8.6.2018

Etelä-Sudan: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Poistu maasta välittömästi

Muut turvallisuustason tiedot

Kaikkea matkustamista Etelä-Sudaniin on syytä välttää toistaiseksi. Maassa edelleen olevia suomalaisia kehotetaan poistumaan maasta.

Ajankohtaista

Turvallisuustilanne on arvaamaton ja voi heiketä nopeasti. Heinäkuussa 2016 uudelleen leimahtaneet taistelut ovat heikentäneet turvallisuustilannetta edelleenkin. Seuraa viranomaisten ohjeita ja tiedotusvälineitä. Väkivalta ja laittomuudet ovat yleisiä.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Sisällissodan osapuolten syksyllä 2015 allekirjoittama rauhansopimus ei ole vakauttanut maata, eikä tulitauko ole pitänyt. Myös Etelä-Sudanin ja Sudanin väliset yhteenotot heikentävät turvallisuustilannetta.

Maassa on poliittisia jännitteitä ja isoja ratkaisemattomia poliittisia kysymyksiä. Heimojen väliset ristiriidat ovat yleisiä.

Matkustamista lähelle Etelä-Sudanin pohjoisrajaa tulee ehdottomasti välttää. Rajaa ei ole merkitty maastoon eikä sen sijainnista ole päästy sopuun. Tilanne on epävakaa öljykaupunki Abyein alueella Sudanin ja Etelä-Sudanin välisellä rajaseudulla.

Rikollisuus

Ulkomaalaisiin kohdistuneet väkivalta- ja omaisuusrikokset ovat lisääntyneet.

Kulkemista yöaikaan on vältettävä ja myös päivisin ryöstöt ovat yleisiä sekä jalkaisin että autolla liikuttaessa. Iltaisin on usein voimassa ulkonaliikkumiskielto. Terrori-iskujen uhka on olemassa ja iskut saattavat kohdistua ulkomaalaisten suosimiin paikkoihin. Rosvoilu ja rikollisuus sekä heimojen väliset yhteenotot ovat yleisiä. Liikkeellä on aseistettuja ryhmiä ja pienaseita on paljon.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Maantiet ovat päällystämättömiä, ja sadekaudella heinäkuusta loka-marraskuulle tiestö muuttuu usein ajokelvottomaksi. Asutuskeskusten ulkopuolella liikkumista suositellaan vain alueen tuntevan oppaan kanssa.

Uuden valtion infrastruktuuri on olematonta ja kuljetuspalveluita on rajoitetusti.

Terveys

Terveydenhuollon taso ja saatavuus on hyvin heikko. Kattava matkavakuutus on tarpeen sairauksien ja tapaturmien varalta. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kaikki vahingot kattavaa matkavakuutusta.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Valokuvaamiseen vaaditaan maan informaatioministeriön lupa. Lähtökohtaisesti kaikki kuvaaminen on kielletty.

Homoseksuaalisuus ja avioliiton ulkopuoliset suhteet on kriminalisoitu. Eteläsudanilainen yhteiskunta ei suhtaudu myönteisesti samaa sukupuolta oleviin pareihin.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/

Yhteystiedot

Addis Abeban -suurlähetystö

Fitawrari Damtew St
Sub-City Kirkos
Kebele 10, House No.436
ADDIS ABEBA
ETHIOPIA
+251 114 704 390
sanomat.add@formin.fi

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1
Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2
Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3
Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4
Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat