15.5.2024

Etelä-Afrikka: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Rikollisuus ja väkivalta ovat Etelä-Afrikan suuria ongelmia. Ulkona liikkuessa syytä jatkuvaan valppauteen. Käyntejä lähiöissä (township) tulee välttää. Myös liikennekulttuuri on vaarallinen.

Ajankohtaista

Etelä-Afrikassa on sähkökriisi. Kansallinen sähköntuottaja Eskom säännöstelee sähkönkäyttöä kiertävillä sähkökatkoilla, joita voi olla useita tunteja vuorokaudessa. Suunnitelluista sähkökatkoista alueellasi löydä Eskomin verkkosivuilta https://www.eskom.co.za/distribution/customer-service/outages/municipal-loadshedding-schedules/(Linkki toiselle web-sivustolle.) tai 'loadshedding" mobiilisovelluksesta EskomSePush. Sähkökriisillä on vaikutuksia turvallisuuteen, vedenjakeluun ja -laatuun, tietoliikenne- ja puhelinyhteyksiin sekä liikenteeseen. Vaikutukset näkyvät kodeissa, hotelleissa, ravintoloissa, käteisautomaateilla, liikennevalojen, yrityksien ja turvajärjestelmien toiminnassa ja mahdollisesti huoltoasemilla. Sähkökatkot lisäävät rikollisuutta ensisestään ja saattavat aiheuttaa väkivaltaisiakin levottomuuksia ja mielenosoituksia. Sähkökatkojen merkittävää vähenemistä ei odoteta lyhyellä aikavälillä. Selvitä majapaikkasi mahdolliset varavirtajärjestelyt (esim. generaattori tai aurinkopaneelit) ja mahdolliset sähkökatkojen vaikutukset turvajärjestelyihin.

Koleraa on tavattu Etelä-Afrikassa Gautengin ja Free Staten provinsseissa toukokuun lopulta lähtien. Epidemian keskus on Hammanskraal, Tshwane, joka on Pretoriasta pohjoiseen. Pidä hyvää huolta käsihygieniasta ja vältä hanaveden juomista. Tutustu Etelä-Afrikan viranomaisten tiedotteeseen https://www.gov.za/speeches/health-update-response-cholera-outbreak-south-africa-8-jun-2023-0000(Linkki toiselle web-sivustolle.) sekä rokote.fi tietoihin https://rokote.fi/tietoa-rokotteista/kolera/.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Poliittisilta oloiltaan maa on suhteellisen vakaa. Lakot ja mielenosoitukset ovat yleisiä ja saattavat olla yltyä väkivaltaisiksi. Suuria väenkokoontumisia tulee välttää, kuten myös lähiöissä (township) käyntejä. Poliisin yleinen hätänumero 10111 ja kännykästä soitettaessa 112. Poliisin kotisivut http://www.saps.gov.za(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Etelä-Afrikka säännöstelee sähkön kulutusta. Sähkökatkokset on määritelty etukäteen, mutta myös yllätyksiä voi tulla ja katkot voivat olla pitkiäkin. Lisätietoa: http://loadshedding.eskom.co.za/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Rikollisuus

Etelä-Afrikan haittana on maan korkea rikollisuus, lukemat ovat korkeimpia maailmassa. Ryöstöt, raiskaukset, autokaappaukset, murrot ja varkaudet ovat yleisiä. Suurin osa väkivaltarikollisuudesta tapahtuu townshipeissa, mutta ryöstöt ja varkaudet ovat yleisiä kaikkialla. Muukalaisvastaisia mielenilmauksia ja väkivaltaa on esiintynyt Durbanin ja Johannesburgin kaupungeissa. Mielenilmaukset liittyvät yleensä afrikkalaisiin vierastyöläisiin. Matkailijan on syytä olla jatkuvasti valppaana ulkona liikkuessaan.

Liikkumista yksin ja vierailla alueilla erityisesti pimeän aikana tulee välttää. Myös autolla liikkuminen pimeän aikana kannattaa rajoittaa vain ehdottoman välttämättömään ja aina ajaa auton ovet lukittuina. Rahat, passi, arvoesineet ym. on syytä pitää lukitussa tilassa, autolla liikuttaessa takaluukussa ja ulkona liikuttaessa lähellä kehoa. Liikkeiden ryöstöjä on esiintynyt useissa ostoskeskuksissa vilkkaimpaan ostosaikaan, jolloin myös asiakkaat joutuneet tulilinjalle. Myös golfkentillä on esiintynyt varkauksia, joten omaisuutta ei tule jättää hetkeksikään ilman valvontaa esimerkiksi golfkärryyn.

Lentokentillä, varsinkin Johannesburgissa ja Kapkaupungissa erityinen varovaisuus on tarpeen. Maahantulo ja lähteminen kannattaa rajoittaa valosaan aikaan mikäli vain mahdollista. Johannesburgin lentokentille saapuvien kannattaa varata kuljetus etukäteen luotettavalta taholta. Maahan saapuneita on ryöstetty matkalla lentokentältä hotelliin.

Pöytävuorellakin tapahtuu ryöstöjä kävelyreittien varrella. Erityisesti liikkumista yksin tulee välttää.

Luottokortit kelpaavat maksuvälineenä useimmissa paikoissa, mutta niiden kopioiminen ja väärinkäyttö on myös yleistä. Turvarajat kannattaa pitää alhaisina.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleista. Liikenteessä tulee olla valppaana. Auto-onnettomuudet ovat yleisiä. Auton ovet on syytä pitää aina lukittuina. Maanteillä tulee välttää turhia pysähtymisiä eikä tuntemattomia henkilöitä tule ottaa kyytiin. Etenkin moottoriteillä ja rampeilla kannattaa kiinnittää huomiota tiellä oleviin esineisiin sillä "spiking" (terävien esineiden teille laittaminen) on yleistynyt. Autoilijan toivotaan pysähtyvän tielle renkaiden rikkouduttua, jonka jälkeen autoilija ryöstetään. Vaikka ajoneuvokanta on keskimäärin korkeatasoista ja tiet hyviä, on liikenteessä runsaasti myös huonokuntoisia ajoneuvoja, ajokortittomia ja päihtyneitä kuljettajia ja ajoneuvoja ilman liikennevakuutusta, jotka saattavat aiheuttaa riskitilanteita. Rattijuopumukseen ja ylinopeuteen kiinnitetään enenevässä määrin huomiota.

Myös minibussien pysähtely matkustajien ottamiseksi ja pois laskemiseksi aiheuttaa vaaratilanteita, samoin jalankulkijoiden liikkuminen moottoriteillä varsinkin pimeän aikana.

Uber-taksien suhteen varovaisuus on tarpeen erityisesti Johannesburgissa ja Pretoriassa, varsinkin juna-asemien läheisyydessä. Kuljettajia kohtaan on tehty väkivaltaisia hyökkäyksiä, jolloin sivulliset tai matkustajat saattavat joutua osallisiksi.

Päällystämättömien teiden kunto (mm. luonnonpuistot) laskee huomattavasti sateiden aikaan ja nelivetoauto voi olla tarpeellinen.

Luonnonolot

Maa on luonnonkaunis ja ilmasto miellyttävä ympäri vuoden. Talvikuukausina yöt saattavat olla kylmiä. Suomalaisen saattaa yllättää sisätilojen kylmyys. Sadekausi vaihtelee Kapkaupungin talvisateista Pretorian kesäsateisiin, jolloin sadekuurot saattavat olla rankkoja ja ukonilmat rajuja, etenkin Pretoriassa ja Johannesburgissa (Highveld).

Luonnonpuistoissa liikuttaessa on niiden sääntöjä ehdottomasti noudatettava.

Valtamerissä uidessa on syytä olla erityisen varovainen, koska vedenalaiset merivirrat saattavat olla hyvin voimakkaita ja viedä uimarin mukanaan.

Terveys

Matkavakuutusta ajatellen pidettävä mielessä, että yksityissairaaloissa vaaditaan yleensä maksua heti sairaalaan tuotaessa. Yleisissä sairaaloissa hoito on yleensä heikkotasoisempaa kuin yksityissairaaloissa. Mikäli saapuu maahan keltakuumealueelta tai tekee välilaskun keltakuumealueella ennen Etelä-Afrikkaan saapumista, vaaditaan keltakuumerokotustodistus, joka otettu vähintään 10 päivää ennen Etelä-Afrikkaan saapumista. Sääntöjä noudatetaan tarkasti.

Mobiililaitteisiin kannattaa ladata ilmainen mySOS-sovellus. Sovellus tarjoaa helpon ja nopean yhteyden paikalliseen hätäkeskukseen, joka puolestaan pystyy sovelluksen avulla paikantamaan soittajan sijainnin. https://mysos.co.za/index.php(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maassa on runsaasti HIV-positiivista väestöä ja tartuntavaaraan liittyvää riskikäyttäytymistä tulee ehdottomasti välttää. Malariaa esiintyy varsinkin sadeaikana maan koillisosassa mukaan lukien Krugerin luonnonpuisto. Malarialääkityksen tarpeellisuudesta on syytä keskustella matkanjärjestäjän tai lääkärin kanssa. Myös muita tartuntatauteja kuten tuberkuloosia esiintyy melko runsaasti. Koko maahan on levinnyt lääkitykselle vastustuskykyinen tuberkuloosi, johon sairastuneet ovat menehtyneet. Kyseinen tuberkuloosimuoto on toistaiseksi levinnyt pääosin HIV-positiivisen väestön keskuudessa.

Vesijohtovesi on pääsääntöisesti juotavaa, joskin paikallisesti saattaa ajoittain esiintyä koleraa tai lavantautia ja Gauteng provinssissa se sisältää kaivostoiminnasta maahan päässeitä raskasmetalleja. Suurten kaupunkien kansainväliset sairaalat ja niiden tarjoamat palvelut ovat hyvin korkeatasoisia.

Kapkaupunki ja monet muut rannikkoalueet kärsivät kuivuudesta. Vesijohtoveden käyttöä tulee säännöstellä. Tilannetietoa ja ohjeita seuraavilta sivuilta:

Kapkaupunki/veden rajoittaminen
http://www.capetown.gov.za/Family%20and%20home/residential-utility-services/residential-water-and-sanitation-services/make-water-saving-a-way-of-life(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Huumeiden käytöstä ja salakuljetuksesta rangaistaan ankarasti. Täysi-ikäisten kannabiksen käyttö yksityistiloissa on de-kriminalisoitu. Julkinen käyttö, ostaminen ja myyminen on edelleen rankaistavaa.

Maahantulosäännökset

Etelä-Afrikan vaatimus virkatodistuksen esittämisestä raja-asemilla alaikäisten kanssa matkustaessa on poistunut 2019. Muutos koskee viisumivapaita maita kuten Suomea. Tarkemmat tiedot matkustusvaatimuksista tulee tarkistaa Etelä-Afrikan viranomaisilta, esimerksi Etelä-Afrikan suurlähetystöstä Tukholmassa. Lisätietoja löytyy alla mainituilta verkkosivuilta.

Etelä-Afrikan Tukholman-suurlähetystö: http://www.dirco.gov.za/sweden/contact.html(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Etelä-Afrikan sisäministeriö: http://www.dha.gov.za/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Marraskuussa 2019 päivitetty ohje matkustamisesta alaikäisten kanssa:
http://www.dha.gov.za/index.php/statements-speeches/621-updated-advisory-new-requirements-for-children-travelling-through-south-african-ports-of-entry(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.