8.1.2024

Tadzhikistan: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Jos menet pääkaupunki Dushanben ulkopuolelle, noudata erityistä varovaisuutta ja vältä matkustamista erityisesti Afganistanin, Kirgisian ja Uzbekistanin vastaisille rajoille. Noudata erityistä varovaisuutta myös Vuoristo-Badakhshan autonomisella alueella (GBAO).

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Turvallisuustilanne Tadzhikistanissa on suhteellisen vakaa, tosin yksittäisten terrorismi-iskujen vaaraa ei voida sulkea pois.

Matkustamista raja-alueille, erityisesti Afganistanin sekä Uzbekistanin ja Kirgisian vastaisille raja-alueille, on vältettävä miinakenttien ja mahdollisten levottomuuksien takia. Rajat voidaan sulkea ilman ennakkovaroitusta.

Tarkista Vuoristo-Badakshan autonomisen alueen (GBAO) turvallisuustilanne viranomaisilta ennen matkaa. GBAO:n matkustuslupa voidaan evätä lyhyellä varoitusajalla riippuen muun muassa turvallisuustilanteesta rajan läheisissä Afganistanin maakunnissa.

Matkailijan tulee noudattaa yleistä varovaisuutta ja viranomaisten turvaohjeita huolellisesti.

Suomella ei ole suurlähetystöä tai kunniakonsulaattia Tadzhikistanissa. Hätätilanteessa Suomen kansalaiset voivat kääntyä muiden EU-maiden suurlähetystöjen puoleen.

Viisumiasioissa Suomea edustaa Tadzhikistanissa Saksan suurlähetystö:

Saksan suurlähetystö Tadzhikistanissa
ul. I. Somoni 59/1
734064 Dushanbe, Tajikistan
Puh. +992 43 377-3000, +992 43 377 3020
tai +992 37 235 0390 (viisumit)
Fax. +992 43 377-3080
verkkosivut: http://www.duschanbe.diplo.de(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Rikollisuus

Dushanbe on suhteellisen turvallinen. Matkailijan tulee kuitenkin noudattaa yleistä varovaisuutta ja paikallisten viranomaisten turvallisuustiedotteita. Rahat ja arvoesineet kannattaa pitää poissa näkyvistä.

Erityisesti naisten tulee välttää liikkumista pimeään aikaan yksin. Erityisesti maaseudulla naisia kehotetaan liikkumaan vain valoisana aikana ja ryhmissä. Liikkumiseen kannattaa käyttää virallisia takseja.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Kansainvälinen ajokortti vaaditaan. Liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Liikenne on vaarallista niin jalankulkijalle kuin autoilijalle. Ajoneuvot ovat usein huonokuntoisia, ja niistä puuttuvat turvavyöt tai niitä ei ole tapana käyttää. Liikennesääntöjä ei noudateta ja ylinopeudet ovat tavallisia. Liikennettä hidastavat turvallisuustarkastuspisteet.

Tiestö on heikkokuntoista ja monesti ajokelpoista vain maastoautoille maan pääkaupunkia Dushanbeta lukuun ottamatta. Erityisesti tiet Rashtin laaksoon ja Pamiriin ovat huonokuntoisia. Yhteydet näihin osiin maata ovat talvisin poikki lumen ja keväisin maanvyörymien vuoksi. Dushanben ja Khujandin välinen maantie kulkee saneerauksen jälkeen uudelleen käyttöönotetun Anzobin tunnelin kautta, mutta erityisesti talvella tie on vaarallinen liukkauden sekä satunnaisten lumivyöryjen takia.

Teiden huonosta kunnosta johtuen vältä ajamista kaupunkien ulkopuolella pimeään aikaan. Teiden valaistus rajoittuu yleensä taajamien pääkatuihin. Kaupunkien ulkopuolella on vain harvoja huoltoasemia ja autokorjaamoja ja polttoaineen laatu voi vaihdella. Harvasta huoltoasemaverkostosta johtuen polttoaineitta kannattaa tankata myös varakanistereihin. Satelliittipuhelin on suositeltavaa ottaa mukaan hätätilanteen varalle. Tieolosuhteet kannattaa varmistaa etukäteen viranomaisilta.

Julkinen liikenne on epäluotettavaa vanhentuneen kaluston vuoksi. Junissa liikkuu taskuvarkaita.

Maan sisäisillä lennoilla tulee varautua lentojen myöhästymisiin ja peruutuksiin, ja joskus lennot ovat olleet ylibuukattuja. Osoitteesta https://transport.ec.europa.eu/transport-themes/eu-air-safety-list_en(Linkki toiselle web-sivustolle.) voi tarkistaa päivitetyn listan lentoyhtiöistä, joille EU on asettanut lentokiellon tai -rajoituksia unionin alueelle.

Luonnonolot

Tadzhikistan on maanjäristysherkkää aluetta. Kevään suojasäiden alettua lumi- ja mutavyöryt vaarantavat liikennettä. Matkustajaa suositellaan tarkkailemaan kohdemaan viranomaisten tiedotusta.

Terveys

Terveydenhoito ei ole länsimaista tasoa ja nopea avun ja lääkkeiden saaminen äkillisessä sairastapauksessa saattaa olla vaikeaa. Matkailijan kannattaa ottaa mukaan tarpeelliset lääkkeet ja lääketarvikkeet. Paikallisia sairaaloita kannattaa käyttää harkiten.

Heikon hygieniatason vuoksi kannattaa juoda vain pullotettua vettä. Jos on turvauduttava vesijohtoveteen, vesi kannattaa keittää ennen sen nauttimista. Juomissa kannattaa välttää jääpaloja. Kiinnitä huomiota hygieniaan myös ruoanvalmistuksessa ja kuori hedelmät ja vihannekset.

Yli 90 päivää maassa oleskelevien on tehtävä HIV-testi Tadzhikistanissa tai esitettävä tuore muualla otettu negatiivinen testitulos. Alhaisesta terveydenhoidon tasosta johtuen ei ole suositeltavaa tehdä testiä paikan päällä.

Pamirin alueelle matkustettaessa tulee huomioida korkeudesta johtuvan vuoristotaudin riski.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Huumeiden käytöstä, salakuljetuksesta tai hallussapidosta seuraa kovia rangaistuksia. Homoseksuaalinen kanssakäyminen on Tadzhikistanissa laillista, mutta se ei edelleenkään ole laajalti hyväksyttyä.

Joidenkin kohteiden, kuten esimerkiksi armeijan rakennusten ja niiden ympäristön, raja-alueiden ja eräiden virallisten rakennusten, valokuvaaminen on rajoitettua. Aina rajoituksista ei ilmoiteta kyltein.

Maahantulosäännökset

Tadzhikistan edustautuu Suomessa Minskin-suurlähetystöstään käsin:

Embassy of the Republic of Tajikistan
Zelyonaya street 42
Minsk region, Minsk district, Zhdanovichi
223033 BELARUS
Puhelin: +375 549 0184
Sähköposti: tajembminsk@mfa.tj
www.tajembassy.by

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Kiertävä suurlähettiläs Keski-Aasiassa

Merikasarmi
Laivastokatu 22
00160 HELSINKI
FINLAND
ITA-21@gov.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat