Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista.

Poikkeuksena Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua, joiden osalta Suomen sisärajavalvonta ja karanteenisuositus loppui 15.6. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi ko. maan lähimmästä edustustosta

Lue lisää
20.3.2020

Uruguay: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudatettava tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Uruguayssa voi matkustaa suhteellisen turvallisesti noudattaen yleistä varovaisuutta. Ryöstöjä ja taskuvarkauksia esiintyy.

Ajankohtaista

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n kanssa.

THL seuraa mm. Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivuillaan. Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Uruguay on muuttanut maahantulosäännöksiä estääkseen koronaviruksen leviämisen ja asettanut rajoituksia maahantuloon esimerkiksi lähtömaan, kansalaisuuden tai reitityksen perusteella.

Uruguayn paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata alla olevasta linkistä:

Suomen suurlähetystö Argentiinassa seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa muutoksista sosiaalisen median verkkosivujensa kautta:

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Uruguayssa voi matkustaa suhteellisen turvallisesti noudattaen yleistä varovaisuutta.
Yleinen hätänumero Uruguayssa on 911.

Rikollisuus

Taskuvarkaudet ja aseelliset ryöstöt ovat melko yleisiä pääkaupungissa. Taskuvarkaat ovat useissa tapauksissa alaikäisiä. Ryöstäjät ovat yhä useammin aseistettuja, joten ryöstön kohteeksi jouduttaessa vastustaminen voi olla kohtalokasta.

Pimeän aikaan yksin liikkumista hyvä välttää. Yökerhoissa ja baareissa juomat tulee pitää näkyvissä koko ajan ja tuntemattomien tarjoamia juomia tulee välttää.

Passi, suuremmat käteismäärät ja arvoesineet suositellaan jätettäväksi hotellin turvasäilöön tai vastaavaan turvalliseen paikkaan. Kadulla pidä tarkasti huolta käsilaukusta ja lompakosta. Henkilöllisyys on pystyttävä todistamaan viranomaisille pyydettäessä, joten passista otettu valokopio on hyvä kuljettaa aina mukana.

Suomen kunniapääkonsulaatissa ei voi anoa uutta passia, vaan passihakemus on laitettava vireille suurlähetystössä Buenos Airesissa. Passin kadotessa esimerkiksi Espanjan konsulaatti voi myöntää kotimatkaa varten Emergency Travel Document -asiakirjan. ETD:llä voi matkustaa myös Argentiinaan, jolloin siihen tulee hakea Argentiinan viisumi.

Espanjan konsulaatin yhteystiedot:

Osoite: Libertad 2738, 11300 Montevideo
Puh: +598 2708 0048
Fax: +598 2708 6960
Sähköposti: cog.montevideo@maec.es

Argentiinan konsulaatin yhteystiedot:

Osoite: Wilson Ferreira Aldunate 1281, Montevideo
Puh: +598 2902 8623/24/25
Fax: +598 2902 0667
Sähköposti: cmdeo@mrecic.gov.ar

Turistipoliisi (Policía Turistica) puh. 0800 8226

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Kaupungissa on parasta käyttää ainoastaan virallisten taksitoimistojen alaisuudessa toimivia autoja. Taksikantaa on uusittu ja kaikissa takseissa kuuluu olla turvavyöt, myös takaistuimilla. Turvavyön käyttö on pakollista.

Liikennekulttuuri on varsinkin Montevideon alueella suomalaisesta näkökulmasta vilkasta. Autot ajavat lujaa eivätkä aina pysy omilla kaistoillaan tai pysähdy punaisissa valoissa. Autot on turvallisinta pysäköidä vartioituihin pysäköintihalleihin ja ottaa kaikki irtain omaisuus mukaan tai jättää ne takaluukkuun. Autolla liikkuessa on suositeltavaa pitää arvotavarat ja laukut näkymättömissä. Tiet ovat maaseudulla huonokuntoisia ja onnettomuudet yleisiä. Montevideosta Coloniaan ja Punta del Esteen menevät moottoritiet sen sijaan ovat hyvässä kunnossa.

Tulvat tai mielenosoitukset voivat katkaista teitä ja kiertoreitit ovat usein pitkiä. Rankkasateiden jälkeen hiekkatiet ovat usein ajokelvottomia ja niitä tulee välttää. Nelivetoinen maastoauto on suositeltava liikuttaessa harvaan asutuilla seuduilla.

Luonnonolot

Uruguayssa ei ole suuria luonnonmullistuksia. Ilmasto on leuto ympäri vuoden paitsi kuumina kesäkuukausina.

Terveys

Yksityiset sairaalat ovat hyvätasoisia. Apteekeissa on laajat valikoimat lääkkeitä, joita usein myydään myös ilman reseptiä.

Uruguayn terveysministeriö http://www.msp.gub.uy

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Buenos Airesin -suurlähetystö

Avenida Santa Fe 846, 5to. piso
1059 Buenos Aires

ARGENTINA
+54 114 312 0600
sanomat.bue@formin.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat