Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista.

Poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on päättänyt luopua maahantulon rajoituksista. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi kohdemaan lähimmästä edustustosta. Ulkomailta palaavien tulee huomioida THL:n karanteeniohjeistus. 

Lue lisää
2.9.2020

Tansania: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Tansanian länsiosissa sekä Ruandan, Burundin ja Kongon demokraattisen tasavallan rajaseuduilla on vältettävä tarpeetonta matkustamista. Noudata erityistä varovaisuutta Mosambikin rajaseudulla.

Ajankohtaista

Tansaniassa järjestetään yleisvaalit 28.10.2020, joiden aikana saattaa esiintyä levottomuuksia. Noudata erityistä valppautta ja vältä väkijoukkoja.

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Tansanian tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta https://finlandabroad.fi/web/tza/etusivu ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Tansania on turistin kannalta verrattain turvallinen maa. Viime vuosina yleinen turvallisuustilanne on kuitenkin jossain määrin heikentynyt. Aseelliset ryöstöt, murrot, varkaudet, vapauden riistot ja seksuaalinen häirintä ovat lisääntyneet koko Tansaniassa. Ryöstöihin ja taskuvarkauksiin liittyy yhä useammin väkivaltaa. Vältä yksin liikkumista, jalankulkua pimeällä sekä oleskelua valvomattomilla rannoilla.

Noudata erityistä valppautta Dar es Salaamin keskustassa, Msasanin niemimaan itärantaa kulkevan Toure Drive -tien ympäristössä, Coco Beachilla, Sea Cliffin alueella ja Ubungon bussiasemalla. Kyseisillä alueilla lenkkeilijöitä ja uimarannalla kävijöitä on ryöstetty myös päiväsaikaan. Liikkeellä on myös rahaa vaativia ja vankeudella uhkaavia valepoliiseja.

Koko maassa kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta uskonnollisissa kohteissa. Terrori-iskujen mahdollisuus on olemassa.

Sansibarin pääkaupungissa Stone Townissa saattaa esiintyä levottomuuksia. Kokoontumiset voivat nopeasti muuttua väkivaltaisiksi, jolloin poliisi tai armeija voi turvautua kyynelkaasun käyttöön joukkojen hajottamiseksi. Vältä kaikenlaisia väkijoukkojen kokoontumisia ja tarvittaessa ulkona liikkumista.

Suurlähetystö ei suosittele yksin matkustamista tai retkeilyä luonnonpuistoissa. Varmista, että oppaasi ja matkanjärjestäjäsi ovat tunnettuja ja luotettavia. Perehdy matkanjärjestäjän turvajärjestelyihin. Luonnonpuistoissakaan ei kannata jättää arvoesineitä tai matkatavaroita vartioimatta.

Seuraa paikallisten viranomaisten tiedotteita sekä paikallismedian uutisia.

Yleinen hätänumero Tansaniassa on 112.

Rikollisuus

Ulkona liikuttaessa tulee noudattaa valppautta, matalaa profiilia ja tervettä järkeä. Pidä arvoesineet (kamerat, älypuhelimet, kannettavat tietokoneet, arvokorut ja -kellot ym.) pois näkyviltä.

Jalkaisin liikuttaessa pysy valppaana, sillä laukkuja ja reppuja napataan ohiajavista autoista ja moottoripyöristä. Käytä vaatteiden alle laitettavaa kaulapussia tai rahavyötä. Jos se ei ole mahdollista, kävele mahdollisimman kaukana tienreunasta vastaantulevan liikenteen puolella ja pysy valppaana liian läheltä tai liian hitaasti ohiajavien autojen ja moottoripyörien varalta. Älä sido laukkuasi näennäisesti vartalon ympärille, sillä se ei turvaa laukkuasi tai reppuasi varkaudelta vaan altistaa sinut pahimmassa tapauksessa henkilövahingoille. Ryöstöjä on sattunut myös päiväsaikaan, eikä pimeällä kannata liikkua kävellen lainkaan.

Älä ota tuntemattoman henkilön tarjoamaa tuntematonta taksia tai kolmipyöräistä mopeditaksia (bajaj) vaan tilaa taksi etukäteen esim. hotellilta tai matkatoimistolta. Taksikidnappaukset, joissa uhrilta vaaditaan väkivallalla uhaten käteistä rahaa, arvotavaroita sekä pankkikorttia PIN-koodeineen, ovat yleistyneet nopeasti, Bussi-, rautatie- ja lentoasemilla toimii rikollisjoukkoja, jotka saattavat ajaa myös virallista taksia. Ryöstöaikeissa olevia takseja ja mopeditakseja päivystää myös suosittujen yökerhojen ulkopuolella.

Uuden passin hankkiminen edellyttää poliisiraportin tekoa, asiointia suurlähetystössä sekä uuden kohdemaan viisumin hankkimista. Tallenna kopiot passistasi, viisumistasi sekä viisumin maksukuitista sähköpostiisi, jotta tarvittaessa uuden passin ja viisumin hankinta helpottuu.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Tansaniassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Liikenne on Tansanian suurimpia vaaratekijöitä. Tiet ja paikalliset autot ovat usein huonossa kunnossa, erityisesti sadekaudella. Kaupunkien ulkopuolella ajettaessa monet tieosuudet vaativat nelivetoisen ajoneuvon. Rattijuopumusta esiintyy. Pimeällä ei ole suositeltavaa ajaa kaupunkien ulkopuolella tai matkustaa bussilla.

Ryöstövaaran vuoksi kannattaa kaupunkialueella autoillessa olla erityisen tarkka risteyksissä ja paikoissa, joissa joutuu hiljentämään vauhtia tai pysähtymään. Lukitse auton ovet ja vältä ikkunoiden pitämistä kokonaan auki. Autioilla tieosuuksilla ei kannata pysähtyä, vaikka joku viittoisi näin tekemään. Arvokkaita tavaroita ei pidä jättää pysäköityyn autoon.

Julkisilla kulkuvälineillä matkustamisessa on suuria riskejä; kolareita ja tieltä suistumisia sattuu paljon. Matkatavaroita varastetaan usein junissa ja busseissa. Sansibarin ja Dar es Salaamin välisessä sekä Victoria-järven lauttaliikenteessä on sattunut onnettomuuksia.

Pienet kaupunkibussit (dala-dala), kolmipyöräiset mopeditaksit (bajaj) ja moottoripyörätaksit (piki-piki tai boda-boda) ovat takseja halvempia, mutta niille sattuu paljon onnettomuuksia.

Luonnonolot

Erityisesti maalis-toukokuuhun ja syys-joulukuuhun sijoittuvilla sadekausilla esiintyy rankkasateita, jotka saattavat aiheuttaa tulvia. Sadevettä saattaa kerääntyä niin paljon, että moottoriajoneuvolla liikkuminen on mahdotonta. Erityisesti sivutiet saattavat olla huonossa kunnossa ja asfaltissa voi olla veden peittämiä syviä kuoppia.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

• Lisätietoja: https://finlandabroad.fi/web/tza/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirustilanne-tansaniassa/384951

Terveyspalvelujen taso Tansaniassa on heikko. Vakavat onnettomuus- ja sairaustapaukset kuljetetaan hoidettaviksi Etelä-Afrikkaan tai Keniaan. Keltakuumerokotustodistuksen puuttuminen saattaa viivästyttää tai jopa estää hoitoon pääsyn.

Vesijohtovesi myös suurissa kaupungeissa voi olla virusten, bakteerien ja loisten saastuttamaa. Juo ainoastaan pullotettua vettä.

Tansaniassa esiintyy hyttysten levittämiä tauteja. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua peittävillä, vaaleilla vaatteilla sekä käyttämällä hyttyskarkotteita ja hyttysverkkoa. Lisäksi luonnonpuistoissa esiintyy tsetsekärpäsiä.

Sukupuolitaudit kuten HIV/AIDS ovat yleisiä.

Tansanian lähialueilla esiintyy ajoittain Ebola-epidemioita, jotka saattavat vaikuttaa rajanylityksiin. Maailman terveysjärjestön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta saa ajankohtaista lisätietoa:

http://www.who.int/ebola/en
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/verenvuotokuume/ebola

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Muovipussien maahantuonti ja käyttö on kiellettyä Tansaniassa. Kielto ei koske käsimatkatavaroiden uudelleen suljettavia pusseja.

Erityisesti Sansibarilla ja muilla saarilla noudatetaan islamilaista kulttuuria, joka näkyy erityisen vahvana paastokuukauden, Ramadanin aikana. Konservatiivinen pukeutuminen ja käyttäytyminen ovat paikallaan. Alkoholinkäyttö julkisesti on paheksuttavaa.

Auringonotto yläosattomissa ei ole sallittua. Seksuaalista häirintää voi esiintyä.

Homoseksuaalisuus on rikos, josta on säädetty vankeusrangaistus. Samaa sukupuolta olevien parien on syytä välttää avoimia hellyydenosoituksia.

Huumeiden käyttö ja hallussapito ovat rangaistavia tekoja.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:

• The United Republic of Tanzania, Ministry of Home Affairs, Immigration Department: https://immigration.go.tz/index.php/en/ (englanniksi)
• Linkki edustuston koronaohjeistukseen: https://finlandabroad.fi/web/tza/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirustilanne-tansaniassa/384951

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Dar es Salaamin -suurlähetystö

Mirambo Street, Garden Avenue
DAR ES SALAAM
TANZANIA
+255 22 221 2400
sanomat.dar@formin.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat