8.6.2024

Sambia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Maa on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde.

Varmista, että oppaasi ja matkanjärjestäjäsi ovat tunnettuja ja luotettavia. Perehdy matkanjärjestäjän turvajärjestelyihin.

Rikollisuus

Sambiassa esiintyy varkauksia, murtoja ja ryöstöjä, jotka voivat olla aseellisia. Pidä arvoesineet (kamerat, älypuhelimet, kannettavat tietokoneet, arvokorut ja -kellot ym.) pois näkyviltä ulkona liikuttaessa.

Jalkaisin liikuttaessa on syytä seurata ympäristöään. Laukkuja ja kännyköitä napataan ohiajavista autoista ja moottoripyöristä. Käytä vaatteiden alle laitettavaa kaulapussia tai rahavyötä. Jos se ei ole mahdollista, kävele mahdollisimman kaukana tienreunasta vastaantulevan liikenteen puolella ja pysy valppaana liian läheltä tai liian hitaasti ohiajavien autojen ja moottoripyörien varalta. Älä sido laukkuasi näennäisesti vartalon ympärille, sillä se ei turvaa laukkuasi tai reppuasi varkaudelta vaan altistaa sinut pahimmassa tapauksessa henkilövahingoille. Ryöstöjä on sattunut myös päiväsaikaan, eikä pimeällä kannata liikkua kävellen lainkaan.

Valoisan aikana matkustaminen on yleisesti turvallista, mutta turvallisuusriskit lisääntyvät pimeällä liikuttaessa. Älä matkusta tai aja autoa kaupunkien ulkopuolella pimeällä. Lukitse auton ovet ajon aikana ja ota mukaasi vain välttämättömimmät tavarat. Älä jätä mitään tavaroita autoon, edes piiloon tavaratilaan.

Pankkiautomaattien käytössä on syytä noudattaa varovaisuutta korttien kopioinnin estämiseksi. Turvallisinta on käyttää sisätiloissa, esim. kauppakeskuksissa ja hotelleissa olevia pankkiautomaatteja.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Sambiassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Tiet ovat suurimpien kaupunkien alueilla pääosin hyvässä kunnossa. Pimeällä ajaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Teillä saattaa olla yllättäviäkin liikennehidasteita ja poliisien tarkastuspisteitä. Myös villieläimiä tulee varoa. Paikalliset ajoneuvot ovat usein huonossa kunnossa ja liikenteessä ilman ajovaloja. Taksit ovat usein huonossa kunnossa, eikä niissä välttämättä ole turvavöitä. Vältä kokonaan pimeällä ajamista kaupunkien ulkopuolella.

Kännykän käyttöä autolla ajaessa esiintyy, vaikka se on lainvastaista. Myös rattijuopumusta esiintyy. Ryöstövaaran vuoksi autoillessa ole erityisen tarkka risteyksissä ja paikoissa, joissa joutuu hiljentämään vauhtia tai pysähtymään. Lukitse auton ovet ja vältä ikkunoiden pitämistä auki, myös takseissa.

Polttoaineesta voi ajoittain tulla pulaa.

Luonnonolot

Sadekaudella tiet saattavat tulvia. Erityisesti sivutiet saattavat olla huonossa kunnossa ja asfaltissa voi olla veden peittämiä syviä kuoppia. Sadevettä saattaa kerääntyä erityisesti kaupunkien ulkopuolella niin paljon, että moottoriajoneuvolla liikkuminen on mahdotonta.Kuivalla kaudella sähkökatkot ovat yleisiä ja veden saatavuudessa on rajoitteita. Vesistöissä uiminen on vaarallista krokotiilien ja virtahepojen takia.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:
Sambian Terveysministeriön Facebook-sivut (eng) https://www.facebook.com/mohzambia/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveyspalvelujen taso Sambiassa on heikko. Sairaaloiden varustelutaso erityisesti suurimpien kaupunkien ulkopuolella on riittämätön. Vakavat sairaustapaukset joudutaan evakuoimaan kolmanteen maahan, useimmiten Etelä-Afrikkaan. Selvitä matkavakuutuksesi kattavuus ennen matkaa. Matkavakuutuksen on hyvä kattaa myös lääketieteellinen evakuointi kolmanteen maahan.

Vesijohtovesi myös suurissa kaupungeissa voi olla virusten, bakteerien ja loisten saastuttamaa. Juo ainoastaan pullotettua vettä.

Sambiassa esiintyy tavanomaisia trooppisia sairauksia, mukana lukien malariaa ja koleraa. Sukupuolitaudit, kuten HIV/AIDS ovat yleisiä.

Maan lait ja käytännöt

Villieläimistä peräisin olevien esineiden (kehonosat ja luut) hallussapito ja maastavienti on laitonta ilman viranomaiselta saatua erityislupaa. Luonnonpuistoissa vierailevan on syytä muistaa, että alueilta ei saa ottaa mukaan mitään matkamuistoina.

Homoseksuaalinen kanssakäyminen on Sambian lain mukaan rangaistava teko.

Huumeiden käyttö ja hallussapito sekä pornografisen materiaalin hallussapito ovat rangaistavia tekoja.

Julkisten rakennusten, sotilaskohteiden ja voimalaitosten kuvaaminen on kiellettyä.

Maahantulosäännökset

Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina Sambian viranomaisilta, esimerkiksi Sambian suurlähetystöstä: https://zambiaembassy.se/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.