20.10.2023

Tunisia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Liikenne on suurin turvallisuusriski. Viranomaisille laajemmat toimintavaltuudet antavaa poikkeustilalakia on jatkettu marraskuusta 2015 lähtien useasti, viimeksi helmikuussa 2022. Heinäkuussa 2021 Tunisian presidentti irtisanoi pääministerin ja jäädytti parlamentin toiminnan. Uusi, vähemmillä valtaoikeuksilla toimiva parlamentti valittiin joulukuussa 2022 ja tammikuussa 2023 pidetyissä vaaleissa. Parlamentti aloitti toimintansa maaliskuussa 2023.

Vältä matkustamista Algerian ja Libyan raja-alueille.

Ajankohtaista

Gazan tilanteen johdosta mielenosoituksia tavallista enemmän ja ne ovat luonteeltaan arvaamattomia. Ennakoimattomien terrori-iskujen mahdollisuus olemassa.

Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavillaan.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Mielenosoituksia esiintyy eri puolilla maata, erityisesti Tunisin keskustassa ja muissa suurissa kaupungeissa.. Väkivaltaiset levottomuudet ja yhteenotot ovat mahdollisia. Jännitteitä esiintyy erityisesti Tunisian syntyperäisen väestön ja Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulevien siirtolaisten välillä. Maassa on tapahtunut terrori-iskuja, myös vuonna 2023. Uusien iskujen mahdollisuus on olemassa.

Vältä väkijoukkoja ja mielenosoituksia, joihin voi liittyä myös rikollisuutta ja ilkivaltaa. Noudata yleistä valppautta.

Poliisivoimia turistialueilla on lisätty, mutta viranomaisten toimintakyky voi olla rajallinen laajemmissa kriisitilanteissa.
Matkustamista tulee välttää Algerian ja Libyan raja-alueille, Kasserinen maakuntaan sekä Kasserinen ja Jendouban kaupunkien väliselle vyöhykkeelle. Kaikkea liikkumista tulee välttää Kasserinen vuoristoalueella (Chaambi) sekä kaupunkien El Borma, Tataouine ja Zarzis eteläpuoleisella alueella. Raja-alueilla on käynnissä Tunisian armeijan turvallisuusoperaatioita ääriliikkeitä vastaan, ja Tunisia on kieltänyt siviilien liikkumisen alueella.

Poliisin hätänumero on 197, palokunnan hätänumero on 198 ja SAMU (Les services d'aide médicale urgente) ambulanssin hätänumero on 190.

Rikollisuus

Ulkomaalaisiin kohdistuva rikollisuus on Tunisiassa melko vähäistä, mutta se on lisääntynyt. Turistin on kuitenkin hyvä olla valppaana taskuvarkaiden ja näpistelijöiden varalta. Omaisuusrikokset erityisesti turistialueilla ja kaupunkien keskustoissa ovat lisääntyneet. Korujen ja muiden arvoesineiden kantamista mukana näillä alueilla suositellaan välttämään. Kortteja on kopioitu pankkiautomaateilla nostojen yhteydessä.

Passia ei tule kantaa mukana ulkona. Pidä mukanasi kopiota passista.

Jos olet joutunut rikoksen uhriksi, tee rikosilmoitus paikallispoliisille ja pyydä todistus tapahtuneesta. Uuden passin hankkiminen edellyttää poliisiraportin tekoa ja henkilökohtaista asiointia suurlähetystössä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Suurin turvallisuusuhka Tunisiassa matkustavalle on liikenne, jonka säännöt ja tavat ovat suomalaisille kaoottisia. Liikennekuolemien määrä on suuri.

Taksit ovat yleensä melko huonokuntoisia eikä niissä ole aina turvavöitä, vaikka laki velvoittaa turvavyöt etupenkille.

Lakkoja esiintyy Tunisiassa ajoittain, usein lyhyellä varoitusajalla. Lakot saattavat aiheuttaa häiriötä mm. lento- ja taksiliikenteeseen ja huoltoasematyöntekijöiden lakkoillessa myös vaikeuttaa polttoaineen saantia. Seuraa paikallisia tiedotusvälineitä.

Luonnonolot

Tunisia sijaitsee maanjäristysalueella ja maanjäristyksen riski on mahdollinen. Tsunamin erittäin vähäinen mahdollisuus Välimerellä on olemassa, lähinnä Etna-tulivuoren purkauksen tai maanjäristyksen yhteydessä.

Myös helteet, hiekkamyrskyt ja mahdolliset tulvat voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Tunisiassa on sekä pääkaupungissa että matkailukeskuksissa useita kansainvälistä tasoa olevia yksityissairaaloita. Kattavan matkustajavakuutuksen voimassaolo koko matkan ajan on erittäin tärkeää. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja tarkista vakuutuksesi.

Heinä–elokuussa lämpötila Tunisiassa kohoaa usein neljäänkymmeneen asteeseen tai sen yli. Erityisesti sydänsairauksista kärsiville kuumuus voi olla riski. On hyvä muistaa juoda vettä tarpeeksi.

Hygieniataso saattaa maaseudulla olla heikko. Laumoissa liikkuvat kulkukoirat saattavat aiheuttaa riskitilanteita.

Lisätietoja:

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Tunisiaan matkustavien on syytä huomioida kulttuurierot ja tutustua maan tapoihin jo ennen matkaa. Tunisia on vapaamielisimpiä arabimaita.

Matkailijan kannattaa pukeutua julkisilla paikoilla asiallisesti. Suurien kaupunkien ja lomakeskusten ulkopuolella naisten on hyvä pukeutua konservatiivisemmin kuin Suomessa, erityisesti paastokuukauden aikana. Naisten on hyvä välttää yksin liikkumista pimeän tulon jälkeen.

Pidä mukanasi esimerkiksi kopio passistasi, sillä turvallisuusviranomaisilla on oikeus tarkistaa matkailijan henkilöllisyystiedot.

Eräiden julkisten rakennusten, kuten Tunisian presidentin Kartagossa sijaitsevan residenssin sekä työtilojen valokuvaaminen on kielletty. Yleisesti ottaen on hyvä kysyä lupaa ennen julkisten rakennusten kuvaamista.

Tunisiassa on tiukka huumelaki. Pienenkin annoksen hallussapidosta voidaan tuomita vankeusrangaistukseen, ja vakavammat huumerikokset voivat johtaa 20 vuoden vankeusrangaistukseen.

Homoseksuaalisuus on rikos, josta on säädetty vankeusrangaistus.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevasta linkistä:

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat