Noudata erityistä varovaisuutta matkustaessasi EU- ja Schengen-alueelle.

Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. Lisäksi vältä edelleen kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan.

Jos päätät matkustaa, tarkista ajantasaiset korona- ja maahantulorajoitukset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta. Ulkomailta palaavien tulee huomioida THL:n karanteeniohjeistus

Lue lisää
20.5.2021

Sri Lanka: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Sri Lankan tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta (https://finlandabroad.fi/web/lka/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-sri-lanka/384951?_com_liferay_asset_publisher_web_portlet_AssetPublisherPortlet_INSTANCE_TV8iYvdcF3tq_assetEntryId=23206712Linkki toiselle web-sivustolle.) sekä seuraamalla paikallista tiedotusta
(https://www.hpb.health.gov.lk/enLinkki toiselle web-sivustolle.
https://hpb.health.gov.lk/covid19-dashboard/Linkki toiselle web-sivustolle.
Maailman terveysjärjestö WHO:n sivut: https://www.who.int/srilanka/covid-19Linkki toiselle web-sivustolle.,

Turismiministeriö on antanut tarkat ohjeet maahan saapuville eri kategorioille edellytetyistä hyväksyntäpapereista ja eri karanteenimääräyksistä. https://www.srilanka.travel/helloagain/Linkki toiselle web-sivustolle.

Kiertävä suurlähettiläs Etelä-Aasiassa päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisessa mediassa: https://twitter.com/harrikamarainenLinkki toiselle web-sivustolle.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498Linkki toiselle web-sivustolle.
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637Linkki toiselle web-sivustolle.
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901Linkki toiselle web-sivustolle.

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/Linkki toiselle web-sivustolle.

Yleinen turvallisuustilanne

Huomio erityisesti terveysturvallisuus korona-aikana.
Seuraa paikallisuutisia ja noudata viranomaisten ohjeita.

Etnisten ja uskonnollisten ryhmien väliset yhteenotot ovat mahdollisia. Vältä suuria yleisötapahtumia, väkijoukkoja ja mahdollisia mielenosoituksia. Älä liiku sotilaskohteiden lähellä. Ole tarkkaavainen julkisissa liikennevälineissä ja kun vierailet uskonnollisilla paikoilla.
Suuri turvallisuusriski on liikenne.
Noudata rantahotellien varoituksia ja kehotuksia pysyä pois merestä isossa aallokossa tai voimakkaiden merivirtojen aikana.
Pidä aina mukanasi voimassa oleva, valokuvallinen matkustusasiakirja (passi tai henkilöllisyystodistus), jotta voit tarvittaessa todistaa henkilöllisyytesi.
Mahdollisessa kriisitilanteessa löydät Sri Lankan viranomaistiedotteet osoitteesta http://www.sltda.lk/emergencyLinkki toiselle web-sivustolle..
Sri Lankan alueellisten turistipoliisien yhteystiedot: https://www.police.lk/index.php/tourist-police/235Linkki toiselle web-sivustolle..
Suomella ei ole edustustoa Sri Lankassa. Suomea edustaa Sri Lankassa Etelä-Aasian kiertävä suurlähettiläs, jonka toimisto sijaitsee ulkoministeriössä Helsingissä: https://finlandabroad.fi/web/mdv/edustustoLinkki toiselle web-sivustolle..
Lähin Suomen-suurlähetystö sijaitsee Intiassa: https://finlandabroad.fi/intiaLinkki toiselle web-sivustolle..
Suomella on kunniakonsulaatti Colombossa: https://finlandabroad.fi/web/lka/kunniakonsulaatit/-/asset_publisher/3p5ZXlDUDXAH/contactInfoOrganization/id/118522Linkki toiselle web-sivustolle..
Konsuliasioissa voit kääntyä Saksan Colombon-suurlähetystön puoleen (englanniksi): http://www.colombo.diplo.deLinkki toiselle web-sivustolle..
Ota hätätilanteessa virka-ajan ulkopuolella yhteyttä ulkoministeriön päivystyskeskukseen: https://um.fi/paivystys-24/7.

Erityiset turvallisuusriskit

Maan hallitusvaihdoksen myötä poliittiset jännitteet ovat lisääntyneet. Väkivaltaisten yhteenottojen mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Seuraa tarkasti paikallisviranomaisten turvallisuusohjeita ja huomioi ympäristöäsi.
Maan pohjois- ja itäosiin matkustamista on helpotettu, vaikka sisällissodan jäljiltä löytyy edelleen purkamattomia miinakenttiä ja armeijan hallussa pitämiä alueita, joilla liikkumista rajoitetaan. Tiet ovat näillä alueilla paikoitellen huonokuntoisia eikä poliisi- ja sairaanhoitoapua ole aina saatavilla.

Rikollisuus

Maassa esiintyy tavanomaista rikollisuutta, kuten näpistyksiä ja varkauksia.
Huolehdi matkatavaroistasi, noudata yleistä varovaisuutta ja säilytä passi, rahat sekä muut tärkeät tavarat turvallisessa paikassa. Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä. Ole huolellinen, kun käytät luottokortteja.
Erityisesti naisten tulee välttää liikkumista yksin ulkona öiseen aikaan.
Suomella ei ole edustustoa Colombossa. Voit hakea hätämatkustusasiakirjaa (Emergency Travel Document, EDT) Saksan Colombon-suurlähetystöstä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleista. Maan tieverkosto on viime vuosina parantunut merkittävästi ja osa pääteistä on hyväkuntoisia. Varsinkin sisämaassa tiet ovat edelleen kapeita ja kuoppaisia. Teillä liikkuu autojen joukossa myös pyöräilijöitä, jalankulkijoita ja eläimiä. Varaudu liikenneruuhkiin.
Paikallinen ajotapa poikkeaa merkittävästi suomalaisesta ja liikenne on vaarallista. Ajoneuvot eivät pysähdy jalankulkijoille, jotka yrittävät ylittää katua. Riskiohituksia tapahtuu jatkuvasti ja kuolleisuusluvut liikenteessä ovat korkeat.
Monet matkailijat luottavat paikallisen auton vuokraamiseen kuljettajineen. Mikäli aiot itse vuokrata auton, varmista etukäteen vakuutuksesi voimassaolo ja että autossa on toimivat turvavyöt.
Maassa on kohtuullisesti toimiva ja edullinen julkinen liikenne, mutta junat ja bussit ovat yleensä täpötäysiä. Osassa junista on ilmastoituja ensimmäisen luokan vaunuja, joissa matkustaminen on suhteellisen mukavaa. Käytä kaupunkiliikenteessä turvallisuussyistä mieluummin normaaleja taksia kuin moottoripyörärikshaa.
Vältä pimeällä matkustamista.

Luonnonolot

Monsuunikausia on vuodessa kaksi: touko–heinäkuu ja joulu–tammikuu. Sri Lanka kuuluu maantieteellisen sijaintinsa vuoksi syklonialttiisiin alueisiin. Sateet ja myrskyt voivat olla rajuja ja vaarallisia, ja niiden yhteydessä voi esiintyä yllättäviä tulvia ja maanvyöryjä.
Löydät ajankohtaista tietoa paikallisen Disaster Management Centerin verkkosivuilta: www.dmc.gov.lk/index_english.htm.
Meressä on paikoittain vaarallisen voimakkaita virtauksia ja korkeaa aallokkoa.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa. Lisätietoja edustuston verkkosivuilla: https://finlandabroad.fi/web/lka/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-sri-lanka/384951?_com_liferay_asset_publisher_web_portlet_AssetPublisherPortlet_INSTANCE_TV8iYvdcF3tq_assetEntryId=23206712Linkki toiselle web-sivustolle..
Sri Lankan paikallisviranomaisten koronatietoa matkailijoille (englanniksi): https://srilanka.travel/covid19/Linkki toiselle web-sivustolle..
Sri Lankan terveysviranomaisen koronasivut: Health Promotion Bureau
Maan terveystilanne on yleisesti hyvä. Denguekuumetta esiintyy etenkin monsuuniaikaan. Eniten denguekuumetta on todettu seuravilla alueilla: Colombo, Gampaha, Kalutara, Galle, Kandy, Ratnapura, Jaffna ja Trincolmalee.
Sairaalahoitoa tarvitsevat kuljetetaan usein hoitoon pääkaupunki Colomboon. Yksityissairaalat ovat melko tasokkaita, mutta kalliita. Kattava matkavakuutus on erittäin suositeltava. Colombon kansainvälisissä hotelleissa löytyy yleensä myös päivystävä lääkäri. Julkiset sairaalat voivat olla ruuhkaisia ja hygieniatasoltaan suhteellisen heikkoja.
Jos olet akuutin terveysavun tarpeessa matkan aikana, soita numeroon: 011 269 1111 ja pyydä ambulanssia.

Colombon suurin sairaala:
National Hospital
E W Perera Mawatha, Colombo
Tel: +94 11 269 1111

Kotten suurin sairaala:
Sri Jayewardenepura General Hospital
New Hospital Road, Sri Jayawardenepura Kotte
Tel: +94 11 2778 8610

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopasLinkki toiselle web-sivustolle.
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/Linkki toiselle web-sivustolle.
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.euLinkki toiselle web-sivustolle.

Maan lait ja käytännöt

Suhtaudu uskonnollisiin asioihin hienovaraisesti ja kunnioituksella. Ota huomioon maan eri uskontojen, kuten buddhalaisuuden, hindulaisuuden ja kristinuskon säännöt ja tavat, kun suunnittelet vierailuja paikallisten pyhille paikoille. Esimerkiksi Buddhan kuva t-paidassa tai näkyvässä tatuoinnissa voi olla rajaviranomaisen mielestä häpäisevää ja estää jopa maahantulon. Älä ota valokuvia, joissa seisot Buddhaa esittävän patsaan edessä selkä Buddhaan päin. Älä pukeudu paljastavasti temppeleissä ja pyhillä paikoilla.
Sri Lankalla suositaan konservatiivista pukeutumista. Rannoilla ei yleisesti hyväksytä yläosattomuutta tai alastomuutta.
Huumausainerikoksista langetetaan kovia rangaistuksia.

Maahantulosäännökset

Lisätietoja: Sri Lankan Norjan-suurlähetystö: www.srilanka.no.
Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/
Yhteystiedot
Kiertävä suurlähettiläs Etelä-Aasiassa
Kirkkokatu 12
00170 HELSINKI
FINLAND
asa-11@formin.fi
https://finlandabroad.fi/sri-lankaLinkki toiselle web-sivustolle.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat