Matkustussuosituksia päivitetään jälleen maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne.

Lue lisää
23.11.2021

Ukraina: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Donetska oblast: Vältä kaikkea matkustamista
Luhanska oblast: Vältä kaikkea matkustamista
Avtonomna Respublika Krym: Vältä kaikkea matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Tilanne Ukrainan itäisimmissä osissa on jännittynyt. . Vältä kaikkea matkustamista niin kutsutun kontaktilinjan lähelle sekä Donetskin ja Luhanskin läänien alueille, jotka eivät ole hallituksen hallinnassa. Vältä kaikkea matkustamista myös Krimin autonomiseen tasavaltaan, joka ei ole Ukrainan hallinnassa.

Ajankohtaista

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Ukrainan tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta https://finlandabroad.fi/web/ukr/etusivu(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle verkkosivustolle)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Yleinen turvallisuustilanne

Ukrainan itäisimmissä osissa turvallisuustilanne voi muuttua nopeasti, koska sotiminen on jatkunut tulitauoista huolimatta. Vältä kaikkea matkustamista kontaktilinjan läheisyyteen sekä Donetskin ja Luhanskin läänien alueille, jotka eivät ole hallituksen hallinnassa. Ukrainan asevoimat johtaa näillä alueilla viranomaisten yhteisoperaatiota (ns. JFO eli Joint Forces Operation). Liikenneyhteydet ovat poikki alueille, jotka eivät ole Ukrainan hallituksen hallinnassa.

JFO-alueelle matkustamiseen on saatava Ukrainan viranomaisten lupa. Aluetta lähestyessä vastaan tulee useita tarkastuspisteitä ja tiesulkuja. Osapuolia erottava kontaktilinja on erittäin turvatonta aluetta. Venäjän-vastaisen rajan suljettujen rajanylityspaikkojen kautta ei saa saapua alueille, jotka eivät ole Ukrainan hallituksen hallinnassa. Venäjältä luvattomasti saapuneet eivät voi jatkaa matkaansa Ukrainan hallituksen hallitsemalle alueelle.

Donetskin ja Luhanskin läänit kuuluvat Ukrainaan, vaikka osa niistä ei ole parhaillaan hallituksen hallinnassa. Edustustolla ei ole mahdollisuutta antaa konsuliapua alueille, jotka eivät ole Ukrainan hallinnassa. Turvallisuustilanne näillä alueilla on huono.

Krimin autonomisen tasavallan alueella turvallisuustilanne on heikko. Liikenneyhteydet Krimin niemimaalle toimivat huonosti tai ovat kokonaan poikki. Kaikkea matkustamista Krimin autonomisen tasavallan alueelle on vältettävä. Edustusto ei voi antaa konsuliapua Krimille.

Krimille matkustamista varten on saatava lupa Ukrainan maahanmuuttoviraston (State Migration Service,https://dmsu.gov.ua/en-home/services/documenting-foreigners/granting-of-special-permits-to-enter-crimea.html(Linkki toiselle verkkosivustolle)) paikallistoimistoista.

Suomen kanta on, että kansainvälisen oikeuden mukaisesti Krim kuuluu Ukrainaan. Ukrainan lain mukaan Krimille ei saa saapua luvatta Venäjän kautta.

Ukrainan viranomaiset voivat määrätä rangaistukseksi luvattomasta matkustamisesta JFO-alueelle tai Krimille sakkoja ja/tai vankeusrangaistuksen.

Muun muassa ulkomaalaiset tiedotusvälineiden edustajat ovat vaarassa joutua sieppausten ja väkivallan kohteeksi Krimin autonomisessa tasavallassa sekä Donetskin ja Luhanskin läänien alueilla, jotka eivät ole
Ukrainan hallituksen hallinnassa. Toimittajilta vaaditaan akkreditointia JFO-alueelle, lisätietoja:https://mip.gov.ua/en/content/vizd-na-timchasovo-okupovanu-teritoriyu-ar-krim-dlya-inozemnih-zhurnalistiv.html(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja https://ssu.gov.ua/en/pages/89(Linkki toiselle verkkosivustolle) .

Muilla Itä-Ukrainan alueilla on noudatettava varovaisuutta. Pääkaupungissa Kiovassa ja maan muissa osissa on pääosin rauhallista. Kehotamme välttämään suuria väkijoukkoja sekä mielenosoituksia sekä seuraamaa uutisia. Kiovan päälentokenttä Boryspil toimii normaalisti. Tarkempaa tietoa lentokentän toiminnasta löytyy sen nettisivuilta: http://kbp.aero/en/(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Passista on pidettävä hyvää huolta. Kaupungilla liikkuessa passi tai passikopio pitää olla mukana. Poliisilla on oikeus tarkastaa henkilöllisyystodistuksia.

Yleiset hätänumerot:
Palokunta 101
Poliisi 102
Ambulanssi103

Rikollisuus

Ukraina on melko turvallinen maa turistille. Kuitenkin muun muassa Kiova on suuri ja kansainvälinen miljoonakaupunki, jossa on noudatettava varovaisuutta ja vältettävä liikkumista öiseen aikaan kaupunkien laitamilla. Humalatila ja väärä seura lisäävät mahdollisuuksia joutua ikävyyksiin.

Pankkiautomaattien käyttö ei ole täysin riskitöntä, sillä kortteja on kopioitu rahaa nostettaessa. Pankkiautomaatin tila on hyvä tarkistaa ennen käyttöä ja tunnusluku suojata huolellisesti. Luottokortilla maksaminen on mahdollista monissa paikoissa, mutta kortteja on myös kopioitu maksun yhteydessä. Ukrainan rahayksikkö on hryvnja. Hryvnoja ei voi vaihtaa etukäteen Ukrainan ulkopuolella. Rahaa voi oman harkinnan mukaan vaihtaa pankeissa tai erillisissä rahanvaihtopisteissä, joista kaikki eivät välttämättä ole virallisesti hyväksyttyjä.

Näpistyksiä ja varkauksia esiintyy paljon, erityisesti matkapuhelinten. Myös kannettavia tietokoneita ja passeja varastetaan paljon. Ulkona liikkuessa kannattaa pitää mukana vain kulloinkin välttämätön omaisuus, kantaa sitä turvallisesti, ja käyttäytyä huomiota herättämättä.Rahoja kannattaa käsitellä katseilta suojassa. Hyvin usein näpistys tapahtuu kiinnittämällä turistin huomio johonkin muuhun, esimerkiksi tarjoamalla "maahan pudonnutta" rahaa. Kannattaa varoa turistinähtävyyksien lähellä pyöriviä kerjäläisiä, katulapsia ja seuraan tunkeutujia.

Ulkomaisia turisteja huijataan toisinaan. Tarkista, että laskun loppusumma ja saamasi vaihtorahat ovat oikein. Ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa kannattaa pitää omaa juomaa silmällä, sillä huumausaineita saatetaan lisätä juomiin. Rasistisin motiivein tehtyjä väkivallantekoja esiintyy.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Suurimman turvallisuusriskin matkailijalle Ukrainassa aiheuttaa liikenne. Liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta, paikalliset ajavat röyhkeästi ja piittaamattomasti. Myös kaupunkien keskustoissa nopeudet ovat suuria, eikä jalankulkijoita juuri väistellä edes suojateillä sekä katukäytävillä, jolle parkkeeraaminen on tavallista. Kaikki eivät käytä ajovaloja pimeälläkään. Monista autoista, myös takseista, puuttuvat turvavyöt tai niitä ei käytetä.

Ukrainan liikenneolosuhteet poikkeavat yleisesti länsieurooppalaisesta tasosta. Teiden kunto vaihtelee ja huononee mitä kauemmas mennään pääkaupungista ja pääteistä. Opasteita ja tienviittoja on niukalti. Huoltoasemia on vielä melko harvassa syrjäisempien maanteiden varsilla. Polttoaineiden ja erityisesti dieselin laatu saattaa vaihdella paljon. "Eurostandardien" mukaista polttoainetta ei ole tarjolla kaikilla huoltoasemilla. Liikennepoliisi saattaa rahastustarkoituksessa sakottaa aiheettomasti myös ulkomaisessa rekisterissä olevia autoja. Promilleraja on 0.Väliaikaiseen rekisteriin (tullikilvet) merkityllä autoilla voi olla vaikea päästä maahan, sillä Ukraina ei tunnusta väliaikaisrekisteröintiä.

Julkisten kulkuvälineiden käyttö on yleensä turvallista. Kaupunkien välillä liikennöi useita pikkubusseja, joiden ajotyyli on suomalaisittain vaarallinen. Yöjunia käytettäessä kannattaa ottaa huomioon, ettei makuuvaunuihin myydä erillisiä mies- tai naispaikkoja, vaan vaunut ovat "sekavaunuja".

“Pimeitä” takseja on paljon. Silti matkailijan pitäisi käyttää vain virallisia takseja. Niissäkin hinta kannattaa sopia etukäteen, ettei tule riitatilanteita, sillä monissa takseissa ei ole taksimittareita. Älä koskaan mene taksiin, jossa on kuljettajan lisäksi muita ihmisiä.

Luonnonolot

Ilmastoltaan Ukraina on mannermainen. Kesät ovat usein kuumia ja talvet joskus hyvinkin kylmiä. Maan koosta johtuen ilmasto-olosuhteet myös vaihtelevat - Mustanmeren rannalla voi olla miellyttävä syyssää, kun pohjoisosissa maata sataa lunta.

Luonnonkatastrofit ovat harvinaisia Ukrainassa. Karpaateilla on lumivyöryjen mahdollisuus otettava huomioon talvisin. Tulvia esiintyy erityisesti keväisin.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Lisätietoja:
https://finlandabroad.fi/web/ukr/ajankohtaista(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Ukrainassa julkisen terveydenhoidon taso on heikko ja sairaaloiden varustelutaso on vaatimaton. Etenkin pienemmille paikkakunnille matkustavan kannattaa ottaa Suomesta mukaan omat kertakäyttöneulat ja ruiskut,sillä niiden saatavuus voi olla kyseenalaista. HIV on yleinen Ukrainassa.

Kiovassa on muutamia maksullisia yksityisklinikoita, joiden puoleen voi kääntyä. Niistä saattaa saada palvelua myös englanniksi. Vaikka julkinen terveydenhoito Ukrainassa on maksutonta, voivat myös sen kustannukset nousta korkeiksi epävirallisten maksujen myötä.

Matkailijalla kannattaa aina olla voimassa Suomesta otettu matkavakuutus. Sen tulisi kattaa vakavan sairaus- tai onnettomuustapauksen yhteydessä lentoevakuointi Suomeen. Koska hoito maksetaan usein ensin käteisenä tai luottokortilla, kannattaa tähänkin varautua.

Tšernobylin ydinvoimala-alue sijaitsee 130 kilometriä Kiovasta pohjoiseen. Alueella tapahtui ydinvoimalaonnettomuus vuonna 1986. Voimalaa ympäröi 30 kilometrin vyöhyke, joka on edelleen suljettua aluetta. Taustasäteily Kiovassa on normaaleissa rajoissa eikä aiheuta terveysriskiä matkailijoille. Suurlähetystö seuraa säteilytasoa. Sieniä ja marjoja ei kannata syödä suuria määriä, jos niiden keruupaikasta ei ole selvyyttä.Jos suunnittelet matkaa Tsernobylin alueelle, tarkista lupakäytännöt viranomaiselta. Tietoa saat esim. seuraavalta nettisivulta: SSE (http://chnpp.gov.ua/en/?option=com_content&view=category&layout=blog&id=71&Itemid=14&lang=en(Linkki toiselle verkkosivustolle))

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Maan lait ja käytännöt

Valokuvaaminen on sallittua lähes kaikkialla. Joissain turistien suosimissa paikoissa myydään erityisiä kuvauslupia, ja erityistä huomiota on kiinnitettävä kirkollisten paikkojen läheisyydessä. Uskonnolla on ukrainalaisten elämässä yleisesti voimakkaampi rooli kuin Pohjoismaissa, ja useita paikkoja pidetään pyhinä. Ukrainassa matkustavan on hyvä ottaa huomioon kulttuurierot.

Erilaisia vähemmistöjä kohtaan voi esiintyä suvaitsemattomuutta,
väkivaltainen käyttäytyminen vähemmistöryhmiä kohtaan on mahdollista.

On myös syytä suhtautua varauksella kerjäläisiin.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä: https://dpsu.gov.ua/en/border-crossing-by-foreigners-and-stateless-persons/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

https://finlandabroad.fi/web/ukr/ajankohtaista(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Jos tulet Venäjän tai Valko-Venäjän alueiden kautta, tarvitset näiden maiden kauttakulkuviisumit.

Tulliasioista saa tietoa Ukrainan rajaviranomaisen sivuilta (http://dpsu.gov.ua/en/(Linkki toiselle verkkosivustolle)).

Maahantulomääräyksistä saa lisää tietoa Ukrainan viranomaisten verkkosivuilta (http://mfa.gov.ua/ua(Linkki toiselle verkkosivustolle)).

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Kiovan-suurlähetystö

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat