Koronapandemia on maailmanlaajuinen uhka – vältä matkustamista edelleen

Koronavirus ja sen leviäminen muodostavat edelleen suuren globaalin riskin. Pandemian takia tilanne missä tahansa maassa tai alueella voi muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti.

Eri maissa toteutettavat rajoittamistoimet voivat yllättää myös matkailijan: paikalliset karanteenimääräykset, liikkumisen rajoitukset, liikenteen vaikeutuminen, maasta poistumisen rajoittaminen, palveluiden sulkemiset, ml. ruoan saatavuus, koskevat kaikkia. Useilla mailla on edelleen käytössä karanteenimääräyksiä, joita on noudatettava. Karanteeneja voidaan ulkomailla määrätä eri perustein ja alemmalla kynnyksellä kuin Suomessa.

Matkustamisen kannalta riskitekijä on myös se, että varatut lennot tai muut yhteydet voivat peruuntua äkillisesti ja meno- tai paluumatka estyy. Lentoyhtiöt saattavat myös velvoittaa matkustajat käyttämään kasvomaskia, joita matkustajan on itsensä varattava mukaan. Matkustaminen itsessään kohottaa tartuntariskiä.

Ulkoministeriön kyky auttaa pulaan joutunutta on pandemiatilanteessa rajallinen. Globaalisti lähes kaikissa maissa vallitsevat poikkeusolot tai hätätila ja perusoikeuksia rajoitetaan tai voidaan rajoittaa. Myöskään matkavakuutus ei pandemiatilanteessa välttämättä auta.

Vältä tarpeetonta matkustamista

Ulkoministeriön koko maailman kattava matkustussuositus on: ”vältä tarpeetonta matkustamista”. Tarpeettomalla matkustamisella tarkoitetaan pandemiatilanteessa esimerkiksi vapaa-ajan matkoja. Ulkoministeriön maakohtaisissa matkustustiedotteissa matkustussuositukset voivat olla tätäkin voimakkaampia esimerkiksi sodan takia. 

Suomen ulkomaanedustustot päivittävät verkkosivuilleen ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksista matkailuun.

Kaikkien ulkomailta palaavien pitää 14 vuorokauden ajan rajoittaa tarpeettomia lähikontakteja ja noudattaa omaehtoista karanteenia. Noudata sitä koskevia THL:n ohjeita(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)