Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista.

Poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on päättänyt luopua maahantulon rajoituksista. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi kohdemaan lähimmästä edustustosta. Ulkomailta palaavien tulee huomioida THL:n karanteeniohjeistus. 

Lue lisää
3.9.2020

Sri Lanka: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Sri Lankan tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta (https://finlandabroad.fi/web/lka/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-sri-lanka/384951?_com_liferay_asset_publisher_web_portlet_AssetPublisherPortlet_INSTANCE_TV8iYvdcF3tq_assetEntryId=23206712) sekä seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta ja Maailman terveysjärjestö WHO:n Sri Lankaa koskevia sivuja https://www.who.int/srilanka/covid-19. Kiertävä suurlähettiläs Etelä-Aasiassa päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisessa mediassa: https://twitter.com/harrikamarainen

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Huhtikuun 2019 terrori-iskujen johdosta Sri Lankan hallitus on kiristänyt yleisiä turvallisuustoimenpiteitä. Tehostettu turvallisuusvalvonta jatkuu edelleen ja esimerkiksi pankkien, kauppojen ja hotellien sisäänkäynneille on lisätty tarkastuspisteitä.
Uskonnollisten ryhmien väliset yhteenotot ovat mahdollisia. Vältä suuria yleisötapahtumia, väkijoukkoja ja mahdollisia mielenosoituksia. Älä liiku sotilaskohteiden lähellä. Ole tarkkaavainen julkisissa liikennevälineissä ja kun vierailet uskonnollisilla paikoilla.
Maan suurin turvallisuusriski on liikenne.
Noudata rantahotellien varoituksia ja kehotuksia pysyä pois merestä isossa aallokossa tai voimakkaiden merivirtojen aikana.
Seuraa paikallisuutisia ja noudata viranomaisten ohjeita. Pidä aina mukanasi voimassa oleva, valokuvallinen matkustusasiakirja (passi tai henkilöllisyystodistus), jotta voit tarvittaessa todistaa henkilöllisyytesi.
Mahdollisessa kriisitilanteessa löydät Sri Lankan viranomaistiedotteet osoitteesta http://www.sltda.lk/emergency.
Sri Lankan alueellisten turistipoliisien yhteystiedot: https://www.police.lk/index.php/tourist-police/235.
Suomella ei ole edustustoa Sri Lankassa. Suomea edustaa Sri Lankassa Etelä-Aasian kiertävä suurlähettiläs, jonka toimisto sijaitsee ulkoministeriössä Helsingissä: https://finlandabroad.fi/web/mdv/edustusto.
Lähin Suomen-suurlähetystö sijaitsee Intiassa: https://finlandabroad.fi/intia.
Suomella on kunniakonsulaatti Colombossa: https://finlandabroad.fi/web/lka/kunniakonsulaatit/-/asset_publisher/3p5ZXlDUDXAH/contactInfoOrganization/id/118522.
Konsuliasioissa voit kääntyä Saksan Colombon-suurlähetystön puoleen (englanniksi): http://www.colombo.diplo.de.
Ota hätätilanteessa virka-ajan ulkopuolella yhteyttä ulkoministeriön päivystyskeskukseen: https://um.fi/paivystys-24/7.

Erityiset turvallisuusriskit

Terrori-iskun uhkaa ei voi sulkea pois jatkossakaan. Seuraa tarkasti paikallisviranomaisten turvallisuusohjeita ja huomioi ympäristöäsi.
Maan pohjois- ja itäosiin matkustamista on helpotettu, vaikka sisällissodan jäljiltä löytyy edelleen purkamattomia miinakenttiä ja armeijan hallussa pitämiä alueita, joilla liikkumista rajoitetaan. Tiet ovat näillä alueilla paikoitellen erittäin huonokuntoisia eikä poliisi- ja sairaanhoitoapua ole aina saatavilla.

Rikollisuus

Maassa esiintyy tavanomaista rikollisuutta, kuten näpistyksiä ja varkauksia.
Huolehdi matkatavaroistasi, noudata yleistä varovaisuutta ja säilytä passi, rahat sekä muut tärkeät tavarat turvallisessa paikassa. Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä. Ole huolellinen kun käytät luottokortteja.
Erityisesti naisten tulee välttää liikkumista yksin ulkona öiseen aikaan.
Suomella ei ole edustustoa Colombossa. Voit hakea hätämatkustusasiakirjaa (Emergency Travel Document, EDT) Saksan Colombon-suurlähetystöstä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleista. Maan tieverkosto on viime vuosina parantunut merkittävästi ja osa pääteistä on hyväkuntoisia. Varsinkin sisämaassa tiet ovat edelleen kapeita ja kuoppaisia. Teillä liikkuu autojen joukossa myös pyöräilijöitä, jalankulkijoita ja eläimiä. Varaudu liikenneruuhkiin.
Paikallinen ajotapa poikkeaa merkittävästi suomalaisesta ja liikenne on vaarallista. Ajoneuvot eivät pysähdy jalankulkijoille, jotka yrittävät ylittää katua. Riskiohituksia tapahtuu jatkuvasti ja kuolleisuusluvut liikenteessä ovat korkeat.
Monet matkailijat luottavat paikallisen auton vuokraamiseen kuljettajineen. Mikäli aiot itse vuokrata auton, varmista etukäteen vakuutuksesi voimassaolo ja että autossa on toimivat turvavyöt.
Maassa on kohtuullisesti toimiva ja edullinen julkinen liikenne, mutta junat ja bussit ovat yleensä täpötäysiä. Osassa junista on ilmastoituja ensimmäisen luokan vaunuja, joissa matkustaminen on suhteellisen mukavaa. Käytä kaupunkiliikenteessä turvallisuussyistä mieluummin normaaleja taksia kuin moottoripyörärikshaa.
Vältä pimeällä matkustamista.

Luonnonolot

Monsuunikausia on vuodessa kaksi: touko–heinäkuu ja joulu–tammikuu. Sri Lanka kuuluu maantieteellisen sijaintinsa vuoksi syklonialttiisiin alueisiin. Sateet ja myrskyt voivat olla rajuja ja vaarallisia, ja niiden yhteydessä voi esiintyä yllättäviä tulvia ja maanvyöryjä.
Löydät ajankohtaista tietoa paikallisen Disaster Management Centerin verkkosivuilta: www.dmc.gov.lk/index_english.htm.
Meressä on paikoittain vaarallisen voimakkaita virtauksia ja korkeaa aallokkoa.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa. Lisätietoja edustuston verkkosivuilla: https://finlandabroad.fi/web/lka/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-sri-lanka/384951?_com_liferay_asset_publisher_web_portlet_AssetPublisherPortlet_INSTANCE_TV8iYvdcF3tq_assetEntryId=23206712.
Sri Lankan paikallisviranomaisten koronatietoa matkailijoille (englanniksi): https://srilanka.travel/covid19/.
Maan terveystilanne on yleisesti hyvä. Denguekuumetta esiintyy etenkin monsuuniaikaan. Eniten denguekuumetta on todettu seuravilla alueilla: Colombo, Gampaha, Kalutara, Galle, Kandy, Ratnapura, Jaffna ja Trincolmalee.
Sairaalahoitoa tarvitsevat kuljetetaan usein hoitoon pääkaupunki Colomboon. Yksityissairaalat ovat melko tasokkaita, mutta kalliita. Kattava matkavakuutus on erittäin suositeltava. Colombon kansainvälisissä hotelleissa löytyy yleensä myös päivystävä lääkäri. Julkiset sairaalat voivat olla ruuhkaisia ja hygieniatasoltaan suhteellisen heikkoja.
Jos olet akuutin terveysavun tarpeessa matkan aikana, soita numeroon: 011 269 1111 ja pyydä ambulanssia.

Colombon suurin sairaala:
National Hospital
E W Perera Mawatha, Colombo
Tel: +94 11 269 1111

Kotten suurin sairaala:
Sri Jayewardenepura General Hospital
New Hospital Road, Sri Jayawardenepura Kotte
Tel: +94 11 2778 8610

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Suhtaudu uskonnollisiin asioihin hienovaraisesti ja kunnioituksella. Ota huomioon maan eri uskontojen, kuten buddhalaisuuden, hindulaisuuden ja kristinuskon säännöt ja tavat, kun suunnittelet vierailuja paikallisten pyhille paikoille. Esimerkiksi Buddhan kuva t-paidassa tai näkyvässä tatuoinnissa voi olla rajaviranomaisen mielestä häpäisevää ja estää jopa maahantulon. Älä ota valokuvia, joissa seisot Buddhaa esittävän patsaan edessä selkä Buddhaan päin. Älä pukeudu paljastavasti temppeleissä ja pyhillä paikoilla.
Sri Lankalla suositaan konservatiivista pukeutumista. Rannoilla ei yleisesti hyväksytä yläosattomuutta tai alastomuutta.
Huumausainerikoksista langetetaan kovia rangaistuksia.

Maahantulosäännökset

Lisätietoja: Sri Lankan Norjan-suurlähetystö: www.srilanka.no.
Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/
Yhteystiedot
Kiertävä suurlähettiläs Etelä-Aasiassa
Kirkkokatu 12
00170 HELSINKI
FINLAND
asa-11@formin.fi
https://finlandabroad.fi/sri-lanka

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Kiertävä suurlähettiläs Bhutanissa, Malediiveillä, Pakistanissa ja Sri Lankassa

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat