Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista.

Poikkeuksena Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua, joiden osalta Suomen sisärajavalvonta ja karanteenisuositus loppui 15.6. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi ko. maan lähimmästä edustustosta

Lue lisää
16.3.2020

Malesia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Sabah: Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Vältä mielenosoituksia ja noudata erityistä varovaisuutta liikenteessä. Pidä huolta passista ja arvoesineistä. Vältä tarpeetonta matkustamista Sabahin osavaltion itärannikolle ja saarille kidnappausriskin vuoksi.

Ajankohtaista

Malesia on muuttanut maahantulosäännöksiä estääkseen koronaviruksen leviämisen ja asettanut rajoituksia maahantuloon esimerkiksi lähtömaan, kansalaisuuden tai reitityksen perusteella. Malesian paikallisviranomaisten tiedotuksia ja matkustusrajoituksia voi seurata esimerkiksi seuraavista linkeistä

Suomen suurlähetystö Malesiassa seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa muutoksista sosiaalisen meidan kautta: https://www.facebook.com/FinnishEmbassyKualaLumpur

THL seuraa mm. Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivuillaan. Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Matkailu Malesiassa on varsin turvallista. Noudata kuitenkin varovaisuutta, myös niin sanotuissa hyvämaineisissa kaupunginosissa, kauppakeskuksissa ja hotelleissa.

Kaikkialla Malesiassa on terrorismin vaara.

Tutustu myös Thaimaan matkustustiedotteeseen jos matkustat maanteitse Malesiasta Thaimaahan. Thaimaassa on esiintynyt väkivaltaisuuksia ja pommiräjäytyksiä.

Kuala Lumpurissa ja koko maassa järjestetään usein mielenosoituksia. Ulkomaalaisten osallistuminen mielenosoituksiin on laitonta. Älä seuraa läheltä väkijoukkojen kokoontumisia tai mielenosoituksia.

Kansallinen hätänumero on 999 sekä 112 kännykkäpuhelimesta.

Erityiset turvallisuusriskit

Etelä-Filippiinien levoton turvallisuustilanne heijastuu Sabahin osavaltion itärannikolle, joka on Malesian armeijan ja poliisin erityistä valvonta-aluetta. Valvonnasta huolimatta alueella on tapahtunut kidnappauksia. Vältä tarpeetonta matkustamista Sabahin itärannikolle ja Sabahin itärannikon saarille kidnappausriskin vuoksi.

Rikollisuus

Turisteihin kohdistuneet rikokset, erityisesti varkaudet, ovat lisääntyneet huomattavasti kaikkialla Malesiassa. Erityisen yleisiä ovat tapaukset, joissa moottoripyörällä liikkuvat varkaat nappaavat olka- tai käsilaukun. Passia ja arvoesineitä kannattaa säilyttää hotellin tallelokerossa tai muussa turvallisessa paikassa. Kaupungilla tulee tällöin pitää mukanaan kopiota passin tietosivusta.

Älä jätä juomia valvomatta hyvämaineisissakaan ravintoloissa. Vieraiden henkilöiden tarjoamiin juomiin kannattaa suhtautua varauksellisesti, sillä juomaan on voitu lisätä tyrmäystippoja ryöstö- tai päällekarkausaikomuksissa.

Myös erilaiset huijaukset ovat yleisiä. Huijarit ovat usein hyvin englantia puhuvia ja luotettavilta vaikuttavia henkilöitä. Usein esimerkiksi internetin deittipalstojen välityksellä tavattu englantilaisena tai amerikkalaisena liikemiehenä esiintyvä joutuu yllättäen sairaalahoitoon tai muuhun pulaan. Hetken kuluttua internet-tuttava pyytää lähettämään rahaa kuluihin. Suurlähetystö ei voi auttaa rahojen takaisin saannissa.

Suosittelemme varovaisuutta luottokorttien käytössä. Luottokorttien kopiointia on esiintynyt niin pienissä liikkeissä kuin suurissa tavarataloissa ja hotelleissa.

Älä käytä epävirallisia takseja. Viralliset taksit ovat selvästi merkittyjä ja niillä on taksikohtainen tunnusnumero ja taksamittari.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Malesiassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Liikenneonnettomuuksia on runsaasti. Noudata äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta kun kävelet tai liikut ajoneuvolla. Ajoneuvot, erityisesti moottoripyörät, eivät aina pysähdy liikennevaloihin tai suojateiden eteen. Muutenkin liikennesääntöjen noudattaminen ei ole kovin tarkkaa. Jos joudut liikenneonnettomuuteen ajoneuvon kuljettajana, älä poistu onnettomuuspaikalta ennen poliisin saapumista. Malesiassa on turvavöiden käyttöpakko ja matkapuhelimen käyttö on kielletty kun ajat.

Jos vuokraat auton Malesiassa, lue sopimus huolellisesti läpi ja tarkista, että auto on vakuutettu.

Viime vuosien aikana on tapahtunut useita kuolemaan johtaneita onnettomuuksia yöaikaan kulkeville pitkän matkan linja-autoille. Linja-autoyhtiön valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, ja matkustaa mieluiten päiväsaikana.

Luonnonolot

Malesiassa esiintyy ajoittain savusumua, yleensä syyskausien aikana. Savusumu on haitallista erityisesti hengityselinten sairauksista kärsiville sekä lapsille.

Malesian päivitetyt ilmansaastelukemat löytyvät Malesian ympäristöministeriön verkkosivuilta:
http://apims.doe.gov.my

Rankkasateet voivat aiheuttaa tulvia ja maanvyörymiä. Koillismonsuunikausi kestää Malesiassa lokakuulta helmikuulle, jolloin veneellä liikkuminen niemimaan itärannikolla voi olla kovan aallokon vuoksi vaarallista.

Malesian merialueilla esiintyy meduusoja, joiden polttamat voivat olla erittäin vaarallisia ja välitöntä lääkärihoitoa vaativia. Merialueilla saattaa esiintyä myös voimakkaita virtauksia.

Sabahissa Kinabalu-vuoren ympäristössä on esiintynyt maanjäristyksiä. Myös lähialueilla tapahtuvien järistysten vaikutukset voivat ulottua myös Malesiaan ja merenalaiset maanjäristykset voivat aiheuttaa hyökyaaltoja.

Noudata paikallisten viranomaisten ohjeita vaaratilanteessa.

Terveys

Matkavakuutusyhtiöstä on hyvä selvittää sen hyväksymät kansainväliset lääkäriasemat Malesiassa. Hoitoa ei usein aloiteta ennen vakuutusyhtiön varmistusta tai etukäteismaksua.

Denguekuumetapaukset ovat lisääntyneet ja tautia esiintyy koko maassa, erityisesti kaupungeissa. Malariaa esiintyy Sabahin ja Sarawakin osavaltioissa Borneon saarella. Malesiassa on todettu joitakin zika-virustapauksia.

Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Malesia on islamilainen maa. Paikallista islamilaista kulttuuria ja tapoja on syytä kunnioittaa erityisesti Kelantanin ja Kedahin osavaltioissa ja silloin kun vierailet uskonnollisissa paikoissa.

Noudata paikallisia lakeja. Jos rikot niitä, olet paikallisen rangaistuskäytännön alainen.

Malesiassa on erittäin ankara huumelainsäädäntö. Huumeiden käytöstä tai hallussapidosta voidaan tuomita vankilaan. Huumeiden välityksestä voi saada kuolemantuomion. Lentokentillä kannattaa pitää hyvää huolta matkatavaroistaan.

Homoseksuaalisuus on Malesiassa rikos.

Malesian tullilainsäädäntö: Malesian tullilaitoksen englanninkieliset verkkosivut http://www.customs.gov.my/en/tp/Pages/tp_tgl.aspx

Maahantulosäännökset

Malesian maahanmuuttoviranomainen (The Immigration Department of Malaysia): http://www.imi.gov.my/index.php/en/main-services/visa

Malesian Helsingin-suurlähetystö: http://www.kln.gov.my/web/fin_helsinki/home

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Kuala Lumpurin -suurlähetystö

Wisma Chinese Chamber 5th floor
258 Jalan Ampang
50450 KUALA LUMPUR
MALAYSIA
+60 342 577 746
sanomat.KUL@formin.fi
http://www.finland.org.my
www.facebook.com/pages/Kuala-Lumpur-Malaysia/Embassy-of-Finland-in-Kuala-Lumpur/153297034685560

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat