29.10.2024

Viro: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Virossa matkustaminen on turvallista normaalia varovaisuutta noudattaen.

Ajankohtaista

Viron rajaviranomainen kehottaa välttämään kulkemista Venäjälle Viron kautta. Viro on varautunut sulkemaan Venäjän vastaiset rajanylityspaikat tarvittaessa nopeasti. Tarkista ajankohtainen tilanne Viron viranomaisilta: https://www.politsei.ee/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Maan tavanomaiset riskit ovat ennakoitavissa ja viranomaisten kyky hoitaa mahdollisia kriisitilanteita on hyvä.

Rikollisuus

Varo Tallinnan ja muiden kaupunkien turistikohteissa ja tungoksessa taskuvarkaita. Pidä hyvää huolta lompakoista ja käsilaukuista. Ole huolellinen maksaessasi pankki- tai luottokortilla, erityisesti baareissa ja yökerhoissa.

Virossa jokainen taksiyhtiö määrittelee omat hintansa. Hinnaston tulee olla nähtävissä taksin sivuikkunassa auton ulkopuolelta sekä auton sisällä kojelaudalla. Virossa käytetään perinteisten taksien lisäksi yleisesti taksisovellusten palveluja, joiden hinnat ovat läpinäkyvät ja selviävät taksia tilattaessa. Riksataksien kanssa kannattaa sopia hinta etukäteen ja kattaako se yhden vai useamman matkustajan.

Pysäköi auto valvotulle alueelle, äläkä jätä sisätiloihin mitään tavaroita näkyville.

Rikostapauksista tee aina ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle ja pyydä ilmoituksesta itsellesi kopio tai tapauksen käsittelynumero. Tallinnassa on mahdollista saada suomenkielinen tulkki avuksi. Varaa aikaa ilmoituksen tekemiseen.

Ilmoita poliisille myös passin tai henkilöllisyystodistuksen katoamisesta tai varkaudesta. Laivayhtiöt hyväksyvät yleensä rikosilmoituksen puuttuvan passin tai henkilökortin sijaan.

Viron yleinen hätänumero on 112.

Tallinnan keskusta-alueen poliisiasema on auki ma – pe klo 9:00 – 17:00 ja sijaitsee osoitteessa Kolde puiestee 65, puh. +372 612 3000.
Jos tarvitset pikaista apua ja poliisiasema ei ole auki, soita hätänumeroon 112.
Muiden poliisilaitosten yhteystiedot löytyvät osoitteesta http://www.politsei.ee/.

Valtiollisen poliisin ohella Tallinnassa toimii kunnallispoliisi (Korrakaitseuksus), joka muun muassa valvoo kaupungin järjestyssäännön noudattamista. Lisäksi toimii vapaaehtoisia poliiseja (Abipolitseinik), joilla on täydet poliisivaltuudet.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Heijastimen käyttö on Viron tieliikennelain mukaan pimeään aikaan pakollista.

Älä aja alkoholin tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena. Promilleraja on verestä mitattuna 0,2 mg/g tai uloshengitysilmasta mitattuna 0,10 mg/l. Promilleraja koskee myös pyöräilijöitä.

Matkustaessasi Suomesta Viroon moottoriajoneuvolla on alkuperäinen rekisteriote oltava ehdottomasti mukana. Alaikäisen ikäpoikkeusluvalla ei saa ajaa Virossa.

Automaattinen nopeusvalvonta Virossa on tehokas, sakkomaksun saa pienestäkin nopeuden ylityksestä ja sakot peritään myös Suomeen rekisteröidyistä autoista. Lisätietoja Viron liikenneviraston verkkosivuilta: https://www.mnt.ee/eng(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Matkavakuutus on tarpeen. Kotiuttaminen sairas- tai kuolemantapauksissa on kallista. Oikeus sairaanhoitoon osoitetaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Virossa on paljon HIV-tapauksia.

Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Lisätietoa eurooppalaisesta sairaanhoitokortista Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.