Koronapandemia on maailmanlaajuinen uhka: vältä matkustamista edelleen.

Kaikkien ulkomailta palaavien tulee huomioida THL:n karanteeniohjeistus.

Lue lisää

Kaikkien maiden matkustustiedote on nyt toistaiseksi vähintään vältä tarpeetonta matkustamista -tasolla.

18.3.2020

Namibia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Namibia on monessa suhteessa turvallinen maa, mutta rikollisuus on selkeästi kasvussa. Noudata yleistä varovaisuutta ja varo liikennettä. Tarkista rokotustarve.

Ajankohtaista

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n kanssa.

THL seuraa mm. Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivuillaan. Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Namibia on muuttanut maahantulosäännöksiä estääkseen koronaviruksen leviämisen ja asettanut rajoituksia maahantuloon esimerkiksi lähtömaan, kansalaisuuden tai reitityksen perusteella. Seuraa paikallisviranomaisten ohjeita ja tiedotusvälineitä.

Suomen suurlähetystö Namibiassa seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa muutoksista sosiaalisen median kautta: https://twitter.com/FinEmbWindhoek ja https://www.facebook.com/FinnishEmbassyWindhoek

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Yleistä hätänumeroa ei ole. Isoimmilla paikkakunnilla omat hätänumeronsa poliisille, palokunnalle, ambulanssille ja terveyspalveluihin esim. sairaaloihin.

Poliisi (pääkaupunki Windhoek, Khomas-lääni): hätänumero 061-209 4111/101 111

Rikollisuus

Rikollisuutta esiintyy eniten suurimmissa kaupungeissa. Turisteihin kohdistuneita näpistyksiä, aseellisia ryöstöjä ja teräaseilla uhkailuja on sattunut enenevässä määrin myös taajamien ulkopuolella ja turistien suosimilla alueilla. Automurrot ovat lisääntyneet ja niiden yhteydessä käytetään yhä useammin häirintälähettimiä, joilla jumitetaan auton keskuslukitus.

Varkauksia tehdään myös päiväsaikaan, joten aina ulkona liikuttaessa on syytä säilyttää varsinkin rahat, passi ja matkapuhelin varkailta näkymättömissä. Arvotavarat tulee jättää esimerkiksi hotellin turvalokeroon. Tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, luottokortista ja lentolipuista on hyvä ottaa kopiot ja säilyttää ne erillään alkuperäisistä tai skannattuna sähköisesti saatavana. Käteisautomaattien luotettavuus on heikko. Kortteja varastetaan ja kloonataan jo automaatilla tai käteistä rahaa ei saakaan. Tarkkaile ympäristöäsi, ettei kukaan näe tietoja tai tunnuslukua automaatilla. Mikäli joutuu varkauden kohteeksi, siitä on ilmoitettava paikalliselle poliisille matkavakuutusta varten.

Namibian poliisin yhteystiedot:

http://www.nampol.gov.na/fi/contact-us
Namibian Police Force
Corner of Bahnhof Street and Independence Avenue
Windhoek Central
Puh: +264 61 209 4111/101 111

City Police, Windhoek
Puh: +264 61 302 302 (maksuton)
Tekstiviestit: +264 61 4444

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenteessä tulee olla valppaana ja välttää pimeällä ajamista kaupunkien ulkopuolella. Ajovalot on hyvä pitää päällä myös päivällä liikuttaessa. Päällystetiet ovat hyväkuntoisia ja liikennenopeudet korkeita, mistä johtuen kuolonkolareita sattuu usein. Sora- ja hiekkateillä on ajettava erityisen varovasti ja pidettävä nopeudet alhaisina. Suuri osa yhden ajoneuvon onnettomuuksista sattuu juuri sorateillä. Pimeän aikaan maaseudulla liikuttaessa on varottava villieläimiä, jotka usein pyrkivät teille. Mikäli vuokraat auton, lue tarkkaan auton vuokrasopimus ja erityisesti vuokraajan omavastuudet.

Namibian ja Angolan välisen rajan läheisyydessä, Zambezin (ent.Caprivi) alueella matkailtaessa on ajettava pääteillä. Ajoneuvojen ovet on syytä pitää lukittuina, eikä mitään tavaraa pidä jättää näkyville pysäköityyn ajoneuvoon. Pimeällä liikkuminen kävellen ei ole suositeltavaa. Julkisia kulkuneuvoja ei voi käyttää, mutta taksien käyttö on mahdollista varovaisuutta noudattaen.

Terveys

Maan pohjoisosassa malaria on yleistä erityisesti sadeaikana (tammi−huhtikuu) ja sinne matkustettaessa tulee käyttää malarianestolääkitystä. HIV/AIDS on vakava ongelma maassa, joten tartuntavaaraan liittyvää riskikäyttäytymistä tulee välttää. Namibian erittäin kuuma ja kuiva ilmasto saattaa aiheuttaa herkkäihoisille iho-ongelmia. Suositeltavaa onkin juoda pullotettua vettä noin kaksi litraa päivässä. Varmistathan että influenssarokotteesi on voimassa.

Pääkaupungissa lääkäripalvelut ovat suhteellisen hyvätasoisia, mutta maaseudulla lääkäripalvelujen saatavuus on heikkoa ja evakuointi saattaa kestää kauan.

Hyvätasoisten lääkäripalvelujen saannin edellytyksenä on kattava matkavakuutus, muuten etenkin yksityisklinikat voivat kieltäytyä hoidosta.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

Alaikäisten lasten kanssa matkustaessa kannattaa huomioida, että Namibian viranomaiset saattavat vaatia maahan tultaessa virallisen laillistetun asiakirjan perhesuhteista ja jos lapsi matkustaa vain toisen huoltajansa kanssa myös toisen huoltajan kirjallisen suostumuksen. Asiakirjojen puuttuminen voi jopa estää lennolle tai maahan pääsyn. Tarkemmat tiedot matkustusvaatimuksista tulee tarkistaa Namibian viranomaisilta. Voit myös kääntyä Namibian suurlähetystön puoleen Helsingissä.

Namibian suurlähetystö Helsingissä:
http://www.namembassy.fi/

Namibian sisäministeriö:
http://www.mha.gov.na/

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Windhoekin-suurlähetystö

2 Crohn Street
(Corner of Bahnhof Street)
WINDHOEK
NAMIBIA
+264 61 221 355
sanomat.WIN@formin.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat