Koronapandemia on maailmanlaajuinen uhka: vältä matkustamista edelleen.

Kaikkien ulkomailta palaavien tulee huomioida THL:n karanteeniohjeistus.

Lue lisää

Kaikkien maiden matkustustiedote on nyt toistaiseksi vähintään vältä tarpeetonta matkustamista -tasolla.

13.3.2020

Kiina: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Vältä tarpeetonta matkustamista

Poikkeava turvallisuustaso

Hubei: Vältä kaikkea matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Kaikkea matkustamista Wuhanin kaupunkiin sekä Hubein maakuntaan tulee välttää. Harkitse myös erityisen tarkkaan matkustamista Zhejiangin maakuntaan. Noudata erityistä varovaisuutta liikenteessä. Vältä mielenosoituksia ja joukkokokoontumisia. Kattava matkavakuutus on suositeltava.

Ajankohtaista

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n kanssa.

THL seuraa mm. Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa.

THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivuillaan. Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja välttämään eläinkontakteja ja varsinkin toreja, joissa myydään eläviä eläimiä.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Kiinan viranomaiset ovat rajoittaneet merkittävästi liikkumista koko Kiinassa. Useasta kaupungista poistumista on rajoitettu. Erityisesti Hubein sekä Zhejiangin maakunnissa on kaupunkeja tai kaupunginosia asetettu eristykseen tai jonkinasteiseen ulkonaliikkumiskieltoon. Maakuntien välinen julkinen liikenne on rajoitettua. Viranomaiset laajentavat jatkuvasti toimenpiteitä viruksen leviämisen ehkäisemiseksi koko Kiinassa. Osa toimenpiteistä, kuten kuumemittaukset ja ihmisten tietojen kirjaaminen julkisissa tiloissa sekä asuinalueilla, kohteiden ja tilojen sulkemiset sekä tilaisuuksien perumiset saattavat jatkua pitkään.

Laajennettuihin toimenpiteisiin kuuluu lisäksi 14 päivän karanteenimääräys Kiinan sisällä liikkuville sekä ulkomailta saapuville. Karanteenimääräykset voivat olla hyvin paikallisia ja muuttuvat nopeasti. Karanteenimääräyksiä ei välttämättä noudateta samalla tavalla kaikissa maakunnissa ja kaupungeissa. Ehdotonta se on kuitenkin kaikille riskialueilta saapuville. Karanteeni on mahdollista suorittaa kotikaranteenina tai paikallisviranomaisten määräämässä kohteessa riippuen henkilön terveydentilasta, aikaisemmista oleskelupaikoista sekä mahdollisesta lähikontaktista epäiltyyn tartunnan saaneeseen. Kaikkien Kiinaan matkustavien on hyvä varautua mahdollisesta karanteenista aiheutuviin kuluihin, sillä karanteenikulut ovat omakustanteisia.

Pekingin viranomaiset ovat nostaneet turvatoimenpiteitään koskemaan kaikkia ulkomailta saapuvia lähtömaastaan riippumatta. Uuden säännön mukaan 14 päivän kotikaranteeni on ehdoton kaikille Pekingissä pysyvästi asuville ulkomailta palaaville. Kotikaranteenin lisäksi on suostuttava asukastoimikuntien terveystarkastuksiin. Pekingiin lyhyemmäksi ajaksi matkustavat kuljetetaan suoraan lentokentältä viranomaisten osoittamaan karanteenipaikkaan jossa heidän on suostuttava koronavirustestiin. Karanteenipaikassa on oltava kunnes testin negatiivinen tulos varmistuu.

Lentokentillä on hyvä varautua usean tunnin viivästyksiin Kiinaan saavuttaessa. Viimeaikaisten kokemusten mukaan lentokoneista saa poistua viranomaisten määrittelemässä järjestyksessä yksitellen tai muutama kerrallaan.

Henkilöiden, joilla on perussairauksia tai muuten alentunut vastustuskyky, tulee koronaviruksen vuoksi harkita Kiinan sisäisiä matkoja erityisen tarkkaan. Koko Manner-Kiina on THL:n määritelmän mukaisesti koronaviruksen epidemia-aluetta. Kaupunkien väliset erot ovat kuitenkin suuria, samoin alueelliset erot terveydenhuoltopalveluiden saatavuudessa.

Erityisesti Hubeissa sairaalat ovat ylikuormittuneita. Monilta yksityisiltä sairaaloilta on kielletty kuumepotilaiden vastaanottaminen koko Kiinassa. Kuumepotilaat ja koronavirusepäilyt ohjataan tiettyihin nimettyihin sairaaloihin. Englanninkielistä palvelua ei voida niissä aina taata.

Joidenkin tarvikkeiden (kuten käsien desinfiointiaine ja kasvosuojukset) saatavuus on hyvin heikkoa ja joidenkin elintarvikkeiden (kuten tuoreet vihannekset ja maito) saatavuus on paikallisesti heikentynyt. Lentoja Kiinaan ja Kiinasta on huomattavasti vähennetty sekä väliaikaisesti lopetettu ja useat maat ovat kieltäytyneet vastaanottamasta Kiinasta tulevia matkailijoita tai asettavat heidät karanteeniin.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Kiina on yleisesti ottaen turvallinen maa. Paikallisviranomaisten määräykset saattavat kuitenkin muuttua nopeasti ja heidän tiedotusta sekä ohjeitaan on syytä seurata. Terrori-iskujen mahdollisuus on olemassa.

Tiibetin autonomiselle alueelle matkustaminen edellyttää erityislupaa. Muitakin alueellisia matkustusrajoituksia saattaa esiintyä.

Kiinassa ei saa osallistua mielenosoituksiin ilman viranomaisten lupaa. Älä seuraa läheltä väkijoukkojen kokoontumisia tai mielenosoituksia.

Kiinassa ei ole yleistä hätänumeroa, vaan poliisi, palokunta ja ambulanssi hälytetään kukin eri numerosta ja palvelu on ainoastaan kiinaksi:

Poliisi 110
Palokunta 119
Ambulanssi 120

Pekingissä toimii erillinen 24 h englanninkielinen palvelu, jonne voi raportoida hätätapauksen: +86 (0)10 84015300 (Exit-Entry Administration Bureau of Peking Public Security Bureau).

Rikollisuus

Huijaukset, varkaudet ja uhkailu väkivallalla riitatilanteissa ovat yleistyneet Kiinassa.

Katurikollisuus ja huijaukset ovat yleistyneet Shanghaissa.

EU-maiden edustustojen tietoon on tullut tapauksia, joissa kutsu teemaistajaisiin, hierontaan, yökerhoon, baariin tai matka epävirallisen taksin/riksan kyydissä on johtanut väkivallalla uhkailuun, kiristykseen, huomattavien summien veloitukseen henkilön luottokortilta tai jopa pahoinpitelyyn monen henkilön voimin. Pekingissä erityisesti Tiananmenin aukion ympäristössä ja Wangfujing-ostoskadulla kannattaa välttää englantia puhuvia nuoria henkilöitä, jotka kutsuvat taidenäyttelyihin tai teehuoneisiin. Shanghaissa huijaukset ja ryöstöt ovat yleisimpiä turistien suosimilla alueilla kuten People's Square, Bund -rantakatu ja Nanjing East Road –ostoskatu.

Edustuston tietoon on tullut rahahuijauksia, joissa taksikuljettaja on väittänyt saaneensa väärennetyn 100 tai 50 CNY:n setelin, ja pyrkii palauttamaan sen antaen asiakkaalle väärennetyn setelin. Edustusto suosittelee käyttämään taksisovelluksia, mikäli käytössä on kiinalainen puhelin ja kiinalaiset maksusovellukset. Takseissa suositellaan käyttämään pieniä seteleitä tai ottamaan valokuva setelin sarjanumerosta kuljettajan nähden. Tietoon on myös tullut tapauksia, joissa turistialueiden liepeillä odottavat taksit ovat toisinaan säätäneet taksamittarinsa pyörimään normaalia nopeammin.

Edustuston tietoon on myös tullut tapauksia, joissa pankkiautomaatista on saatu väärennettyjä seteleitä.

Tasku- ja laukkuvarkauksia tehdään useimmiten turistien suosimilla ostosalueilla, kahviloissa ja joukkoliikennevälineissä. Säilytä alkuperäinen passi, viisumi/oleskelulupa ja lentoliput tallelokerossa tai muussa turvallisessa paikassa. Ota luottokorteista kopiot.

Jos passisi katoaa tai se varastetaan, uuteen passiin vaaditaan viisumin/oleskeluluvan siirto Kiinan viranomaisilta (Exit-Entry Administration/local Public Security Bureau). Sen saamiseen kuluu/on varattava aikaa noin 5-7 päivää.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on matkailijan suurin turvallisuusriski Kiinassa. Liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Liikenne on kaoottista, arvaamatonta ja ruuhkautuu helposti. Ole varovainen myös kun liikut kävellen. Äänettömiä sähkömopoja on vaikea havaita ja ne saattavat ajaa myös normaalin liikenteen ajosuunnan vastaisesti ja myös jalkakäytävillä. Ajoneuvot kääntyvät punaisilla valoilla oikealle eivätkä välttämättä pysähdy suojateiden eteen.

Käytä vain virallisia takseja, jotka ovat selvästi merkittyjä ja joilla on taksikohtainen tunnusnumero sekä taksamittari. Kiinaksi kirjoitettu osoite on hyvä olla mukana.

Varmista, että liikennevakuutus on voimassa kun vuokraat tai lainaat kulkuneuvon.

Luonnonolot

Merkittävä osa Kiinasta mukaan lukien Peking sijaitsee seismisellä alueella. Maanjäristyksiä on ajoittain eri puolilla maata. Useimmat niistä tapahtuvat maan länsi- ja lounaisosien vuoristoisilla alueilla (mukaan lukien Sichuanin, Xinjiangin ja Yunnanin alue).

Touko-marraskuussa esiintyy etelä- ja kaakkoisrannikolla taifuuneja sekä eri puolilla maata tulvia ja maanvyöryjä aiheuttavia rankkasateita.

Seuraa säätilannetta tiedotusvälineistä ja noudata Kiinan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä.

Kiinan ilmatieteen laitos: http://www.cma.gov.cn/en

Terveys

Länsimaiden tasoista sairaanhoitoa edellyttävät toimenpiteet ovat hyvin kalliita ja tapahtuvat pääasiassa yksityissairaaloissa. Matkavakuutusyhtiöstä on hyvä selvittää yhteistyösairaalat. Korona-viruksen vuoksi sairaalat voivat olla ylikuormitettuja ja hoitoonpääsy voi olla hankalaa.

Kiina kuuluu alueeseen, jolla terveysviranomaiset varautuvat muun muassa lintuinfluenssan ja enterorokon ehkäisyyn. Koska lintuinfluenssaviruksia on löytynyt eläviä lintuja myyviltä toreilta Kiinasta, näitä paikkoja on hyvä välttää.

Ilmanlaatu on ajoittain erittäin huono ja saattaa aiheuttaa terveysongelmia. Paikalliset viranomaiset tiedottavat tilanteesta ja voivat antaa kehotuksia välttää ulkona liikkumista. Seuraa tilannetta paikallisten viranomaisten, suomalaisten asiantuntijatahojen ja tiedotusvälineiden antamien tietojen ja arvioiden pohjalta:

Air Quality Index China: http://aqicn.org

Suomen ilmatieteen laitos: http://ilmatieteenlaitos.fi

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Jokaisen ulkomaalaisen tulee rekisteröityä asuinpaikkansa lähimmällä poliisiasemalla maahan saapumista seuraavan 24 h (kaupungeissa) ja 72 h (maaseudulla) aikana. Hotelliin majoittuvien rekisteröinnin tekee hotelli. Lain mukaan ulkomaalaisen on kannettava mukanaan passia, mutta käytännössä passin ja viisumin/oleskeluluvan paperikopio tai valokuva puhelimessa on ollut riittävä. Kiina ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta, joten konsulipalvelujen antaminen Suomen ja Kiinan -kaksoiskansalaiselle voi olla rajoitettua.

Kiinassa pääsy useisiin länsimaisiin internet-sivustoihin, sosiaaliseen mediaan ja sähköpostipalveluihin on estetty (esim. Google, Gmail, Twitter, YouTube, Facebook, WhatsApp ja Instagram). Kiinassa prepaid-liittymää ei voi hankkia ilman passin esittämistä. Kiinalaisilla matkapuhelinliittymillä ei yleensä voi soittaa ulkomaille ilman erillisen lisäpalvelun hankkimista. Päätelaitteita tai tärkeitä asiakirjoja ei tulisi jättää valvomatta.

Prostituoitujen tarjoamien palveluiden käyttäminen on laitonta.

Huumeiden hallussapito ja/tai käyttö on laitonta. Myös khat (qat) luokitellaan huumausaineeksi. Pekingissä ja Shanghaissa on tehty huumeratsioita ulkomaalaisten suosimiin baareihin. Huumausainerikkomuksista seuraa ankara rangaistus, jopa kuolemantuomio.

Kiinassa ei tunnusteta virallisesti samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita.

Sotilaskohteiden valokuvaaminen on kielletty.

Uhkapeli manner-Kiinassa on kiellettyä.

Tuli- ja teräaseiden hallussapito on kielletty.

Kiinan tullilainsäädäntö: Kiinan tullilaitoksen englanninkieliset verkkosivut http://english.customs.gov.cn/

Maahantulosäännökset

Kiinan Helsingin-suurlähetystö: http://www.chinaembassy-fi.org/eng/. Kiinan maahantuloasioista vastaava paikallisviranomainen: Ministry of Public Security, Exit and Entry Administration Public Security Bureau. Kiinankieliset sivut: http://www.mps.gov.cn , puh. +86-(0)-10-8402 0101 (engl.kielinen palvelu nrolla 3).

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Pekingin-suurlähetystö

Kerry Centre, South Tower, 26 floor
Guanghua Lu 1
100020 BEIJING
CHINA
+86 108 519 8300
sanomat.pek@formin.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat