8.12.2023

Macao: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Viimeiset Covid-rajoitukset poistettiin alkuvuodesta 2023.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Macao on turvallinen matkakohde, mutta taskuvarkauksia ja pientä katurikollisuutta voi esiintyä joillain alueilla. Noudata varovaisuutta vieraillessasi kasinoilla, etenkin myöhään illalla. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotusta ja ohjeita.

Macaon yleinen hätänumero on 999. Turisteja varten on vuorokauden ympäri päivystävät hätänumerot 110 ja 112.

Rikollisuus

Pidä väkijoukoissa erityistä huolta passista, luottokorteista ja rahoista. Passia ja arvoesineitä kannattaa säilyttää hotellin tallelokerossa tai muussa turvallisessa paikassa. Pidä mukanasi kopio passin tietosivusta, Macaon mahdollisesta oleskeluluvasta/viisumista ja maahantulokortista.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Noudata normaalia varovaisuutta liikenteessä. Liikkumistapoja ovat lähinnä taksi ja bussi. Julkinen liikenne toimii. Tietoa Macaon julkisesta liikenteestä: Macaon matkailutoimisto (Macao Government Tourism Office): https://www.macaotourism.gov.mo/en/travelessential/before-you-travel/local-transportation(Linkki toiselle web-sivustolle.)) sekä liikennelaitos (Transport Bureau):http://www.dsat.gov.mo/bus/site/subpage.aspx?a_id=1449199134(Linkki toiselle web-sivustolle.)).

Taksinkuljettajien englanninkielen taito on heikko ja kiinaksi kirjoitettu osoite on hyvä varata mukaan. Älä käytä epävirallisia takseja. Viralliset taksit ovat selvästi merkittyjä ja niillä on taksikohtainen tunnusnumero ja taksamittari.

Luonnonolot

Macaon ilmatieteen laitos seuraa tarkasti säätilan muutoksia taifuunikaudella (kesäkuusta lokakuuhun) ja tiedottaa niistä verkkosivuillaan sekä television ja radion välityksellä. Kun annetaan asteen 8 taifuunivaroitus, julkinen liikenne sekä lautta- ja lentoliikenne keskeytetään ja ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa. Seuraa säätilannetta tiedotusvälineistä ja noudata Macaon viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä.

Macaon ilmatieteen laitos (Macao Meteorological and Geophysical Bureau): https://www.smg.gov.mo/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Ota kattava matkavakuutus. Selvitä vakuutusyhtiöstäsi etukäteen sen hyväksymät kansainväliset lääkäriasemat ja sairaalat Macaolla.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Huumaavien aineiden hallussapito on rangaistavaa.

Sotilaskohteita ei saa valokuvata.

Maahantulosäännökset

Lisätietoja:

Macaon matkailutoimisto (Macao Government Tourism Office): http://en.macaotourism.gov.mo/plan/beforeyoutravel.php(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Macaon maahanmuuttovirasto (Macao Immigration Department): https://www.fsm.gov.mo/psp/eng/main.html(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat