22.2.2024

Costa Rica: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki
Konsulisuojeludirektiivi
Laki matkapalveluyhdistelmistä

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Costa Rican poliittinen tilanne on vakaa ja maan turvallisuustilanne on kohtuullinen. Varovaisuus on tarpeen erityisesti matkailijoiden suosimissa kohteissa.

Passi ja arvotavarat kannattaa säilyttää tallelokerossa. Valuuttaa kannattaa vaihtaa pienissä erissä sellaisissa valuutanvaihtopaikoissa, joissa on suojassa ulkopuolisten katseilta. Luottokortti kannattaa ottaa mukaan vain silloin, kun tietää sitä tarvitsevansa.

Costa Rican yleinen hätänumero on 911.

Rikollisuus

Taskuvarkauksia ja ryöstöjä esiintyy erityisesti väenpaljoudessa, linja-autoasemilla, liikennevälineissä ja matkailijoiden suosimissa kohteissa, kuten kansallispuistoissa. Viime vuosina rikollisryhmien välienselvittelyt ja murhat ovat lisääntyneet ja sen myötä myös sivullisten uhrien määrä. Älä jätä arvoesineitä valvomatta rannalle, ajoneuvoon tai lukitsemattomaan huoneeseen. Jopa lukittuun ajoneuvoon, joka on pysäköintivalvojan alueella, voidaan murtautua. Vältä eristyneitä alueita kävellessäsi, varsinkin pimeän jälkeen. Ylläpidä tilannetietoisuutta ja suojaa arvoesineet poissa näkyvistä. Passi ja arvotavarat kannattaa säilyttää tallelokerossa. Valuuttaa kannattaa vaihtaa pienissä erissä sellaisissa valuutanvaihtopaikoissa, joissa on suojassa ulkopuolisten katseilta. Luottokortti kannattaa ottaa mukaan vain silloin, kun tietää sitä tarvitsevansa. Costa Rican turvallisuudesta vastaava viranomainen, Ministerio de Seguridad Pública: https://www.seguridadpublica.go.cr/(Linkki toiselle web-sivustolle.)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi)

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenneturvallisuus on heikohko varsinkin maanteillä. Tiet ovat suhteellisen huonossa kunnossa joitakin pääteitä lukuun ottamatta. Sadekauden aikana teiden kunto heikkenee huomattavasti.

Autolla ajaessa on syytä pitää aina ikkunat kiinni ja ovet lukittuina, varsinkin liikennevaloissa.

Liikennesääntöjen noudattaminen on ylimalkaista, ja useimmat liikenneonnettomuudet johtuvat ylinopeudesta tai holtittomista ohitustilanteista.

Luonnonolot

Costa Rica sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset ovat mahdollisia. Costa Ricassa on myös aktiivisia tulivuoria. Näistä tiedotetaan Costa Rican Kansallinen seismologisen verkoston sivuilla: https://rsn.ucr.ac.cr/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi). Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Suomen Seismologian instituutin sivuilla on ohjeita matkailijoille maanjäristyksen varalle: https://www.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/perustietoa-maanjaristyksista/ohjeita-matkailijoille(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Merivirrat ovat voimakkaita Tyynenmeren rannikolla. Vaarallisista merivirroista ei aina ilmoiteta kyltein, eikä hengenpelastajia usein ole. Rannikkoalueiden tuuli- ja aalto-olosuhteista tiedotetaan Costa Rican yliopiston verkkosivuilla https://rsn.ucr.ac.cr/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi).

Hurrikaanikausi kestää kesäkuusta marraskuun loppuun, jolloin hirmumyrskyt ja rankkasateet voivat aiheuttaa hätätilan useissa osissa maata, erityisesti rannikolla ja vuoristossa.

Hirmumyrskyn uhatessa on tärkeää seurata paikallisten viranomaisten tiedotteita ja noudattaa niissä annettuja ohjeita. Hirmumyrskyjen kehittymistä voi seurata hurrikaanikeskuksen (National Hurricane Center) verkkosivuilta https://www.nhc.noaa.gov/index.shtml?epac(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).

Costa Rican väestönsuojeluviranomainen (Comisión Nacional de Prevención de Riesgos y Atención de Emergencias): https://www.cne.go.cr/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi)

Terveys

Costa Ricassa esiintyy hyttysten levittämiä virustauteja. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua peittävillä, vaaleilla vaatteilla ja käyttämällä hyttyskarkotteita ja hyttysverkkoa.

Kaikille matkailijoille suositellaan kattavaa matkavakuutusta. Maaseudulla ja syrjäisillä alueilla terveyspalveluja on vähän.

Sairaalahoitoa vaativissa sairaustapauksissa on suositeltavaa ottaa heti yhteys oman matkavakuutuksen palvelukeskukseen. Sairaalat eivät yleensä hyväksy matkavakuutusta maksun takeeksi, vaan vaativat luottokortin.

Lisätietoja:

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
Maailman terveysjärjestö WHO
Euroopan tartuntatautivirasto

Maan lait ja käytännöt

Tuomiot seksuaalisesta kanssakäynnistä alaikäisen kanssa sekä huumeiden hallussapidosta, käytöstä tai myynnistä ovat ankaria.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.