5.1.2024

Montenegro: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Maassa on turvallista matkustaa. Normaalia varovaisuutta kannattaa noudattaa, etenkin liikuttaessa pimeällä, raja-alueilla ja suuremmissa kaupungeissa.

Ajankohtaista

Montenegro on poistanut koronapandemiaan liittyvät rajoitukset.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Montenegro on yleisesti ottaen turvallinen matkustusmaa. Montenegrossa järjestetään toisinaan poliittisia mielenosoituksia pääkaupunki Podgoricassa sekä joissakin muissa kaupungeissa. Ne saattavat vaikuttaa liikenteen sujuvuuteen. Mielenosoitusten lähistöltä kannattaa poistua.

Tärkeitä puhelinnumeroita:
poliisi +382 122
palokunta +382 123
ambulanssi +382 124
hätänumero 112

Rikollisuus

Katurikollisuus on vähäistä, mutta taskuvarkauksien välttämiseksi on henkilökohtaisten tavaroiden käsittelyssä ja säilytyksessä oltava varovainen. Isommissa kaupungeissa ja raja-alueiden läheisyydessä kannattaa olla varovainen erityisesti pimeän aikaan liikuttaessa.

Autovarkauksia sattuu jonkin verran. Auto kannattaa jättää vartioituun parkkitilaan ainakin yön ajaksi.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Maan liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta. Liikenteessä vaaratilanteita aiheuttavat kapeat ja mutkaiset tiet, liian suuret nopeudet, uhkarohkeat ohitukset sekä ajoneuvojen huono kunto. Päätiet ovat melko hyväkuntoisia, mutta erityisesti pienempien teiden kunto on paikoittain huono.

Lain mukaan talvirenkaita on käytettävä 15.11.-30.3.

Rattijuopumuksen raja on 0,3 promillea ja ammattiautoilijoilla 0,0.

Matkapuhelimen käyttö on kiellettyä autoa ajaessa.

Turvavyön käyttö on pakollista.

Auton ajovalot on oltava päällä myös päiväsaikaan.

Paikallisbussien kunto on paikoittain erittäin huono, ja niillä liikkuminen on melko hidasta.

Ainoa virallinen rajanylityspaikka Kosovoon on Kula (Rozaje-Pec).

Tiepalvelun verkkosivut
http://www.amscg.org/index.php?id=1&lang=en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Luonnonolot

Montenegrossa esiintyy lumivyöryjä talvisin, ja sääolosuhteet voivat vaihtua nopeasti.

Montenegro sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, joten maanjäristykset ovat mahdollisia. Voimakkaita tuhoja aiheuttavia maanjäristyksiä sattuu kuitenkin harvoin.

Luonnononnettomuuksien yhteydessä tulee noudattaa paikallisviranomaisten ohjeita.

Hallituksen verkkosivut
http://www.gov.me/en/Contact(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Julkisen terveydenhuollon taso ei ole länsimaisella tasolla.

Hygieniataso on melko hyvä. Vesijohtovesi on periaatteessa juomakelpoista, mutta etenkin kesäkuukausien aikana kannattaa käyttää pullotettua vettä.

Ilmansaasteet ovat ongelma erityisesti talvikaudella

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maahantulosäännökset

Montenegron lainsäädännön mukaan kaikkien ulkomaalaisten on rekisteröidyttävä 24 tunnin kuluessa maahantulosta. Hotellissa yövyttäessä rekisteröinti hoituu automaattisesti sisäänkirjautumisen yhteydessä. Yksityismajoituksessa matkailijan on hoidettava rekisteröinti itse. Rekisteröinnin voi tehdä lähimmässä turistiorganisaatiossa tai poliisiasemalla. Rekisteröinnin puuttuminen saattaa aiheuttaa sakot ja maastapoistumismääräyksen. Rekisteröintilomake näytetään rajalla maasta poistuttaessa.

Hallituksen kotisivu
http://www.gov.me/en/Contact(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Matkustussivusto jossa myös virallista tietoa matkustajille
https://www.montenegro.travel/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat