Suomi lisää humanitaarista apua afganistanilaisten auttamiseen

Suomi antaa kolme miljoonaa euroa afgaanipakolaisten auttamiseen YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta. Tänään humanitaarisen avun päivänä Afganistanin ja Haitin kriisit muistuttavat maailmanlaajuisesta humanitaarisesta hädästä.

Afganistanissa humanitaarisen avun tarpeet olivat suuret jo ennen konfliktin viimeisintä vaihetta. YK:n arvioiden mukaan yli kolmannes maan väestöstä tarvitsi humanitaarista apua keväällä, nyt apua tarvitsee väestöstä jo noin puolet. Paineen alla ovat myös Afganistanin naapurimaat, joihin ihmisiä pakenee.

”YK:n arvion mukaan Afganistanissa kotinsa jättäneiden määrät ovat kasvaneet. Ihmisiä pakenee sekä maan sisällä että naapurimaihin.  Esimerkiksi Iraniin saapuu nyt noin 5000 pakolaista päivässä, mikä on jopa kolminkertainen määrä aiempaan verrattuna. On tärkeää, että myös Suomi kantaa vastuunsa heidän auttamisestaan”, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoo.

Maailman humanitaariset tarpeet ovat suuremmat kuin koskaan aikaisemmin. Globaalisti hätäavun tarpeessa on tällä hetkellä 240 miljoonaa ihmistä 56 maassa. Tarpeiden taustalla ovat erityisesti pitkittyneet konfliktit, luonnonkatastrofit ja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta pahentuneet sään ääri-ilmiöt. Koronapandemia on osaltaan lisännyt avun tarvetta. YK:n maailmanlaajuinen hätäapuvetoomus on tälle vuodelle noin 30 miljardia euroa.

Laajimmat humanitaariset kriisit ovat tällä hetkellä käynnissä Syyriassa, Jemenissä ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Syyrian yli 10 vuotta jatkunut konflikti on ajanut yli 13 miljoonaa ihmistä kodeistaan, heistä 6,6 miljoonaa pakolaisiksi maan rajojen ulkopuolelle. Jemenissä konflikti ja kuivuus ovat aiheuttaneet vakavan ruokakriisin ja 20 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa.

”Ilmastonmuutos lisää entisestään humanitaarista hätää. Esimerkiksi Afganistan kuuluu maihin, jotka ovat ilmastonmuutokselle altteimpia. Haiti taas ei ollut toipunut edellisestäkään kriisistä, kun tämä uusi iski. Avustustoimia siellä ovat vaikeuttaneet kova myrsky ja tulvat”, ministeri toteaa.

YK:n mukaan ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen on lähes kaksinkertaistanut luonnonkatastrofien määrän viimeisten 20 vuoden aikana. Vuonna 2019 sään ääri-ilmiöiden seurauksena 34 miljoonaa ihmistä kärsi ruoan puutteesta ja 25 miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa.  Jo nyt 90 prosenttia maailman pakolaisista lähtee liikkeelle maista, jotka ovat ilmastonmuutokselle altteimpia.

Kansainvälistä humanitaarisen avun päivää on vietetty vuodesta 2009 lähtien. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota maailman humanitaarisiin tarpeisiin ja muistaa avustustyössä henkensä menettäneitä ihmisiä. Tänä vuonna päivän teemana on ilmastonmuutos.

Ulkoministeriön humanitaarisen avun budjetti on 87 miljoonaa euroa kuluvalle vuodelle. Siitä kolme miljoonaa euroa on jo myönnetty afganistanilaisten auttamiseen.

 

Lisätietoja:

Lauratuulia Lehtinen, humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö, ulkoministeriö, puh. +358 46 921 2030