Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista.

Poikkeuksena Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua, joiden osalta Suomen sisärajavalvonta ja karanteenisuositus loppui 15.6. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi ko. maan lähimmästä edustustosta

Lue lisää
16.3.2020

Filippiinit: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Autonomous Region in Muslim Mindanao (ARMM): Vältä kaikkea matkustamista
Zamboanga Peninsula (Region IX): Vältä kaikkea matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Noudata yleistä tarkkaavaisuutta. Terrori-iskuja pidetään mahdollisena etenkin Etelä-Filippiinien Mindanaolla ja Metro-Manilassa. Seuraa sadekaudella säätietoja. Mindanaon lounaisosiin, Zamboangan niemimaalle ja Sulun saaristoon on vältettävä kaikkea matkustamista.

Ajankohtaista

Filippiinit on muuttanut maahantulosäännöksiä estääkseen koronaviruksen leviämisen ja asettanut rajoituksia maahantuloon ulkomaalaisille. Filippiinien paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata alla olevista linkeistä:

Suomen edustusto seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa muutoksista sosiaalisen median kautta: https://www.facebook.com/FinnishConsularOfficeManila

THL seuraa mm. Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivuillaan. Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta julkisilla paikoilla liikuttaessa. Terrori-iskut ja/tai poliittiset levottomuudet eivät ole poissuljettuja ympäri maata. Sisäpoliittinen tilanne on kuitenkin pääosin rauhallinen. Poliittiset mielenosoitukset ja väkijoukkojen kokoontumiset ovat mahdollisia. Rauhallisetkin mielenosoitukset voivat kasvaa kooltaan valtaviksi ja muuttua myös väkivaltaisiksi, joten väkijoukkojen kokoontumisia ei kannata mennä seuraamaan läheltä. Turvallisuusjärjestelyt saattavat olla puutteellisia Manilan isoissa ostoskeskuksissa ja suuria väkijoukkoja houkuttelevissa tilaisuuksissa kuten konserteissa tai uskonnollisissa tapahtumissa.

Filippiinien viranomaiset muistuttavat säännöllisesti terrori-iskujen mahdollisuudesta. Terrori-iskujen ja muiden levottomuuksien mahdollisuus keskittyy Mindanaolle ja Sulun saaristoon, mutta myös pääkaupunkiseutu Metro-Manila tai muut merkittävät kaupungit voivat olla mahdollisia iskukohteita. Keski-Visayasin saaristossa sekä Palawanin alueella, mukaan lukien Puerto Princesa City ja Puerto Princesa Subterranean River National Park, on kidnappausriski ja terroriuhka. Noudata tarkkaavaisuutta Keski-Filippiinien Visayasin saaristossa.

Tarkkaavaisuus Metro-Manilan julkisilla paikoilla liikuttaessa on tarpeen. Paikallisten juhlapäivien aikaan valmiustilaa nostetaan entisestään. Julkiset kokoontumistilat kuten linja-autoterminaalit, lauttasatamat, ostoskeskukset ja kirkot saattavat olla iskujen kohteina.

Aseellisia välikohtauksia esiintyy Filippiinien armeijan ja muslimiseparatistien välillä Mindanaolla sekä kommunistisen ääriliikkeen alueilla muun muassa Pohjois-Luzonilla ja Itä-Mindanaolla.

Koko Mindanaon saarella on voimassa poikkeustilalaki (martial law) terrorisminvastaisten operaatioiden vuoksi. Poikkeustila jatkuu ainakin vuoden 2019 loppuun asti. Tämä laajentaa armeijan ja poliisin pidätys- ja etsintäoikeuksia sekä kasvattaa tarkastuspisteiden määrää.

Siviiliuhreja vaatineita yhteenottoja on tapahtunut myös Visayasin saaristossa Boholilla, osassa Keski-Mindanaota esimerkiksi Pohjois-Cotabaton, Lanao del Surin ja Lanao del Norten maakunnissa. Mindanaolle matkustavien on syytä seurata tilannetta erityisen tarkasti muun muassa paikallisista tiedotusvälineistä ja noudattaa paikallisviranomaisten määräyksiä.

Myös pienimuotoisia pommi- ja kranaatti-iskuja on tapahtunut Mindanaon muslimialueiden (ARMM Autonomous Region of Muslim Mindanao) lisäksi muun muassa Cotabaton, Kidapawan, Zamboangan, General Santosin, Davaon, Illiganin ja Cagayan de Oron alueilla. Terroristijärjestö Abu Sayyafin ja armeijan väliset yhteenotot jatkuvat Mindanaolla ja erityisesti Sulun saaristossa, mukaan lukien Basilanin, Tawi Tawin ja Jolon saarilla. Joitain länsimaalaisia on joutunut kidnappausten uhreiksi Mindanaon mainituilla alueilla viime vuosien aikana.

Levottomuuksien, aseellisten yhteenottojen mahdollisuuden ja sieppausuhan vuoksi matkustamista tulisi välttää Mindanaon lounaisosiin, Zamboangan niemimaalle ja Sulun saaristoon. Matkailua eristyksissä oleviin Etelä-Filippiinien rantakohteisiin ei suositella Etelä-Filippiineillä ja sen läheisillä merialueilla operoivien sieppausryhmien vuoksi. Sieppausten kohteena ovat useimmiten hallituksen edustajat tai varakkaat paikalliset, mutta matkailijan kannattaa silti noudattaa varovaisuutta.

Yleinen hätänumero on 911.

Rikollisuus

Köyhyydestä johtuva katurikollisuus on Filippiineillä yleistä. Muun muassa käsilaukkujen ryöstöt ovat tavanomaisia, ja ne ovat johtaneet jopa henkirikoksiin. Ryöstäjät käyttävät usein moottoripyörää ajoneuvona. Aika ajoin varoitetaan yksin ostoskeskuksissa ja yökerhoissa liikkuvia ryöstöistä, joissa voidaan käyttää myös lamaannuttavia kemikaaleja. Pimeitä teitä ja väentungoksia kannattaa välttää, samoin kuin yksin matkustamista Metro-Manilan ulkopuolella ja öiseen aikaan myös kaupunkialueella. Taksikuskien tiedetään myös osallistuneen ryöstöihin, joten taksi on suositeltavaa ottaa valvotuilta alueilta kuten esimerkiksi ostoskeskusten ja hotellien virallisilta taksitolpilta, jolloin taksin rekisterinumero kirjataan ylös. Vieraiden tarjoamiin juomiin, ruokiin ynnä muuhun vieraanvaraisuuteen on syytä suhtautua varauksellisesti, sillä niihin on voitu lisätä tyrmäystippoja ryöstö- tai päällekarkausaikomuksissa.

Poliisien ja rikollisten välisten yhteenottojen ja ammuskelujen harhaluodit voivat vaatia myös ulkopuolisia uhreja, joten näissä tilanteissa kannattaa poistua paikalta mahdollisimman nopeasti.

Maan hallitus käy myös laajaa huumeidenvastaista sotaa ja huumausainerikoksiin suhtaudutaan ankarasti.

Pyydettäessä henkilöllisyys on pystyttävä todistamaan poliisille; tähän riittää yleensä passikopio.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Julkisen liikenteen kulkuvälineet ja taksit voivat olla heikkokuntoisia, ja ajotyyli on ajoittain aggressiivista ja ennakoimatonta. Etenkin Metro-Manilassa liikenneruuhkat voivat viivästyttää matkantekoa merkittävästi. Teiden kunto voi olla kaupungeissa ja erityisesti maaseudulla heikkoa. Yleensä filippiiniläisissä autoissa ei ole vakuutuksia, mikä on onnettomuuden sattuessa hyvä tietää.

Maan linja-autokanta on osittain heikkoa ja vanhaa ja tieolosuhteet haastavia. Kuolemiin johtaneita turmia pitkillä ajomatkoilla tapahtuu aika ajoin. Kehotamme noudattamaan harkintaa linja-autoyhtiön valinnassa. Yöaikaan kulkevat linjat eivät ole suositeltavia.

Armeijan ja poliisin tehostetut turvatarkastukset Metro-Manilan alueella sekä keskeisiksi luokitelluissa kohteissa, kuten lentokentillä, satamissa ja pääliikenneväylillä aiheuttavat matkalla viivästymisiä. Matkailijan kannattaa varautua autojen ja käsilaukkujen tarkastuksiin saavuttaessa julkisiin tiloihin, kuten ostoskeskuksiin ja hotelleihin.

Liikuntaesteisille Filippiinit on haasteellinen ympäristö, sillä jalkakäytävät puuttuvat usein kokonaan, eikä omaehtoinen liikkuminen ole mahdollista. Toisaalta liikkumista auttamaan on suhteellisen helppo palkata kuljettajia ja henkilökohtaisia avustajia.

Laivaonnettomuuksia tapahtuu ajoittain, koska alukset ovat huonokuntoisia ja usein ylikuormitettuja, eikä turvamääräyksiä noudateta.

Luonnonolot

Filippiinit kuuluu niin sanottuun Tyynenmeren tulirengas –alueeseen, joka on altis luonnonkatastrofeille, kuten maanjäristyksille, tulivuorenpurkauksille ja pyörremyrskyille. Merenalaiset maanjäristykset voivat aiheuttaa myös hyökyaaltoja. Filippiineillä sijaitsee 22 aktiiviseksi luokiteltua tulivuorta.

Filippiinejä koettelevat vuosittain useat pyörremyrskyt, joista pyritään varoittamaan etukäteen tiedotusvälineissä. Varsinainen sadekausi on kesäkuusta marraskuuhun, mutta pyörremyrskyjä voi esiintyä myös sadekauden ulkopuolella. Hirmumyrskyjen yhteydessä kannattaa ottaa huomioon myös tulva- ja maanvyörymävaarat, jotka voivat aiheuttaa suuriakin tuhoja. Varoitukset ja viranomaisohjeet voivat tulla hyvin lyhyellä ennakointiajalla, joten paikallisvaroituksia tulee seurata erityisen tarkkaavaisesti. Erilaisiin luonnonmullistuksiin kannattaa varautua mahdollisuuksien mukaan etukäteen. Niiden aikaan teillä liikkuminen käy hankalaksi, jopa vaaralliseksi, ja paikoittain kulku- ja puhelinyhteydet voivat katketa kokonaan.

Lisätietoja:

Säätilanne: Filippiinien meteorologian laitos, PAGASA (Philippine Atmospheric, Geophysical and Astronomical Services Administration): http://www.pagasa.dost.gov.ph/

Maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset, ml. voimassaolevat varoitukset: Filippiinien vulkanologian ja seismologian laitos PHIVOLCS (Philippine Institute of Volcanology and Seismology): http://www.phivolcs.dost.gov.ph/

Filippiinien katastrofikeskus: National Disaster Risk Reduction & Management Council NDRRMC: http://www.ndrrmc.gov.ph/

Ohjeita maanjäristystilanteessa toimimisesta Helsingin yliopiston seismologian laitos: http://www.seismo.helsinki.fi/

Pacific Tsunami Warning Center: http://www.weather.gov/ptwc/

International Tsunami Information Center: http://itic.ioc-unesco.org/index.php

Maailmanlaajuinen tietokanta maanjäristyksistä US Geological Survey USGS: http://earthquake.usgs.gov/

Terveys

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen Filippiineille matkustettaessa.

Kesäkuusta marraskuuhun kestävällä sadekaudella Filippiinien terveysviranomaiset ovat antaneet varoituksia kulkutautien kasvavasta riskistä. Huolellisella hygienialla riskejä voi kuitenkin pienentää merkittävästi. Kuuma ja kostea ilmasto voi aiheuttaa rasitusta joillekin matkailijoille.

Hanaveden laadun vuoksi turvallisinta on juoda pullotettua vettä.

Filippiineillä esiintyy hyttysten levittämää dengue- ja chikungunyakuumetta sekä zikavirusta. Myös malariaa esiintyy alueittain. Ainoa keino ehkäistä hyttysvälitteisen taudin tarttumista on hyttysten pistoilta suojautuminen mm. käyttämällä karkotteita sekä pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin. Erityisen tärkeätä suojautuminen on raskaana olevilla. Myös rabiesta eli vesikauhua esiintyy eri puolilla Filippiinejä. Kontaktia eläimiin, erityisesti koiriin ja kissoihin, kannattaa välttää.

Philippine Department of Health http://www.doh.gov.ph/

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Matkailija on Filippiineillä matkustaessaan velvollinen noudattamaan paikallista lainsäädäntöä. Tuomiokäytäntö esimerkiksi huumausainerikoksissa on eurooppalaisittain katsoen ankaraa ja myös pienen huumemäärän hallussapidosta voidaan tuomita vankeutta. Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on Filippiineillä rangaistava teko, jonka tuomiona on yleensä vankeutta.

Maahantulosäännökset

Tietoja maahantulomääräyksistä saa Filippiinien viranomaisilta:

Filippiinien maahantuloviranomainen, Bureau of Immigration: http://www.immigration.gov.ph/

Filippiinien tullilaitos, Bureau of Customs: http://www.customs.gov.ph/boc_index.jsp

Filippiinien suurlähetystö Oslossa: http://www.philembassy.no/

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Kuala Lumpurin -suurlähetystö

Wisma Chinese Chamber 5th floor
258 Jalan Ampang
50450 KUALA LUMPUR
MALAYSIA
+60 342 577 746
sanomat.KUL@formin.fi
http://www.finland.org.my
www.facebook.com/pages/Kuala-Lumpur-Malaysia/Embassy-of-Finland-in-Kuala-Lumpur/153297034685560

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat