Evaluointi Suomen kauppaa tukevasta kehitystyöstä

Suomen kauppaa tukeva kehitysyhteistyö (Aid for Trade) on tuottanut tuloksia erityisesti sektoreilla, joilla Suomi on kilpailukykyinen. Sellaisia ovat vesi, energia, ympäristö, ICT ja innovaatiot sekä metsä- ja kalatalous.

Kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin sijoitussalkku osoittaa hyviä tuloksia erityisesti työllisyyden edistämisessä. Liikekumppanuusohjelma Finnpartnershipin vaikutus sen sijaan on jäänyt rajalliseksi. Näin todetaan Suomen kauppaa tukevaa kehitysyhteistyötä käsittelevässä ulkopuolisessa arviossa.

Evaluoinnin mukaan Suomen toiminta on lisännyt yksityisen sektorin aktiivisuutta kehitysmaissa, mutta suomalaisten yritysten osallistuminen liiketoimintaan kehitysmaissa on edelleen vaatimatonta. Kauppaa tukevan kehitysyhteistyön toimintasuunnitelma ei ole ohjannut toimintaa käytännössä. Parannettavaa on myös hankkeiden koordinaatiossa.

Evaluoinnissa arvioitiin Suomen toimintaa vuonna 2012 laaditun kauppaa tukevan kehitysyhteistyön toimintasuunnitelman pohjalta. Arviointi kattoi myös tapaustutkimukset kehitysrahoitusyhtiö Finnfundista ja liikekumppanuusohjelma Finnpartnershipista.

Evaluoinnista vastasi FCG Finnish Consulting Group Oy. Nelihenkistä kansainvälistä arvioijaryhmää johti Frans van Gerwen.

Evaluointiraportti

Finnish Aid for Trade 2012-2015 (englanniksi, PDF, 272 sivua, 343 Kt)

Ministeriön näkökulma evaluointiin

Mitä opimme evaluoinnista? (suomeksi, PDF, 2 sivua, 84 Kt)

Johdon päätös jatkotoimista (suomeksi, PDF, 4 sivua, 1 Mt)

Tallenteet

Jos haluat saada webinaaritallenteen, ota yhteyttä eva-11@formin.fi.

 

 

kauppa