23.1.2024

Sambia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset, ml. koronarajoitukset, aina Sambian viranomaisilta, esimerkiksi Sambian suurlähetystöstä: https://zambiaembassy.se/(Linkki toiselle web-sivustolle.) Sambiassa on tällä hetkellä koleraepidemia, jonka keskus on maan pääkaupunki Lusaka. Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa kolerarokotuksen hankkimisesta ennen Sambiaan matkustamista. Juo ja käytä esim. hampaiden pesuun ainoastaan pullotettua tai keitettyä vettä. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Vältä raakojen vihannesten ja hedelmien syömistä. Seuraa Sambian viranomaisten ohjeita. Lisätietoja koleraepidemiasta ja ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä löytyy Sambian terveysministeriön verkkosivuilta: https://www.moh.gov.zm/(Linkki toiselle web-sivustolle.) .

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Maa on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde.

Varmista, että oppaasi ja matkanjärjestäjäsi ovat tunnettuja ja luotettavia. Perehdy matkanjärjestäjän turvajärjestelyihin.

Rikollisuus

Sambiassa esiintyy varkauksia, murtoja ja ryöstöjä, jotka voivat olla aseellisia. Pidä arvoesineet (kamerat, älypuhelimet, kannettavat tietokoneet, arvokorut ja -kellot ym.) pois näkyviltä ulkona liikuttaessa.

Jalkaisin liikuttaessa on syytä seurata ympäristöään. Laukkuja ja kännyköitä napataan ohiajavista autoista ja moottoripyöristä. Käytä vaatteiden alle laitettavaa kaulapussia tai rahavyötä. Jos se ei ole mahdollista, kävele mahdollisimman kaukana tienreunasta vastaantulevan liikenteen puolella ja pysy valppaana liian läheltä tai liian hitaasti ohiajavien autojen ja moottoripyörien varalta. Älä sido laukkuasi näennäisesti vartalon ympärille, sillä se ei turvaa laukkuasi tai reppuasi varkaudelta vaan altistaa sinut pahimmassa tapauksessa henkilövahingoille. Ryöstöjä on sattunut myös päiväsaikaan, eikä pimeällä kannata liikkua kävellen lainkaan.

Valoisan aikana matkustaminen on yleisesti turvallista, mutta turvallisuusriskit lisääntyvät pimeällä liikuttaessa. Älä matkusta tai aja autoa kaupunkien ulkopuolella pimeällä. Lukitse auton ovet ajon aikana ja ota mukaasi vain välttämättömimmät tavarat. Älä jätä mitään tavaroita autoon, edes piiloon tavaratilaan.

Pankkiautomaattien käytössä on syytä noudattaa varovaisuutta korttien kopioinnin estämiseksi. Turvallisinta on käyttää sisätiloissa, esim. kauppakeskuksissa ja hotelleissa olevia pankkiautomaatteja.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Sambiassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Tiet ovat suurimpien kaupunkien alueilla pääosin hyvässä kunnossa. Pimeällä ajaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Teillä saattaa olla yllättäviäkin liikennehidasteita ja poliisien tarkastuspisteitä. Myös villieläimiä tulee varoa. Paikalliset ajoneuvot ovat usein huonossa kunnossa ja liikenteessä ilman ajovaloja. Taksit ovat usein huonossa kunnossa, eikä niissä välttämättä ole turvavöitä. Vältä kokonaan pimeällä ajamista kaupunkien ulkopuolella.

Kännykän käyttöä autolla ajaessa esiintyy, vaikka se on lainvastaista. Myös rattijuopumusta esiintyy. Ryöstövaaran vuoksi autoillessa ole erityisen tarkka risteyksissä ja paikoissa, joissa joutuu hiljentämään vauhtia tai pysähtymään. Lukitse auton ovet ja vältä ikkunoiden pitämistä auki, myös takseissa.

Polttoaineesta voi ajoittain tulla pulaa.

Luonnonolot

Sadekaudella tiet saattavat tulvia. Erityisesti sivutiet saattavat olla huonossa kunnossa ja asfaltissa voi olla veden peittämiä syviä kuoppia. Sadevettä saattaa kerääntyä erityisesti kaupunkien ulkopuolella niin paljon, että moottoriajoneuvolla liikkuminen on mahdotonta.. Kuivalla kaudella sähkökatkot ovat yleisiä ja veden saatavuudessa on rajoitteita. Vesistöissä uiminen on vaarallista krokotiilien ja virtahepojen takia.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin.

Terveyspalvelujen taso Sambiassa on heikko. Sairaaloiden varustelutaso erityisesti suurimpien kaupunkien ulkopuolella on riittämätön. Vakavat sairaustapaukset joudutaan evakuoimaan kolmanteen maahan, useimmiten Etelä-Afrikkaan. Selvitä matkavakuutuksesi kattavuus ennen matkaa. Matkavakuutuksen on hyvä kattaa myös lääketieteellinen evakuointi kolmanteen maahan.

Vesijohtovesi myös suurissa kaupungeissa voi olla virusten, bakteerien ja loisten saastuttamaa. Juo ainoastaan pullotettua vettä.

Sambiassa esiintyy tavanomaisia trooppisia sairauksia, mukana lukien malariaa ja koleraa. Sukupuolitaudit, kuten HIV/AIDS ovat yleisiä.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Villieläimistä peräisin olevien esineiden (kehonosat ja luut) hallussapito ja maastavienti on laitonta ilman viranomaiselta saatua erityislupaa. Luonnonpuistoissa vierailevan on syytä muistaa, että alueilta ei saa ottaa mukaan mitään matkamuistoina.

Homoseksuaalinen kanssakäyminen on Sambian lain mukaan rangaistava teko. .

Huumeiden käyttö ja hallussapito sekä pornografisen materiaalin hallussapito ovat rangaistavia tekoja.

Julkisten rakennusten, sotilaskohteiden ja voimalaitosten kuvaaminen on kiellettyä.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita ja sosiaalista mediaa.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:
Sambian Terveysministeriön Facebook-sivut (eng) https://www.facebook.com/mohzambia/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat