Jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, tarpeetonta matkustamista hyvä välttää

Koronavirus ja sen leviäminen muodostavat edelleen maailmanlaajuisen riskin. Tarpeetonta matkustamista suositellaan välttämään muualle kuin maihin, joita koskeva sisärajavalvonta ja karanteenisuositus muuttuu 15.6 alkaen. Näitä maita ovat Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua. Vaikka Suomi on luopunut sisärajavalvonnasta ja karanteenisuosituksista tiettyjen maiden osalta, voi näillä mailla olla voimassa omia rajoituksiaan matkailijoiden maahanpääsyyn liittyen. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi ko. maan lähimmästä edustustosta.

Ulkoministeriön pandemiatilanteen vuoksi antama yleinen matkustussuositus on edelleen vältä tarpeetonta matkustamista, poikkeuksena Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua. Tarpeettomalla matkustamisella tarkoitetaan esimerkiksi vapaa-ajan matkoja. Ulkoministeriön maakohtaisissa matkustustiedotteissa matkustussuositukset voivat olla tätäkin voimakkaampia, esimerkiksi sodan tai muiden turvallisuustilanteeseen vaikuttavien syiden takia. 

Pandemian takia tilanne missä tahansa maassa tai alueella voi muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti

Jos oma matka on tarpeellinen, on silti muistettava, että eri maissa toteutettavat rajoittamistoimet voivat muuttua nopeasti ja yllättää: paikalliset karanteenimääräykset, liikkumisen rajoitukset, liikenteen vaikeutuminen, maasta poistumisen rajoittaminen, terveydenhoidon saatavuuden heikkeneminen, palveluiden sulkemiset, ml. ruoan saatavuus, koskevat kaikkia. Maahan pääsy voi olla rajoitettua ja ajantasaiset maahantulosäädökset tulee tarkistaa aina kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta (avautuu uuteen ikkunaan).

Matkustamisen kannalta riskitekijä on myös se, että varatut lennot tai muut yhteydet voivat peruuntua äkillisesti ja erityisesti paluumatka estyy. Jokainen matkailija pystyy omalta osaltaan ehkäisemään koronaepidemian leviämistä noudattamalla matkustussuosituksia ja hygieniaohjeita. Matkan ajan on aina noudatettava niin viranomaisten kuin kuljetusyhtiöidenkin ohjeistuksia, ml. nenän ja suun peittävän suojan osalta. Suomen ulkomaanedustustot päivittävät verkkosivuilleen(Linkki toiselle web-sivustolle.) ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksista matkailuun.

Ulkoministeriön kyky auttaa pulaan joutunutta on pandemiatilanteessa rajallinen. Ulkoministeriö suosittelee aina matkavakuutuksen ottamista. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää tarkistaa, että vakuutussuoja on tarpeeksi kattava myös pandemiatilanteessa.

Kaikille Suomeen palaaville, jotka tulevat maista joihin kohdistuu edelleen sisä- tai ulkorajavalvonta, suositellaan 14 vuorokauden ajan omaehtoista karanteenia. Noudata sitä koskevia THL:n ohjeita(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), myös jos matkasi jälkeen saat hengitystieinfektion oireita ja epäilet koronatartuntaa.

Jos päätät matkustaa, tee aina matkustusilmoitus. Tällöin  ulkoministeriö on tietoinen oleskelustasi kohdemaassa ja voi hätä- tai kriisitilanteessa olla tarvittaessa sinuun yhteydessä.

 

Uutista päivitetty 22.6.2020: lisätty: "Vaikka Suomi on luopunut sisärajavalvonnasta ja karanteenisuosituksista tiettyjen maiden osalta, voi näillä kohdemailla olla voimassa omia rajoituksiaan matkailijoiden maahanpääsyyn liittyen. Tarkasta ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi ko. maan lähimmästä edustustosta."