23.1.2023

Pakistan: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Vältä tarpeetonta matkustamista

Poikkeava turvallisuustaso

Khyber Pakhtunkhwa: Vältä kaikkea matkustamista
Balochistan: Vältä kaikkea matkustamista
Azad Kashmir: Vältä kaikkea matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Turvallisuustilanne vaihtelee suuresti maan eri osien välillä ja saattaa muuttua nopeasti. Marras-joulukuun vaihteessa Pakistanin Taliban (Tehrik-i Taliban Pakistan, TTP) irtisanoutui tulitauostaan hallituksen kanssa ja kehotti iskuihin ympäri maata. Tämä lisäsi jännitettä entisestään kielteiseen trendiin (tulitaukoa ei ollut siihenkään saakka noudatettu). Poliittisia mielenosoituksia on säännöllisesti ympäri maata, erityisesti suurkaupungeissa. Turvatoimia on lisätty ja tilanne on pysynyt rauhallisena. Seuraa viranomaisten tiedotteita ja paikallisuutisia säännöllisesti.

Vuodesta 2014 lähtien Pakistan on johdonmukaisesti lisännyt ja tehostanut terrorismin vastaisia toimiaan, minkä seurauksena turvallisuustilanne maassa on kohentunut, mutta terrori-iskujen riski on edelleen olemassa. Turvallisuustilanne maan pääkaupungissa Islamabadissa sekä Sindin osavaltiossa on verrattain vakaa. Punjabin osavaltiossa terrori-iskujen määrä on vähentynyt huomattavasti vuoden 2014 jälkeen.

Erityisesti Afganistanin ja Iranin rajoilla sijaitsevissa Khyber-Pakhtunkhwan ja Balutšistanin osavaltioissa on viime vuosina ollut levotonta ja alueilla on tehty säännöllisesti terrori-iskuja erityisesti Pakistanin turvallisuusviranomaisia vastaan. Vältä kaikkea matkustamista näihin osavaltioihin. Afganistanin tilanne Talibanin valtaantulon myötä heijastuu myös Pakistaniin, jonka oma Taliban-liike (TTP) on irtisanonut tulitaukonsa hallituksen kanssa sekä tehnyt heimoalueilla useita iskuja Pakistanin joukkoja vastaan. Pakistanin ja Intian välit ovat tulehtuneita, liittyen vanhaan kiistaan Kashmirin alueesta, jonka nykyistä de facto jakoa kumpikaan maa ei hyväksy, vaan vaatii aluetta itselleen.

Ajankohtaista

Yhteenottojen määrä Talibanin ja hallituksen välillä on lisääntynyt, keskittyen Khyber-Pakhtunkhwan ja Balutšistanin osavaltioihin. Aatonaattona 23.12.22 Islamabadissa viranomaiset pysäyttivät epäilyttävän ajoneuvon, jonka kuljettaja räjäytti sen. Tämä ja useat hyökkäykset Pakistanin viranomaisjoukkoja vastaan kiristivät turvallisuustilannetta maassa.

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset muuttuvat äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti.

Ajankohtaista tietoa Pakistanin tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta (https://finlandabroad.fi/web/pak/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-pakistanissa/384951(Linkki toiselle web-sivustolle.)) sekä seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta ja Maailman terveysjärjestö WHO:n Pakistania koskevia sivuja https://www.who.int/countries/pak/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja www.covid.gov.pk.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Pääministeri Imran Khanin hallitus kaadettiin parlamentaarisella epäluottamuslauseella huhtikuussa 2022 ja valtaan nousi usean puolueen muodostama koalitio. Poliittinen vastakkainasettelu on kuitenkin jatkunut sekä valtakunnallisella tasolla että osavaltioissa ja tärkeimmissä kaupungeissa. Vältä ruuhkaisia paikkoja ja suuria väkijoukkoja tai kokoontumisia.

Maassa toimii useita ääriliikkeitä, mukaan lukien Pakistanin Taliban-liike (TTP), joka pyrkii horjuttamaan maan hallintoa tekemällä terrori-iskuja, joista suurin osa suuntautuu Pakistanin viranomaisiin, mutta niitä on tehty myös siviilikohteisiin, kuten koulut, moskeijat, kirkot ja joukkotapahtumat.

Terroristit ja järjestäytynyt rikollisuus ovat ajoittain siepanneet ihmisiä panttivangeiksi. Talousahdingon lisääntyessä sekä pandemian, hinnannousujen ja kesän tuhotulvien syöstessä ihmisiä köyhyyteen tavanomainen rikollisuus on lisääntynyt, varsinkin suurkaupungeissa.

Suurkaupungeissa voi olla suuria turvallisuuseroja ns. parempien alueiden ja heikompiosaisten asuttamien alueiden välillä. Noudata valppautta ja vältä pimeällä jalan liikkumista.

Länsimaalaisten kannattaa välttää oleskelua moskeijoiden lähistöllä erityisesti perjantai-iltapäivän rukousten ja suurten uskonnollisten juhlapyhien aikaan. Osa moskeijoista on hyvin suojeltuja ja tunnettuja matkailunähtävyyksiä, kun taas joitain moskeijoja hallitsevat radikaalit liikkeet. Ota selvää paikallisesta turvallisuustilanteesta ennen vierailuja.

Seuraa paikallisuutisia ja noudata viranomaisten ohjeita. Pidä aina mukanasi voimassa oleva, valokuvallinen matkustusasiakirja (passi tai henkilöllisyystodistus), jotta voit todistaa tarvittaessa henkilöllisyytesi.

Suomi on avannut uudelleen suurlähetystönsä Pakistanissa 1.9.2022 alkaen. Suomen Islamabadin-suurlähetystö avustaa tällä hetkellä hädänalaisia kansalaisiaan, mutta ei pysty vielä tarjoamaan viisumi- ja maahantulopalveluja.

Helsingissä: https://finlandabroad.fi/web/pak/edustusto(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Suomella on kunniakonsulaatit Lahoressa, Karachissa ja Peshawarissa: https://finlandabroad.fi/web/pak/kunniakonsulaatit(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Erityiset turvallisuusriskit

Ulkomaalaisiin kohdistuvia sieppauksia on sattunut jonkin verran erityisesti Afganistanin rajojen läheisillä alueilla. Pakistanissa oleskelevat ulkomaalaiset tai kansainväliset järjestöt eivät viime vuosina ole kuitenkaan olleet terrori-iskujen ensisijainen kohde.
Juhlapyhien aikana turvallisuusriskit saattavat kasvaa. Näitä ovat erityisesti Pakistan-päivä, itsenäisyyspäivä, eid al-fitr ja eid al-adha sekä šiialaisten ashura-juhla.

Pakistanissa on alueita, jotka ovat suljettuja tai luvanvaraisia ulkomaalaisille. Pakistanin viranomaiset kieltävät ulkomaalaisten liikkumisen 15 kilometrin säteellä Intian- ja Iranin-vastaisilta rajoilta ja Kashmirin rajalinjalta (Line of Control) sekä 50 kilometrin säteellä Afganistanin rajalta. Näille alueille matkustavien on haettava lupa (No Objection Certificate, NOC) Pakistanin ulkoministeriöltä ja tarvittaessa vielä erillinen lupa poliisisaattuetta varten.

Rikollisuus

Terrorismin lisäksi Pakistanissa esiintyy tavanomaista rikollisuutta ja mahdollisuus tulla ryöstetyksi tai joutua väkivallan kohteeksi on olemassa. Yleinen hintojen nousu, Afganistanin tilanne ja tulvakatastrofi ovat ajaneet paljon ihmisiä köyhyyteen, mikä on lisännyt rikollisuutta erityisesti suurkaupungeissa.

Huolehdi matkatavaroistasi, noudata yleistä varovaisuutta ja säilytä passi, rahat sekä muut tärkeät tavarat turvallisessa paikassa. Ole huolellinen kun käytät luottokortteja. Myös erilaiset huijaukset ovat yleisiä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Pakistanissa liikenne on vasemmanpuoleinen ja liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Islamabadin ja Lahoren välinen 350 km pituinen moottoritie on hyvässä kunnossa, mutta suurin osa tieverkostosta on Suomen teihin verrattuna huonokuntoista. Liikenne voi olla vaarallista ja kaoottista. Monilla autoilijoilla ei ole ajokorttia eikä vakuutustakaan. Vältä ajoa pimeällä. Taksi kannattaa varata hotellista tai auto sekä kuljettaja autovuokraamosta

Maassa on melko laaja rautatieverkosto, mutta se on huonokuntoinen ja junat erittäin täysiä.

Emme suosittele julkisen liikenteen käyttöä.

Luonnonolot

Monsuunin aiheuttamat rankkasateet ja niistä aiheutuneet tulvat ovat viime vuosina tuhonneet infrastruktuuria laajalti eri puolilla maata. Monsuunikausi on pahimmillaan heinä-lokakuussa. Punjabin osavaltiossa, erityisesti Lahoressa, ilmansaasteet ovat talviaikaan iso ongelma. Talvi saattaa yllättää rankkoine lumisateineen, eikä aurauskalustoa ole käyttövalmiudessa.

Pakistan sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset ovat mahdollisia. Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Seismologian laitoksen sivuilta löytyy tietoa, kuinka toimia maanjäristyksen sattuessa: https://www2.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/maanjaristykset-maailmalla/ohjeita-matkailijoille(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Koronatilanteen vuoksi terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa. Lisätietoja edustuston verkkosivuilla: https://finlandabroad.fi/web/pak/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-pakistanissa/384951(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Maan alavissa osissa on esiintynyt malariaa, denguekuumetta ja koleraa. Pakistanissa esiintyy myös poliota ja viranomaiset vaativat satunnaisesti rokotustodistuksia myös ulkomaalaisilta esim. lentokentillä. Pakistanissa saattaa olla äärimmäisiä sääilmiöitä: kesäisin lämpöaallot aiheuttavat huonon ilmanlaadun, metsäpaloja ja sähkökatkoja. Vältä tarpeetonta altistumista auringolle.
Kulkutaudit, erityisesti vesiripuli ja likaisen juomaveden levittämä kolera, ovat yleisiä ja voivat levitä esimerkiksi monsuunikauden tulvien mahdollisesti pilaamien pintavesien ja elintarvikkeiden kautta.

Pakistanin terveydenhoito-olot eivät ole eurooppalaista tasoa. Suurimmissa kaupungeissa on yksityissairaaloita. Julkisia sairaaloita ei suositella.

Hanki matkalle kaiken kattava matkavakuutus.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Pakistan on islaminuskoinen maa. Noudata ja kunnioita sen sääntöjä ja tapoja. Pakistanissa on voimassa ankara jumalanpilkkalaki, jonka rikkomisesta voi seurata jopa kuolemanrangaistus.

Alkoholin ja sianlihan tuonti maahan on kielletty. Alkoholin nauttiminen julkisilla paikoilla on kielletty.
Pienenkin huumemäärän hallussapito johtaa vankeuteen ja huumeiden salakuljetuksesta saattaa seurata kuolemantuomio.

Samaa sukupuolta olevien sukupuolisuhteet ovat laittomia, kuten myös sellaisten henkilöiden yhteiselämä, jotka eivät ole keskenään naimisissa.
Naisten kannattaa suurkaupungeissakin pitää olkapäät ja sääret peitettyinä ja varautua tarvittaessa huivin käyttöön. Myöskään miesten ei tule käyttää shortseja.

Sotilaallisten kohteiden, lentokenttien, siltojen, patojen ja muun infrastruktuurin valokuvaamisesta saattaa koitua ankaria rangaistuksia.

Kopiot passin tietosivusta ja Pakistanin viisumista on hyvä pitää mukana kaikkialla.

Viranomaiset voivat rajoittaa internetin käyttöä. Esimerkiksi sosiaaliseen mediaan ei välttämättä aina pääse.

Virastot ovat avoinna maanantaista torstaihin sekä perjantaisin puoleen päivään asti.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa. Suomi kuuluu kategoriaan, jossa Pakistaniin maahan saapuvilta matkustajilta ei enää edellytetä todistusta lähtömaasta ennen matkaa tehdystä negatiivisesta COVID-19 RT-PCR-testistä. Maahantulon edellytys on passin ja viisumin ohella kaikilla 12 vuotta täyttäneillä todistus koronarokotuksista (vähintään kaksi WHO:n hyväksymää rokotetta).

Lisätietoa: Pakistanin Tukholmassa sijaitseva suurlähetystö http://www.pakistanembassy.se/sek(Linkki toiselle web-sivustolle.)ä www.caapakistan.com.pk.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Islamabadin-suurlähetystö

Level 6, West Wing
Serena Business Complex
Plot # 5, Khayaban-e-Suhrawardy
44000 ISLAMABAD
PAKISTAN
sanomat.isd@formin.fi

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat