11.9.2023

Venezuela: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Poliittinen tilanne on sekava ja sen vaikutukset näkyvät laajalti. Caracasissa ja muissa suurkaupungeissa voi esiintyä poliittisia mielenosoituksia, jotka voivat muuttua nopeasti väkivaltaisiksi. Niiden hajottamiseen käytetään usein aseita ja kyynelkaasua. Mielenosoituksia tulee välttää, samoin suuria väkijoukkoja ja pimeällä liikkumista. Venezuelassa esiintyy paljon rikollisuutta.

Ajankohtaista

Ajankohtaista tietoa Venezuelan tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta: https://finlandabroad.fi/web/ven/ajankohtaista(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suomen Bogotan suurlähetystö
Cra. 9 #115-30, Edificio Tierra Firme
28. krs., toimisto 2804
110111 BOGOTÁ D.C. Colombia

Puh. +57 601 377 9074
sanomat.BOG@formin.fi

https://www.facebook.com/EmbajadaFinlandiaBogota(Linkki toiselle web-sivustolle.)

https://twitter.com/ColombiaFinland(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Yleinen turvallisuustilanne on heikko maan poliittisen tilanteen johdosta.

Vältä väkijoukkojen kokoontumisia ja mielenosoituksia. Caracasissa ja muissa suurissa kaupungeissa on paljon poliittisia mielenosoituksia, jotka voivat muuttua nopeasti väkivaltaisiksi. Niiden hajoittamiseen käytetään usein aseita ja kyynelkaasua.

Erityiset turvallisuusriskit

Maassa esiintyy usein sähkökatkoksia ja nämä voivat kestää useita tunteja. Elintarvikkeista ja poltto-aineesta on pulaa. Paikallinen väestö kärsii hyperinflaatiosta.

Rikollisuus

Rikollisuus ja aseelliset ryöstöt ovat yleisiä etenkin suurkaupungeissa (Caracas, Valencia, Maracaibo, Maracay). Henkirikosten osalta pääkaupunki Caracas kuuluu Etelä-Amerikan vaarallisimpien kaupunkien joukkoon. Väkivaltaisen rikollisuuden ja kaappausten uhreiksi on joutunut myös matkailijoita. Noudata erityistä varovaisuutta etenkin Caracasissa liikkuessasi. Myös muualla maassa ryöstöriski on suuri, eikä pimeän tultua ole syytä liikkua ulkona. Rikolliseen toimintaan ja muun muassa matkailijoiden ryöstöihin on syyllistynyt myös poliisin virka-asuihin pukeutuneita henkilöitä. Caracasin vanhassa keskustassa ja länsiosissa ryöstöriski on suuri myös päivällä. Vältä slummialueita ("barrios"). Arvokkaiden korujen, kellojen, kameroiden ja matkapuhelimien käyttö julkisesti voi houkutella ryöstäjiä. Pidä omaisuudesta ja matkatavaroista huolta koko ajan.

Maiquetían lentokentän alueella liikkuu varkaita sekä virkailijoiksi tekeytyneitä henkilöitä, jotka ovat huijanneet tai anastaneet matkailijoilta rahaa. Vältä epävirallisia rahanvaihtajia ja pimeitä takseja. Lentokenttämatka on turvallisempaa tehdä valoisaan aikaan tai alkuillasta. Maanvyöryt voivat hidastaa lentokentälle matkustamista etenkin sadekaudella. Varaa riittävästi aikaa lentokentälle siirtymiseen.

Venezuela on kansainvälisen huumekaupan kauttakulkumaa. Muun muassa Isla de Margaritan saarella on paljon huumeita. Matkailijoita yritetään värvätä salakuljettajiksi. Älä ota toisten matkatavaroita kuljetettavaksi. Ryöstön vastustus voi johtaa uhrin ampumiseen. Syrjäisillä rannoilla ja paikoilla liikkumista tulee välttää eikä rannoilla tule oleskella pimeään aikaan. Tuntemattomilta ei tule ottaa vastaan ruokaa tai juomaa. Ryöstöissä saatetaan käyttää burundanga-nimistä huumetta. Nopeavaikutteinen huume voidaan sekoittaa ruokaan tai juomaan. Se johtaa usein tajunnan menetykseen. Ryöstöjen kohteeksi voi joutua rahannostojen yhteydessä pankkiautomaatilla tai pankista poistumisen yhteydessä. Luottokortti voidaan kopioida ja tyhjentää pankkitili. Vältä suurien käteissummien mukana pitämistä. Pienennä päivittäistä nostorajaa matkan ajaksi.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on ruuhkaista ja vaarallista huolimattoman ajotyylin vuoksi. Ajoneuvot ovat usein huonokuntoisia. Kaikkien liikennevälineiden käyttöön liittyy ryöstöriski. "Motorizados" eli mopo- ja moottoripyörälähetit sekä bussit ovat liikenteen suurimpia vaaratekijöitä. Ole erityisen varovainen katuja ylittäessäsi.

Caracasissa matkailijoiden on turvallisinta liikkua virallisella taksilla. Taksi kannattaa tilata aina taksipalvelun kautta. Hotellien ja kauppakeskusten taksit ovat myös yleensä luotettavia. Takseissa ei ole taksamittareita, joten hinta on syytä sopia aina etukäteen. Moottoripyörätaksien käyttöä ei suositella.

Ovet tulee pitää lukittuina, eikä autosta kannata poistua syrjäisillä teillä. Autolla ajaessa ei kannatta pysähtyä tarpeettomasti, edes punaisiin valoihin. Yöllä ajamista ei suositella. Kuljettajalta saatetaan pyytää tietarkastuksissa rahaa tai hänelle voidaan määrätä sakkoja väärin perustein.

Luonnonolot

Luonnonolot vaihtelevat alueittain Maracaibon lahden kostean kuumasta ilmastosta Andien vuoriston viileyteen.
Venezuela on maanjäristysherkkää aluetta.

Sadekausi kestää toukokuusta joulukuuhun. Rankkasateet voivat aiheuttaa tulvia ja maanvyöryjä sekä vaurioittaa teitä. Karibialla tuhoa aiheuttavat hurrikaanit eivät normaalisti ulotu Venezuelan rannikolle.

Lisätietoja paikallisten viranomaisten sivustoilta:

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Maan terveydenhoitopalvelut ovat erittäin heikot ja hoitoa tai lääkitystä on erittäin vaikea saada. Maan talousongelmien vuoksi lääke- ja materiaalipula on vakava. Sairaanhoitokulut on varauduttava maksamaan ensin itse, sillä useimmat lääkärit eivät hyväksy ulkomaisten vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksia. Hoito yksityissairaalassa on usein kallista. Julkisen sairaanhoidon taso on heikko. Matkustettaessa maassa on syytä huomioida, että ambulanssi- tai sairaalapalveluita ei välttämättä ole nopeasti saatavilla.

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen.

Venezuelassa esiintyy hyttysten levittämiä virustauteja kuten malariaa, denguekuumetta ja chikungunya- sekä zika-viruksen aiheuttamia kuumetauteja. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua peittävillä, vaaleilla vaatteilla ja käyttämällä hyttyskarkotteita ja hyttysverkkoa. Muita maassa esiintyviä tauteja ovat keltakuume, A- ja B-hepatiitti sekä lavantauti.

Lisätietoja Venezuelan tartuntatautitilanteesta löytyy maan terveysministeriön sivuilta: http://www.mpps.gob.ve/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Hygieniaolot vaihtelevat alueesta riippuen ja ovat monilla alueilla melko huonot. Kannattaa huomioida elintarvikehygieniaan liittyvät riskit esimerkiksi ravintoloissa syödessä. Vesijohtovesi on suhteellisen puhdasta, mutta sitä ei suositella käyttämään juomavetenä.

Caracasissa sijaitsevien yksityissairaaloiden yhteystietoja:

Clínica el Avila
Av. San Juan Bosco con Sexta Transversal, Altamira
+58 212 276 11 11
http://www.clinicaelavila.com/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Hospital de Clínicas Caracas
Av. Panteón con Calle Alameda, San Bernardino.
+58 212 508 61 11
http://www.clinicaracas.com/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Clínica La Floresta
Av. Ppal de la Floresta, calle Santa Ana.
+58 212 209 61 22
http://www.clinicalafloresta.com/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Centro Médico Docente La Trinidad
Av. Intercomunal, La Trinidad, El Hatillo.
+58 212 949 64 11
http://www.cmdlt.edu.ve/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Venezuelassa on voimassa valuuttakontrolli. Kaduilla tapahtuva valuuttakauppa on Venezuelassa rikos. Epävirallinen valuutanvaihto on sattumanvaraista ja riskialtista. Huumelait ovat ankaria, ja huumerikoksista seuraa pitkät vankilatuomiot. Rangaistus esimerkiksi huumeiden salakuljetuksesta tai huumekaupasta voi olla jopa 25–30 vuotta vankeutta.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat