Ulkoministeri Pekka Haaviston vierailu Ukrainassa 31.10.-1.11.2019

Vierailun aikana käytiin kahdenväliset neuvottelut Ukrainan ulkoministerin Vadym Prystaikon kanssa.

Ministeri Haavisto ja ministeri Prystaiko
Ministeri Haavisto ja ministeri Prystaiko 

Suomi on monipuolisesti mukana Ukrainan kehityksessä mm. tukemalla energiatehokkuuden parantamista ja koulu-uudistusta. Vierailun aikana Suomi vahvisti 600 000 euron lisäpanostuksen humanitaariseen miinanraivaukseen. Miinat ovat monilla alueilla edelleen ongelma, ja vaikeuttavat mm. maanviljelyä ja rakennustoimintaa.

Vierailun aikana käytiin tutustumassa myös Stanytsia Luhanska -rajanylityspaikkaan kontaktilinjalla, jossa sotatoimet ovat tuhonneet normaalin kulkuyhteyden Luhanskin kaupungin suuntaan. Nyt kolmessa kohdassa kontaktilinjaa on menossa vetäytymisprosessi, jossa aseelliset joukot siirtyvät kummallakin puolella kilometrin päähän kontaktilinjasta.

Stanytsia Luhanskan kohdalla rajan yli ei pääse ajoneuvoilla, vaan kulku on mahdollista vain puusiltaa pitkin kävellen. Uutta siltaa rakennetaan parhaillaan räjäytetyn tilalle.

Etyjin edustaja, ministeri Haavisto ja suulähetiläs Laine
Etyjin edustaja, ulkoministeri Haavisto ja suurlähettiläs Laine

Suomalaisilla siviilikriisinhallinnan osaajilla on alueella erittäin tärkeä rooli. Suomalaisia toimii Etyjin monitorointimissiossa (SMM), joka vastaa turvallisuustilanteen tarkkailusta ja Minskin sopimuksen toimeenpanon seurannasta. Se raportoi mm. tulitaukoloukkauksista, joiden määrä on edelleen suuri. Lisäksi alueella toimii Etyjin rajatarkkailumissio sekä Ukrainan siviiliturvallisuussektorin uudistamista tukeva EU:n EUAM Ukraine ja EU:n rajatukioperaatio Moldovalle ja Ukrainalle, EUBAM Moldova & Ukraine. Kaikissa näissä toimii tärkeää työtä tekeviä suomalaisia asiantuntijoita.

Ulkoministeri Haaviston vierailun aikana Suomi ilmaisi vahvan tukensa Ukrainalle ratkaisun löytämiseksi Itä-Ukrainan konfliktiin Minskin sopimusten kautta.