8.6.2018

Sri Lanka: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Maaliskuussa 2018 voimassa ollut poikkeustila Kandyn alueella on päättynyt. Vaikka väkivaltaisuudet eivät kohdistuneet turisteihin, suosittelemme noudattamaan varovaisuutta. Väkijoukkoja tulee edelleen välttää. Lisätietoja tilanteesta Sri Lankan turistipoliisilta: http://www.sltda.lk/emergency

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Sri Lankassa turvallisuustilanne ja sisäpoliittinen tilanne ovat vakiintuneet ja maata voidaan pitää tällä hetkellä suhteellisen vakaana ja turvallisena. Maa on monipuoluedemokratia ja sen uusi hallinto pyrkii läheiseen yhteistyöhön EU:n ja muiden länsimaiden kanssa.

Vakaasta tilanteesta huolimatta suuria yleisötapahtumia, väentungosta ja mahdollisia mielenosoituksia on syytä välttää.

Koska Suomella ei ole Sri Lankalla suurlähetystöä, pyydetään maassa apua tarvitsevia suomalaisia olemaan ensisijaisesti yhteydessä Suomen kunniapääkonsulaattiin. Pohjoismaista Norjalla on suurlähetystö Colombossa. Helsingissä (UM) toimii Suomen kiertävän suurlähettilään toimisto.

Rikollisuus

Maassa esiintyy tavanomaista rikollisuutta, kuten näpistyksiä ja varkauksia. Matkatavaroita on syytä pitää silmällä. Arvotavarat tulee pitää hyvässä tallessa ja olla huolellinen luottokorttien käytössä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleista. Maan tieverkosto on viimevuosian parantunut merkittävästi ja osa pääteistä on hyviä. Varsinkin sisämaassa tiet ovat edelleen kapeita ja kuoppaisia. Teillä autojen joukossa on myös pyöräilijöitä, jalankulkijoita ja eläimiä. Liikenneruuhkiin kannattaa varautua. Paikallisten ajotapa poikkeaa merkittävästi suomalaisesta ja liikenne on vaarallista. Riskiohituksia tapahtuu jatkuvasti ja kuolleisuusluvut liikenteessä ovat korkeat.

Maassa on kohtuullisesti toimiva ja edullinen julkinen liikenne mutta junat ja bussit ovat yleensä täpötäysiä. Osassa junista on ilmastoituja ensimmäisen luokan vaunuja, joissa matkustaminen on suhteellisen mukavaa. Kaupunkiliikenteessä suositellaan turvallisuussyistä käytettäväksi mieluummin normaaleja taksia kuin moottoripyörärikshaa.

Pimeällä matkustamista ei suositella.

Luonnonolot

Monsuunikausia on vuodessa kaksi: touko-heinäkuu ja joulu-tammikuu. Sri Lanka kuuluu maantieteellisen sijaintinsa vuoksi syklonialttiisiin alueisiin. Sateet ja myrskyt voivat olla rajuja ja vaarallisia ja niiden yhteydessä voi esiintyä yllättäviä tulvia ja maanvyöryjä. Ajankohtaista tietoa löytyy
paikallisen Disaster Management Centerin verkkosivuilta http://www.dmc.gov.lk/index_english.htm

Meressä on paikoittain vaarallisen voimakkaita virtauksia ja korkeaa aallokkoa.

Terveys

Maan terveystilanne on yleisesti hyvä. Malariaa ja denguekuumetta esiintyy etenkin monsuuniaikaan.

Sairaalahoitoa tarvitsevat kuljetetaan usein hoitoon pääkaupunkiin Colomboon. Yksityissairaalojen hoidot ovat melko tasokkaita mutta kalliita. Colombon kansainvälisissä hotelleissa päivystävän lääkärin saa tarvittaessa kutsuttua käynnille myös hotellihuoneeseen. Julkiset sairaalat voivat olla ruuhkaisia ja hygieniatasoltaan suhteellisen heikkoja.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Uskonnollisiin asioihin tulee suhtautua hienovaraisesti ja kunnioituksella. Esim. Buddhan kuva t-paidassa tai Buddhan kuvan tatuointi käsivarressa näkyvällä paikalla voi olla rajaviranomaisen mielestä häpäisevää ja estää jopa maahantulon. Temppeleissä ja pyhillä paikoilla tulee välttää paljastavaa pukeutumista, olkapäät ja jalat tulee peittää. Rannoilla ei yleisesti hyväksytä yläosattomuutta tai alastomuutta. Sri Lankalla suositaan konservatiivista pukeutumista.

Huumausainerikoksista langetetaan kovia rangaistuksia.

Maahantulosäännökset

Sri Lankan suurlähetystö Norjassa http://www.srilanka.no/

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/

Yhteystiedot

Kiertävä suurlähettiläs Bhutanissa, Malediiveillä, Pakistanissa ja Sri Lankassa

Kirkkokatu 12
00170 HELSINKI
FINLAND
asa-11@formin.fi

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1
Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2
Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3
Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4
Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat