24.7.2024

Unkari: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Unkarin yleinen turvallisuustilanne on hyvä. Suurlähetystö suosittelee kuitenkin olemaan varovainen liikuttaessa turistien suosimissa kohteissa, sillä turisteihin kohdistuvat varkaudet ovat yleisiä.

Yleinen hätänumero 112

Rikollisuus

Varo tasku- ja laukkuvarkaita etenkin julkisissa kulkuneuvoissa ja kävelykaduilla. Ole varovainen liikenteessä. Käytä vain virallisia takseja esim. Főtaxi tai City taxi. Vältä takseja, joiden kyljessä lukee "freelancer", koska ne saattavat laskuttaa liikaa. Ylilaskutusta on esiintynyt myös ravintoloissa..Suurlähetystö suosittelee matkailijoita pitämään hyvää huolta henkilökohtaisesta omaisuudesta ja tarkkailemaan lähiympäristöään julkisissa kulkuvälineissä, vilkkailla kävelykaduilla, ravintoloissa, tavarataloissa, ostoskeskusten pysäköintialueilla ja Budapestin nähtävyyksin tutustuessaan. Arvoesineet on hyvä jättää hotellin turvasäilöön tai vastaavaan turvalliseen paikkaan. Pidä mukana kuitenkin passi tai henkilöllisyystodistus.

Rikostapauksista tulee aina tehdä ilmoitus lähimmällä poliisiasemalla. Pyydä itsellesi kopio rikosilmoituksesta. Unkarin poliisin verkkosivuilla on turvallisuuteen liittyviä ajankohtaisia tiedotteita: https://www.police.hu/en.
Yöelämässä liikkuessasi älä jätä juomiasi vartioimatta, sillä tyrmäystippojen käyttö ei ole tavatonta.

Auto on syytä pysäköidä vartioidulle pysäköintipaikalle ja ostoskeskusten pysäköintialueilla mahdollisimman lähelle valvontakameroita. Käsilaukkua, passeja, luottokortteja, rekisteriotetta tai muita arvotavaroita ei tule jättää autoon näkyville. Kanssa-autoilijoiden turhan innokkaisiin vihjailuihin esimerkiksi puhjenneesta renkaasta on syytä suhtautua harkiten, koska kysymyksessä saattaa olla ryöstöyritys.

Budapestin lentokentällä tapahtuu matkatavaravarkauksia, minkä vuoksi arvoesineet on syytä pakata käsimatkatavaroihin lentomatkan ajaksi.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Aggressiivinen ja ennakoimaton ajotapa sekä Suomea huomattavasti korkeammat tilannenopeudet aiheuttavat jatkuvasti vaaratilanteita liikenteessä. Myös jalankulkijoiden on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta pääkaupungissa liikkuessaan. Liikennevaloja ei aina noudateta. Budapestiin johtavat tiet ja moottoritiet ovat hyväkuntoisia, mutta pääkaupungin kadut ja tiet maaseudulla voivat ovat huonossa kunnossa.

Unkarissa rattijuopumuksen raja on 0,0 promillea. Passi tai henkilökortti, ajokortti sekä rekisteriote tulee olla mukana ajoneuvoa ajettaessa.

Suurimmilla moottoriteillä ajamisesta peritään tietullia ja maksu pitää olla suoritettuna ennakkoon. Tietullin voi maksaa internetin kautta (ns. e-vignette) tai huoltoasemilla. Tietulleja valvotaan tehokkaasti kameravalvonnalla ja laiminlyönnistä peritään sakkoa matkailijalta myös ulkomailta.

Lisätietoa: http://toll-charge.hu/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Matkustamiseen liittyviä vinkkejä on saatavissa muun muassa Budapestin virallisilta matkailusivuilta http://www.budapestinfo.hu/.

Terveys

Sairaaloissa, lääkäriasemilla ja muissa terveydenhuollon toimipaikoissa saatetaan vaatia kasvosuojaimen käyttöä.

Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Tietoa Unkarin tullimääräyksistä: https://hungary.visahq.com/customs(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Unkarin kansallinen turistitoimisto auttaa vaikeuksiin joutuneita matkailijoita 24 tuntia vuorokaudessa myös englanniksi ja saksaksi puhelinnumerossa +36 1 438 80 80 (Tourinform Call Center). Turistitoimisto palvelee myös V kaupunginosassa osoitteessa Sütö utca 2, puh. +36 1 317 1248.

Liikuntaesteisiä ei Unkarissa ole huomioitu samassa määrin kuin esimerkiksi Suomessa.

Suurlähetystö suosittelee matkan ajan voimassaolevien yhteystietojen ilmoittamista omaisille, läheisille tai ystäville.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.