29.8.2023

Senegal: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Senegalissa on pääosin turvallista matkustaa. Suurimmat riskit liittyvät liikenteeseen. Viime aikoina maassa on ollut sisäpoliittisia ja yhteiskunnallisia jännitteitä, jotka ovat johtaneet väkivaltaisiin mellakoihin. Vältä mielenosoituksia ja suuria kokoontumisia. Vältä liikkumista yksin pimeällä sekä syrjäisillä paikoilla. Huomioi kulttuurierot. Maassa esiintyy trooppisia tauteja. Hygieniataso on heikko. Vältä tarpeetonta matkustamista Malin vastaisella rajalla, Mauritanian vastaisen rajan itäosassa, Casamancen alueella pääteiden ulkopuolella ja Casamancen ja Gambian sekä Casamancen ja Guinea-Bissaun välisellä rajaseudulla.

Ajankohtaista

Senegalissa järjestetään presidentinvaalit alkuvuodesta 2024. Maassa on sisäpoliittisia ja yhteiskunnallisia jännitteitä, jotka ovat johtaneet väkivaltaisiin mellakoihin keväällä ja kesällä 2023. Vältä mielenosoituksia ja poliittisia kampanjantilaisuuksia. Seuraa tiedotusvälineitä ja paikallisviranomaisten viestintää. Noudata viranomaisten ohjeita.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Senegal on perinteisesti ollut yhteiskunnallisesti vakaa ja ulkomaalaiselle vierailijalle verrattain turvallinen maa. Senegalissa ei ole tapahtunut terrori-iskuja, mutta iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Senegalin lähialueilla (mm. Mali, Burkina Faso, Guinea) on viime vuosina tapahtunut sotilasvallankaappauksia ja Sahelin alueella toimii väkivaltaisia ääriliikkeitä, jotka ovat toteuttaneet terrori-iskuja. Tarpeetonta matkustamista Malin vastaiselle rajalle sekä Mauritanian vastaisen rajan itäosiin tulee välttää.

Turvallisuusviranomaiset ovat näkyvästi läsnä Senegalissa. Esimerkiksi maanteillä tehdään autojen ja henkilöiden tarkastuksia ja julkisten rakennusten ja isojen hotellien sisäänkäynneissä on metallinpaljastimet. Pidä aina mukana asiakirjaa, jolla voit todistaa henkilöllisyytesi (vähintään passin kopio). Etenkin uskonnollisten juhlapyhien aikaan tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Hätänumerot:

  • Poliisi 17
  • Palolaitos 18
  • Ambulanssi (SAMU) 1515

Erityiset turvallisuusriskit

Senegalin eteläosassa sijaitsevalla Casamancen alueella on vuosikymmeniä toiminut ryhmiä, jotka ajavat alueelle itsenäisyyttä. Tämä on johtanut alueella väkivaltaisiin yhteenottoihin. Turvallisuustilanne on parantunut vuoden 2012 jälkeen. Maastossa on kuitenkin edelleen maamiinoja. Liikkumista pääteiden ulkopuolella, Casamancen ja Gambian välisellä rajalla sekä Casamancen ja Guinea-Bissaun välisellä rajalla tulee välttää.

Rikollisuus

Maassa tapahtuu jonkin verran omaisuuteen kohdistuvia rikoksia, kuten varkauksia, ryöstöjä ja asuntomurtoja. Vältä liikkumista syrjäisissä paikoissa ja pimeän aikaan. Matkailijoihin voi kohdistua varkauksia myös päiväsaikaan. Varo mopolla liikkuvia varkaita, jotka sieppaavat jalankulkijoiden olka- ja käsilaukkuja. Älä kanna laukkua autotien puolella. Pidä arvotavarat poissa näkyvistä. Ryöstöihin liittyy harvoin fyysistä tai aseellista väkivaltaa. Dakarissa noudata erityistä varovaisuutta keskustassa (Plateau), mm. Place de l’Indépendancen alueella, sekä rantateillä (ns. Corniche) ja Goréen saaren lauttalaiturilla.

Jos joudut rikoksen kohteeksi, tee ilmoitus poliisilaitoksella (myös mahdollista vakuutuskorvausta varten), käy tarvittaessa lääkärissä ja ota yhteyttä Suomen suurlähetystöön puh: +221 33 843 71 53, sanomat.dak@gov.fi. Hätätapauksessa virka-ajan ulkopuolella palvelee ulkoministeriön päivystys 24/7 puh. +359 9 16055555, paivystys.um@formin.fi.

  • Keskuspoliisiasema puh. +221 33 823 71 49 / 25 29, +221 33 842 35 75 / 76
  • Santarmit puh. +221 33 800 20 20

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Suurimmat turvallisuusriskit liittyvät liikenteeseen. Liikenneonnettomuuksia tapahtuu paljon. Autokanta on vanhentunutta ja autojen renkaat usein kuluneita. Monien autoilijoiden ajotaidot ovat heikot ja liikennekulttuuri vaarallista. Turvavöiden käyttö on etupenkillä pakollista ja takapenkillä suositeltavaa. Kaikissa autoissa, esim. takseissa, ei kuitenkaan ole turvavöitä. Kaduilla on vain vähän liikennevaloja ja suojateitä. Ole erityisen varovainen ylittäessäsi katuja ja teitä jalkaisin.

Teiden kunto on moottoriteitä lukuun ottamatta huono. Maaseudulla on paljon päällystämättömiä teitä, jotka muuttuvat sadekaudella (heinäkuusta lokakuuhun) käyttökelvottomiksi. Yöllä matkustamista kehotetaan välttämään, koska pääosa teistä ei ole valaistuja ja teillä liikkuu jalankulkijoita ja eläimiä.

Maassa on vain vähän länsimaista tasoa vastaavaa julkista liikennettä. Näitä ovat lähinnä isojen kaupunkien välillä kulkevat virallisten yritysten bussilinjat (mm. Salam Transports, Senegal Dem Dikk) sekä Dakarin ja Diamniadion välinen paikallisjuna. Epävirallisilla busseilla tapahtuu paljon liikenneonnettomuuksia. Kaupungeissa matkailijalle kätevin kulkuväline ovat kelta-mustat taksit, joissa hinta neuvotellaan aina etukäteen, tai taksipalvelut kuten Yango, Heetch ja Kai Ñu Dem. Autoja voi myös vuokrata, ja lisäksi monet hotellit tarjoavat kuljetuspalveluita.

Lisätietoa liikennetilanteesta ja -turvallisuudesta:

Luonnonolot

Sadekaudella heinäkuusta lokakuuhun sää on kuuma ja erittäin kostea. Sadekaudella esiintyy rankkasateita ja kovia ukkosmyrskyjä. Sateiden johdosta vesistöt ja viemärit voivat tulvia, tiet muuttua käyttökelvottomiksi ja kaupunkien liikenne mennä tukkoon. Tämä tulee huomioida kaikessa liikkumisessa sadekaudella.

Atlantin rannikolla esiintyy vaarallisia merivirtauksia ja korkeita aaltoja. Dakarin alueella merivesi on monin paikoin saastunutta. Ota aina etukäteen selvää, voiko rannalla uida.

Terveys

Senegalissa esiintyy trooppisia tauteja, joita vastaan kannattaa varautua. Euroopasta saapuviin matkustajiin ei kohdistu rokotusvaatimuksia. Koronarajoituksia ei tällä hetkellä ole. Ota kuitenkin mukaan kansainvälinen rokotuskortti ja varaudu esittämään se maahan saavuttaessa.

Hygieniataso on heikko etenkin suurten kaupunkien ulkopuolella. Ripulitaudit ovat yleisiä. Noudata hyvää käsihygieniaa, syö kypsennettyä ruokaa ja juo vain pullotettuja juomia. Pullovettä on hyvin saatavilla. Älä juo kraanavettä. Etenkin Dakarissa ilmansaastetaso on korkea ympärivuoden: ilmassa on paljon autojen pakokaasuja sekä Saharan autiomaasta tulevaa hiekkapölyä.

Pääkaupunki Dakarista löytyy kohtuullisen laajasti erilaisia terveyspalveluita ml. laboratorioita. Muista isoista kaupungeista (Saint-Louis, Thiés, Touba, Ziguinchor etc.) löytyy sairaaloita, joissa voidaan hoitaa yleisimpiä tapaturmia ja sairauksia.

Hätänumeroita ja terveyspalveluiden yhteystietoja:

  • Ambulanssi (SAMU): 15 15
  • SOS Médecins: +221 33 889 15 15
  • Hôpital Principal (Dakar): +221 33 839 50 50 (poste 5555)
  • Clinique de la Madeleine (Dakar): +221 33 889 94 70
  • Clinique de l’Océan (Dakar): +221 33 825 69 37

Huomioi, että hoito tulee yleensä maksaa ensin itse, vaikka henkilöllä olisikin matkavakuutus. Tuo mukanasi ne lääkkeet, joita todennäköisesti tarvitset matkalla (reseptilääkkeet ja reseptit, kipu- ja kuumelääke, ripulilääke). Jos sinun tarvitsee ostaa lääkkeitä matkan aikana, älä koskaan osta niitä kadulta, sillä maassa liikkuu lääkeväärennöksiä. Osta lääkkeet aina virallisista apteekeista.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Pääosa Senegalin väestöstä on muslimeja. Suhteet eri uskontokuntien välillä ovat rauhalliset. Matkailijoihin ei kohdistu erityisiä pukeutumis- tai käyttäytymissääntöjä, mutta on suositeltavaa käyttäytyä kunnioittavasti paikallista väestöä kohtaan ja välttää liian paljastavaa pukeutumista. Alkoholinkäyttöä ei ole maassa kielletty, mutta liiallista alkoholinkäyttöä paheksutaan. Rattijuopumuksesta seuraa sakko- ja/tai vankeusrangaistus. Huumeiden myynnistä, ostosta ja käytöstä seuraa vankeusrangaistus.

Muslimien pyhän kuukauden Ramadanin aikana on hyvä huomioida maan poikkeavat käyttäytymistavat. Muslimit nauttivat ruokaa ja juomaa vasta auringonlaskun jälkeen ja useat ravintolat noudattavat poikkeavia aukioloaikoja.

Senegal sallii moniavioisuuden, jota Suomi ei salli.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuu maassa syrjintää ja väkivaltaa. Samaa sukupuolta olevien henkilöiden seksuaalisesta kanssakäymisestä voidaan rikoslain mukaan tuomita rangaistukseen.

Pedofiliasta tuomitaan vankeusrangaistuksiin. Tämä pätee myös ulkomaalaisiin matkailijoihin.

Virallisten rakennusten kuvaaminen on periaatteessa kielletty (esim. presidentinpalatsi, ministeriöt). Jos haluat kuvata tai filmata ihmisiä, pyydä aina heiltä lupa.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat