3.11.2023

Uruguay: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Uruguayn tilanteesta saat edustuston verkkosivuilta ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto tiedottaa myös Facebook-sivullaan.

Edustuston koronauutiset: https://finlandabroad.fi/web/arg/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-argentiinassa-paraguayssa-ja-uruguayssa-1/384951(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Edustuston Facebook-sivu: https://www.facebook.com/EmbajadaFinlandiaBuenosAires/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Uruguayssa voi matkustaa suhteellisen turvallisesti noudattaen yleistä varovaisuutta.

Yleinen hätänumero Uruguayssa on 911.

Montevideon poliisiasemat: https://policia.minterior.gub.uy/index.php/transparencia-jpm/seccionales-jpm(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Poliisiasemat koko maassa: http://www.servicioti.com.uy/comisarias-y-jefaturas-de-uruguay-datos-abiertos-del-estado-uruguayo(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Rikollisuus

Taskuvarkaudet ja aseelliset ryöstöt ovat melko yleisiä pääkaupungissa. Ryöstäjät ovat yhä useammin aseistettuja, joten ryöstön kohteeksi jouduttaessa vastustaminen voi olla kohtalokasta. Pimeän aikaan yksin liikkumista on hyvä välttää.

Yökerhoissa ja baareissa juomat tulee pitää näkyvissä koko ajan, ja tuntemattomien tarjoamia juomia tulee välttää.

Passi, suuret käteisvarat ja arvoesineet suositellaan jätettäväksi hotellin turvasäilöön tai vastaavaan turvalliseen paikkaan. Kadulla pidä tarkasti huolta käsilaukusta, lompakosta ja matkapuhelimesta. Henkilöllisyys on pystyttävä todistamaan viranomaisille pyydettäessä, joten passista otettua valokopiota on hyvä kuljettaa mukana.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Suomen kunniapääkonsulaatista ei voi anoa uutta passia, vaan passihakemus on laitettava vireille suurlähetystössä Buenos Airesissa. Toisen EU-maan edustusto, esimerkiksi Espanjan konsulaatti, voi myöntää kotimatkaa varten hätämatkustusasiakirjan (Emergency Travel Document, ETD). ETD:llä voi matkustaa myös Argentiinaan. Silloin siihen tulee hakea Argentiinan viisumi.

Espanjan konsulaatin yhteystiedot:

Osoite: Libertad 2738, 11300 Montevideo
Puh: +598 2708 0048
Fax: +598 2708 6960
Sähköposti: cog.montevideo@maec.es

Argentiinan konsulaatin yhteystiedot:

Osoite: Wilson Ferreira Aldunate 1281, Montevideo
Puh: +598 2902 8623/24/25
Fax: +598 2902 0667
Sähköposti: cmdeo@mrecic.gov.ar

Turistipoliisi (Policía Turística) puh. 0800 8226

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Kaupungeissa voi käyttää eri taksitoimistojen alaisuudessa toimivia autoja, etukäteen tilattavia remise-takseja tai Uberia. Taksikantaa on uusittu ja kaikissa takseissa kuuluu olla turvavyöt, myös takaistuimilla. Turvavyön käyttö on pakollista.

Liikennekulttuuri on varsinkin Montevideon alueella suomalaisesta näkökulmasta vilkasta. Autoilla ajetaan lujaa eikä niillä aina pysytä omalla kaistalla tai pysähdytä punaisissa valoissa. Autot on turvallisinta pysäköidä vartioituihin pysäköintihalleihin ja ottaa kaikki irtain omaisuus mukaan tai jättää se takaluukkuun. Autolla liikkuessa on suositeltavaa pitää arvotavarat ja laukut näkymättömissä.

Tiet ovat maaseudulla paikoittain huonokuntoisia, ja onnettomuudet yleisiä. Montevideosta Coloniaan ja Punta del Esteen menevät moottoritiet sen sijaan ovat hyvässä kunnossa.

Tulvat, ja joskus mielenosoitukset, voivat katkaista teitä. Kiertoreitit ovat usein pitkiä. Rankkasateiden jälkeen hiekkatiet ovat usein ajokelvottomia ja niitä tulee välttää. Nelivetoinen maastoauto on suositeltava liikuttaessa harvaan asutuilla seuduilla.

Luonnonolot

Uruguayssa ei ole suuria luonnonmullistuksia. Ilmasto on leuto ympäri vuoden paitsi kuumina kesäkuukausina. Viime vuosina keväisin ja syksyisin on esiintynyt myrskyjä ja kovia tuulia.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Lisätietoja: https://finlandabroad.fi/web/arg/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-argentiinassa-paraguayssa-ja-uruguayssa/384951(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yksityiset sairaalat ovat hyvätasoisia. Apteekeissa on laajat valikoimat lääkkeitä, joita usein myydään myös ilman reseptiä.

Uruguayn terveysministeriö http://www.msp.gub.uy(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita sekä suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa. Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:

Paikallisen viranomaisen sivut: https://www.gub.uy/migracion(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Edustuston koronauutiset: https://finlandabroad.fi/web/arg/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-argentiinassa-paraguayssa-ja-uruguayssa/384951(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat