Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista.

Poikkeuksena Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua, joiden osalta Suomen sisärajavalvonta ja karanteenisuositus loppui 15.6. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi ko. maan lähimmästä edustustosta

Lue lisää
20.3.2020

Paraguay: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Noudata varovaisuutta. Ryöstöjä, taskuvarkauksia.

Ajankohtaista

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n kanssa.

THL seuraa mm. Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivuillaan. Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Paraguay on muuttanut maahantulosäännöksiä estääkseen koronaviruksen leviämisen ja asettanut rajoituksia maahantuloon esimerkiksi lähtömaan, kansalaisuuden tai reitityksen perusteella.

Paraguayn paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata alla olevasta linkistä:

Suomen suurlähetystö Argentiinassa seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa muutoksista sosiaalisen median ja verkkosivujensa kautta:

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Paraguayn turvallisuustilanne erityisesti pääkaupunki Asunciónissa on kohentunut, mutta matkustamista Paraguayn pohjoisosissa tulee harkita huolella mahdollisten levottomuuksien ja väkivaltaisuuksien takia. Maan paloturvallisuusmääräykset eivät ole samaa luokkaa kuin esimerkiksi Suomessa. Selvitä varauloskäyntien paikat hotelleissa, ostoskeskuksissa ja tilaisuuksissa, joissa on suuri määrä ihmisiä.

Rikollisuus

Maan pääkaupunki, Asunción, on suhteellisen rauhallinen matkakohde päiväsaikaan. Öisin esiintyy rikollisuutta. Varsinkin presidentin palatsin ja kongressin seutua kannattaa välttää öiseen aikaan.

Passi, lentolippu, suuremmat rahamäärät, arvoesineet ja arvokorut on hyvä säilyttää hotellin tallelokerossa.

Henkilöllisyys on pystyttävä todistamaan viranomaisille pyydettäessä, joten passista otettu valokopio on hyvä kuljettaa aina mukana. Suhtaudu varovaisesti tuntemattomien henkilöiden avunantotarjouksiin. Samoin lompakon, kameran tai matkapuhelimen esillä pitämistä kadulla tai julkisissa kulkuvälineissä on vältettävä. Aseellisia ryöstöjä on tapahtunut päiväsaikaan jopa pääkaupungin vilkkailla ostoskaduilla ja turistibusseissa.

Ihmiskaappauksia tapahtuu Paraguayssa, mutta ne kohdistuvat yleensä varakkaisiin paikallisiin. Rikolliset ovat tehneet aseellisia ryöstöjä kauppoihin ja koteihin sekä joissakin tapauksissa ottaneet panttivankeja. Ihmiskaappauksia tai ryöstöjä on tapahtunut myös takseissa. Suositeltavaa on käyttää ainoastaan virallisten taksitoimistojen alaisuudessa toimivia autoja. Pimeän aikaan yksin liikkumista hiljaisilla ja syrjäisillä alueilla on vältettävä.

Onnettomuus- ja muissa hätätapauksissa on hyvä kääntyä suurlähetystön tai kunniakonsulaatin puoleen.

Poliisi (Policia Nacional del Paraguay) puh. 911 yleinen hätänumero tai +595 21 300998

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikennekulttuuri Paraguayssa poikkeaa suomalaisesta. Autot ajavat lujaa, eivät pysy omilla kaistoillaan, eivätkä usein pysähdy punaisissa valoissa. Liikennesääntöjä ei useinkaan noudateta.

Autot on turvallisinta pysäköidä vartioituihin pysäköintihalleihin ja ottaa kaikki irtain omaisuus mukaan.

Tulvat tai mielenosoitukset voivat katkaista teitä ja kiertoreitit ovat usein pitkiä. Paikallisuutisissa ilmoitetaan mahdollisista mielenosoituksista.

Paraguayssa on laajoja, harvaan asuttuja alueita, joissa turvallisuustilanne on heikko ja jonne poliisivalvonta ei ulotu. Näitä alueita tulee välttää ja harkita, onko omalla tai vuokra-autolla liikkuminen turvallisin vaihtoehto.

Harvaan asutuilla seuduilla teiden kunto vaihtelee ja reittivaihtoehdot kannattaa tutkia huolellisesti ennen matkaan lähtöä. Suuri osa maanteistä on hiekkateitä ja varsinkin rankkasateiden jälkeen hiekkatiet ovat ajokelvottomia. Nelivetoinen maastoauto on suositeltava kulkuneuvo maaseudulla liikuttaessa.

Luonnonolot

Paraguayssa ei esiinny suuria luonnonmullistuksia. Ilmasto on leuto koko vuoden, lukuun ottamatta erittäin kuumia kesäkuukausia. Rankkasateita ja niiden aiheuttamia tulvia saattaa esiintyä.

Terveys

Yksityiset sairaalat ovat yleensä hyvätasoisia. Apteekeissa on laajat valikoimat lääkkeitä, joita usein myydään myös ilman reseptiä.

Malariaa ja hepatiittia esiintyy Paraguayssa jonkun verran. Dengue- ja keltakuumetapauksia esiintyy erityisesti kesäkaudella, joka vastaa Suomen talvikautta. Denguekuumetartuntoja on esiintynyt erityisesti Asuncionissa ja maan keskiosissa, mutta riski on olemassa koko maassa. Tartunnat leviävät hyttysen piston välityksellä ja voivat olla hengenvaarallisia. Tartunta-alueilla on vältettävä alavia kosteikkoja ja vesistöjä, jotka ovat hyttysten lisääntymis- ja elinalueita. Hyttysiltä suojautuminen on tärkeää myös muiden hyttysten levittämien tautien ehkäisemiseksi.

Terveysministeriön verkkosivut http://www.mspbs.gov.py/

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Buenos Airesin -suurlähetystö

Avenida Santa Fe 846, 5to. piso
1059 Buenos Aires

ARGENTINA
+54 114 312 0600
sanomat.bue@formin.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat