24.4.2024

Papua-Uusi-Guinea: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Rikollisuuden riski on erittäin suuri. Luonnonmullistusten ja poliittisten levottomuuksien uhka olemassa.

Ajankohtaista

Poliittinen ja yleinen turvallisuustilanne maassa on epävakaa. Matkustajan on syytä perehtyä kunkin paikkakunnan tilanteeseen etukäteen ja tehdä tarvittavat turvallisuusjärjestelyt.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Matkasuunnitelmia tehtäessä on hyvä ottaa yhteyttä paikallisiin viranomaisiin tai Suomen kunniakonsulaattiin, sillä turvallisuustilanne vaihtelee alueittain hyvin paljon. Vältä suuria väkijoukkoja ja poliittisia kokouksia. Poliittisten levottomuuksien uhka on olemassa.

Erityiset turvallisuusriskit

Pääkaupunki Port Moresbyssä rikollisuus on erittäin yleistä. On suositeltavaa liikkua vain autolla pimeän tultua.

Rikollisuus

Pääkaupunki Port Moresbyssa ja myös muilla kaupunkialueilla autovarkaudet, ryöstöt ja pahoinpitelyt ovat yleisiä. Laen kaupungin ja Nadzanin lentokentän välisellä valtatiellä matkustavien tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Vältä syrjäisiä alueita ja yksin liikkumista varsinkin pimeällä. Arvoesineet kannattaa pitää poissa näkyvistä ja etenkin naisten on syytä pukeutua maltillisesti.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Julkinen liikenne on epäluotettavaa, ja teiden kunto on yleensä huono tai hyvin huono.

Luonnonolot

Papua-Uusi-Guinea sijaitseeseismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset ovat mahdollisia.Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita.Seismologian laitoksen sivuilta löytyy tietoa, kuinka toimia maanjäristyksensattuessa: https://www2.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/maanjaristykset-maailmalla/ohjeita-matkailijoille. Rannikkoalueilla, erityisesti maan pohjoispuolella, on hyökyaaltovaara maanjäristysten esiintyessä merialueilla.

Terveys

Papua-Uuden-Guinean viranomaisten ohjeistusta voi seurata: https://www.health.gov.pg/subindex.php?news=5(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveydenhuollon palvelut maassa ovat hyvin rajalliset. Malaria on yleistä monilla alueilla, etenkin sadekaudella marraskuusta huhtikuuhun. Myös denguekuumetta esiintyy erityisesti ranta-alueilla. Tuberkuloosi on yleinen, myös koleraa ja punatautia esiintyy. HIV/AIDS ja muiden sukupuolitautien kantajien määrä on korkea.

Maan lait ja käytännöt

Huumeiden hallussapidosta, käytöstä ja kauppaamisesta seuraavat rangaistukset ovat ankaria ja usein pitkäaikaisia vankeusrangaistuksia. Homoseksuaalisuus kriminalisoitu ja julkisista hellyydenilmauksista saattaa olla seurauksena vankeustuomio.

Maahantulosäännökset

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:
https://www.papuanewguinea.travel/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.