilanteisiin varautumisen keskus https://lt72.lt/?lang=en. .
Rikollisuus
Yksin liikkumista päihtyneenä tulisi välttää. Taskuvarkaiden varalta on hyvä varautua pitämällä lompakosta ja/tai käsilaukusta hyvää huolta.
Passi ja arvoesineet kannattaa jättää hotellin tallelokeroon tai muuhun turvalliseen paikkaan.
Pääkaupunki Vilnan poliisin tavoittaa sähköpostitse vilniausvpk.ovs@policija.lt ja puhelinnumerosta +370 5 2716008. Liettuan poliisin kotisivu on https://policija.lrv.lt/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Liikenne
Liettuan valtatiet ovat hyvässä kunnossa ja opastus on selkeää.
Liikenteessä tulee noudattaa varovaisuutta. Liettuan liikennesääntöjen mukaan oikealle osoittavalla vihreällä nuolella varustetuissa liikennevaloristeyksissä on mahdollista kääntyä oikealle punaisen valon palaessa edellyttäen, ettei aiheuta vaaraa muulle liikenteelle. Ajonopeus kaupunkiliikenteessä on suhteellisen suuri, kadut osittain huonokuntoisia ja talvisin osittain huonosti hoidettuja.
Liettuassa on talvirengaspakko (kitka- tai nastarenkaat) 10.11.–31.3. Nastarenkaiden käyttö on sallittu 1.11.–9.4. välisenä aikana, muuna aikana kielletty. Liettuassa ajettaessa autoissa tulee olla turvaliivi, ensiapulaukku ja sammutin. Promilleraja on 0,4. Auto on hyvä pysäköidä valvotulle alueelle, eikä sisätiloihin tulisi jättää tavaroita näkyville.
Liettuan liikenneturvallisuusviraston kotisivu https://ltsa.lrv.lt/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Terveys
Sairaustapauksien ja varkauksien varalta kannattaa ehdottomasti hankkia matkavakuutus.
Suurlähetystö suosittelee myös eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat.
Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan.
Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti.
Yleisten sairaaloiden henkilökunta Liettuassa ei välttämättä puhu liettuan lisäksi muuta kieltä kuin venäjää.
Hanavesi on Liettuassa juomakelpoista.
Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maan lait ja käytännöt
Seksuaalivähemmistöihin kuuluviin saattaa Liettuassa kohdistua ennakkoluuloja.
Maahantulosäännökset
Liettuaan matkustettaessa tulee mukana olla passi tai kuvallinen henkilökortti. Liettuasta lentäen poistuttaessa tarkastetaan lentokentällä koneeseen nousun yhteydessä aina myös matkustusasiakirjat. Lisätietoja säännöksistä antaa Liettuan suurlähetystö Helsingissä https://fi.mfa.lt/fi/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.
Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/
Yhteystiedot
Vilnan-suurlähetystö
03107 VILNIUS
LITHUANIA
Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.