4.5.2022

Namibia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Namibia on monessa suhteessa turvallinen maa, mutta rikollisuus on kasvussa. Noudata yleistä varovaisuutta, erityisesti liikenteessä. Tarkista rokotustarve.

Ajankohtaista

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Namibian tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta https://finlandabroad.fi/web/nam/etusivu(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta.

Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen:

https://twitter.com/FinEmbWindhoek(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja https://www.facebook.com/FinnishEmbassyWindhoek(Linkki toiselle verkkosivustolle)

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle verkkosivustolle)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Yleinen turvallisuustilanne

Yleistä hätänumeroa ei ole. Isoimmilla paikkakunnilla on omat hätänumeronsa poliisille, palokunnalle, ambulanssille ja terveyspalveluihin kuten sairaaloihin.

Poliisi (pääkaupunki Windhoek, Khomas-lääni): hätänumero 061-209 4111/101 111.

Rikollisuus

Rikollisuutta esiintyy eniten suurimmissa kaupungeissa. Turisteihin kohdistuneita näpistyksiä ja teräaseilla uhkailuja ryöstötarkoituksessa on sattunut taajamien ulkopuolella ja turistien suosimilla alueilla. Automurrot ovat lisääntyneet.
Varkauksia tehdään myös päiväsaikaan, joten aina ulkona liikuttaessa on syytä säilyttää varsinkin rahat, passi ja matkapuhelin varkailta näkymättömissä.

Arvotavarat tulee jättää hotellin turvalokeroon. Tärkeimmistä asiapapereista kuten passista on hyvä ottaa kopiot ja säilyttää ne erillään alkuperäisistä tai kuvata ne matkapuhelimeen. Mikäli joutuu varkauden kohteeksi, siitä on ilmoitettava paikalliselle poliisille matkavakuutusta varten.

Namibian poliisin yhteystiedot:

http://www.nampol.gov.na/fi/contact-us(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Namibian Police Force
Corner of Bahnhof Street and Independence Avenue
Windhoek Central
Puh: +264 61 209 4111/101 111

City Police, Windhoek
Puh: +264 61 302 302 (maksuton)
Tekstiviestit: +264 61 4444

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenteessä tulee olla valppaana ja välttää pimeällä ajamista kaupunkien ulkopuolella. Ajovalot on hyvä pitää päällä myös päivällä liikuttaessa. Päällystetiet ovat hyväkuntoisia ja liikennenopeudet korkeita, mistä johtuen kuolonkolareita sattuu usein. Sora- ja hiekkateillä on ajettava erityisen varovasti. Pimeän aikaan maaseudulla liikuttaessa on varottava villi- ja kotieläimiä, jotka usein pyrkivät teille. Mikäli vuokraat auton, lue tarkkaan auton vuokrasopimus ja erityisesti vuokraajan omavastuusäännöt.

Terveys

Maan pohjoisosassa malaria on yleistä erityisesti sadeaikana (tammi−huhtikuu) ja sinne matkustettaessa tulee käyttää malarianestolääkitystä. HIV/AIDS on vakava ongelma maassa, joten tartuntavaaraan liittyvää riskikäyttäytymistä tulee välttää. Namibian erittäin kuuma ja kuiva ilmasto saattaa aiheuttaa herkkäihoisille iho-ongelmia. Suositeltavaa onkin juoda pullotettua vettä noin kaksi litraa päivässä. Varmistathan että influenssarokotteesi on voimassa.

Pääkaupungissa lääkäripalvelut ovat suhteellisen hyvätasoisia, mutta maaseudulla lääkäripalvelujen saatavuus on heikkoa ja evakuointi saattaa kestää kauan.

Hyvätasoisten lääkäripalvelujen saannin edellytyksenä on kattava matkavakuutus, muuten etenkin yksityisklinikat voivat kieltäytyä hoidosta.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:
Paikallinen vastuuviranomainen eli Namibian terveysministeriö (Ministry of Health and Social Services): http://www.mhss.gov.na/corona/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Koronatiedotusta suurlähetystön sivuilla: https://finlandabroad.fi/web/nam/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/ajantasaista-tietoa-koronavirustilanteesta-namibiassa/384951(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Alaikäisten lasten kanssa matkustaessa kannattaa huomioida, että Namibian viranomaiset saattavat vaatia maahan tultaessa virallisen laillistetun asiakirjan perhesuhteista ja jos lapsi matkustaa vain toisen huoltajansa kanssa myös toisen huoltajan kirjallisen suostumuksen. Asiakirjojen puuttuminen voi jopa estää lennolle tai maahan pääsyn.

Namibian suurlähetystö Helsingissä:
http://www.namembassy.fi/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Namibian sisäministeriö:
http://www.mha.gov.na/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat