Millaisessa maailmassa toimimme – yliopistokiertue avaa ajankohtaisia ulko- ja turvallisuuspoliittisia aiheita

Uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelu on käynnissä. Osana valmisteluja ulkoministeriö järjestää kevään 2020 aikana yhteistyössä viiden eri yliopiston kanssa paneelikeskustelujen sarjan ajankohtaisista ulko- ja turvallisuuspoliittisista aiheista.

Paneelikeskustelut kokoavat saman pöydän ääreen ministeritason edustajia, virkamiehiä, asiantuntijoita sekä kansalaisyhteiskunnan ja yliopistomaailman toimijoita. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille ulko- ja turvallisuuspoliittisista teemoista kiinnostuneille, joten ne antavat kansalaisille eri puolella Suomea mahdollisuuden osallistua keskusteluun.

 • Paneelikeskustelujen sarjan aloittaa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 28. tammikuuta järjestettävä tilaisuus, jossa pureudutaan ilmastonmuutoksen ja globaalien haasteiden turvallisuusvaikutuksiin.
   
 • Tampereen yliopistolla 12. helmikuuta keskustellaan Euroopan turvallisuuden nykytilasta ja tulevaisuudesta ja siitä, mikä on EU:n rooli turvallisuuden tuottajana ja mihin suuntaan Nato kehittyy.
   
 • Lapin yliopistolla Rovaniemellä 26. helmikuuta pohditaan Suomen lähialueiden turvallisuutta. Millainen merkitys esimerkiksi Itämerellä tai arktisella alueella on Suomen turvallisuudelle?
   
 • Turussa Åbo Akademin tilaisuudessa 2. maaliskuuta keskustellaan ihmisoikeuksista ja kansainvälisestä oikeudesta.  Åbo Akademin tilaisuus on kaksikielinen.
   
 • Jyväskylän yliopiston tilaisuus 16. maaliskuuta on peruttu. Tilaisuus pyritään järjestämään myöhemmin. 

Paneelikeskusteluita voi seurata verkossa sekä suorana että jälkeenpäin tallenteena. Lisätietoja keskusteluista julkaistaan ulkoministeriön Twitter(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) - ja Facebook(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) -tileillä.

Hallitusohjelman mukaisesti hallituskauden alussa laaditaan ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko. Selontekoja on laadittu hieman eri muotoisina 1990-luvulta lähtien, ja edellinen selonteko on vuodelta 2016.

Lisätietoja: ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmisteluryhmän projektiavustaja Alana Saul. Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi