Ulko- ja turvallisuuspoliittiset valtionavustukset vuodelle 2025
Ulkoministeriö avaa haettavaksi valtionavustukset kansalaisjärjestöille ja yhteisöille, joiden toiminta liittyy Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisiin linjauksiin ja kansainvälisiin sitoumuksiin ja jotka tukevat yritysten kansainvälisen yritystoiminnan edistämistä ja kansainvälistymiseen tähtäävien palvelujen kehittämistä ja tuottamista.
Valtionavustukset tulevat haettavaksi valtion vuoden 2025 talousarvioesityksen momentille 24.90.50 (Eräät valtionavut). Haku on käynnissä 15. marraskuuta – 5. joulukuuta 2024.
Vuoden 2025 hakukierroksen painopisteiden lähtökohtana käytetään valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisia linjauksia ml. selonteot ulko- ja turvallisuuspolitiikasta(Linkki toiselle web-sivustolle.) sekä kansainvälisistä taloussuhteista ja kehitysyhteistyöstä(Linkki toiselle web-sivustolle.). Avustuksella voidaan tukea kansalaisjärjestöjen ja yhteisöjen toimintaa, joka liittyy Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisiin linjauksiin, kansainvälisiin sitoumuksiin sekä yleisesti ulkoministeriön toimialaan. Avustusta voidaan myöntää myös sellaisten yhteisöjen toiminnalle, joka tukee yritysten kansainvälisen yritystoiminnan edistämistä ja kansainvälistymiseen tähtäävien palvelujen kehittämistä ja tuottamista. Avustusta ei myönnetä yksittäiselle yritykselle kohdistettaviin palveluihin.
Hakukierroksen painopisteet ovat:
- Suomen ja Euroopan turvallisuus ja tulevaisuus
- Ukrainan tukeminen
- EU-naapuruston länsisuuntauksen tukeminen
- Sääntöpohjaisen ja kansainväliseen oikeuteen perustuvan kansainvälisen järjestelmän tukeminen
- Suomen kasvua tukevat taloussuhteet
- Investointien ja osaajien houkutteleminen
- Suomalaisyritysten viennin ja kansainvälistymisen edistäminen
- EU:n strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen
- Kumppanuuksien syventäminen (erityisesti kriittisten teknologioiden saralla)
Avustus on harkinnanvaraista yleisavustusta, jonka myöntämisessä noudatetaan valtionavustuslakia (688/2001). Avustukset myönnetään, mikäli eduskunta osoittaa vuoden 2025 valtion talousarviossa tähän varoja. Avustus myönnetään yksivuotisena vuodelle 2025.
Valtionavustusta voidaan myöntää Suomessa rekisteröityneelle kansalaisjärjestölle, yhdistykselle tai säätiölle, joka on ollut rekisteröityneenä vähintään yhden vuoden ajan ennen hakuajan päättymistä. Avustusta voidaan myöntää myös sellaisille yhteisöille, jotka tukevat yritysten kansainvälisen yritystoiminnan edistämistä ja kansainvälistymiseen tähtäävien palvelujen kehittämistä ja tuottamista. Avustusta voidaan myöntää ulkoministeriön hallinnonalan tavoitteita tukevien Suomessa rekisteröityjen sellaisten yhteisöjen toiminnan menoihin, joiden tuottamilla asiantuntija-, tieto- ja neuvontapalveluilla edistetään erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten valmiuksia kansainvälistyä tai toimintaedellytyksiä Suomessa tai ulkomailla.
Erityisestä syystä avustusta voidaan myöntää ulkomailla rekisteröidylle yhteisölle, jos hankkeen hyöty kohdistuu Suomeen.
Haku tapahtuu haeavustuksia.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)-verkkopalvelussa. Hakemuksen tekeminen edellyttää valtuutusta, jonka voi hakea suomi.fi -palvelussa(Linkki toiselle web-sivustolle.). Joissain tapauksissa valtuusoikeudet tulee rekisteröidä Digi- ja väestötietoviraston virkailijavaltuuttamispalvelussa(Linkki toiselle web-sivustolle.). Tarvittavien valtuuksien tarkistaminen ja hankkiminen on hakijan vastuulla. Tarkempia tietoja suomi.fi-valtuuksista löytyy Valtiokonttorin sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).
Hakemusten on oltava perillä 5.12.2024 klo 16.15. mennessä. Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä.
Hakija voi toimittaa hakukierrosta koskevia kysymyksiä 22.11.2024 asti sähköpostitse osoitteeseen utpvaltionavut@gov.fi. Vastaukset julkaistaan ulkoministeriön ulko- ja turvallisuuspoliittisen avustuksen verkkosivuilla 28.11.2024 mennessä.