19.1.2024

Sri Lanka: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Ajankohtaista

Seuraa tiedostusvälineitä ja noudata paikallisviranomaisten ohjeita.

Useita tunteja kestävät sähkökatkot ovat mahdollisia. Suurimmissa hotelleissa on generaattorit, mutta pienimmissä hotelleissa välttämättä ei. Peruselintarvikkeista, lääkkeistä ja polttoaineista on pulaa ja kauppoihin saattaa olla pitkiä jonoja. Valuuttaongelmat vaikuttavat tuontitavaroiden saatavuuteen.

Ajankohtaista tietoa Sri Lankan tilanteesta on Sri Lankan terveysviranomaisen verkkosivuilla: https://www.hpb.health.gov.lk/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lisätietoja myös Maailman terveysjärjestö WHO:n sivuilta: https://www.who.int/srilanka/covid-19(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Vältä mielenosoituksia ja suuria yleisötapahtumia. Matkan aikana saattaa tulla äkillisesti paikallisia liikkumisrajoituksia. Varaa riittävästi aikaa turvatarkastukseen lentokentällä. Älä liiku sotilaskohteiden lähellä. Ole tarkkaavainen julkisissa liikennevälineissä ja kun vierailet uskonnollisilla paikoilla.

Liikenne on suuri turvallisuusriski.

Noudata rantahotellien varoituksia ja kehotuksia. Pysy poissa merestä isossa aallokossa tai voimakkaiden merivirtojen aikana.

Pidä aina mukanasi voimassa oleva, valokuvallinen matkustusasiakirja (passi tai henkilöllisyystodistus), jotta voit tarvittaessa todistaa henkilöllisyytesi.

Mahdollisessa kriisitilanteessa löydät Sri Lankan viranomaistiedotteet osoitteesta http://www.sltda.lk/emergency(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Sri Lankan alueellisten turistipoliisien yhteystiedot: https://www.police.lk/index.php/item/513(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Suomella ei ole edustustoa Sri Lankassa. Suomen New Delhin-suurlähetystö palvelee myös Sri Lankan osalta: https://finlandabroad.fi/intia(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Suomella on kunniakonsulaatti Colombossa: https://finlandabroad.fi/web/lka/kunniakonsulaatit/-/asset_publisher/3p5ZXlDUDXAH/contactInfoOrganization/id/118599(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Konsuliasioissa voit kääntyä Saksan Colombon-suurlähetystön puoleen (englanniksi): http://www.colombo.diplo.de(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Ota hätätilanteessa virka-ajan ulkopuolella yhteyttä ulkoministeriön päivystyskeskukseen: https://um.fi/paivystys-24/7.

Erityiset turvallisuusriskit

Poliittisista jännitteistä johtuvat väkivaltaiset yhteenotot ovat mahdollisia.. Terrorististen iskujen riski on olemassa koko maassa. Seuraa tarkasti paikallisviranomaisten turvallisuusohjeita ja huomioi ympäristöäsi.

Maan pohjois- ja itäosiin matkustamista on helpotettu, vaikka sisällissodan jäljiltä löytyy edelleen purkamattomia miinakenttiä ja armeijan hallussa pitämiä alueita, joilla liikkumista rajoitetaan. Tiet ovat näillä alueilla paikoitellen huonokuntoisia eikä poliisi- ja sairaanhoitoapua ole aina saatavilla. Matkusta aina pääteillä ja huomioi varoituskyltit.

Rikollisuus

Maassa esiintyy tavanomaista rikollisuutta, kuten näpistyksiä ja varkauksia.

Huolehdi matkatavaroistasi, noudata yleistä varovaisuutta ja säilytä passi, rahat sekä muut tärkeät tavarat turvallisessa paikassa. Ole huolellinen, kun käytät luottokortteja.

Erityisesti naisten tulee välttää liikkumista yksin ulkona öiseen aikaan.

Voit hakea hätämatkustusasiakirjaa (Emergency Travel Document, EDT) Saksan Colombon-suurlähetystöstä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleista. Maan tieverkosto on viime vuosina parantunut ja osa pääteistä on hyväkuntoisia. Varsinkin sisämaassa tiet ovat edelleen kapeita ja kuoppaisia. Teillä liikkuu autojen joukossa myös pyöräilijöitä, jalankulkijoita ja eläimiä. Varaudu liikenneruuhkiin.

Paikallinen ajotapa poikkeaa merkittävästi suomalaisesta ja liikenne on vaarallista. Ajoneuvot eivät pysähdy antamaan tietä jalankulkijoille, jotka yrittävät ylittää katua. Riskiohituksia tapahtuu jatkuvasti ja kuolleisuusluvut liikenteessä ovat korkeat.
Monet matkailijat luottavat paikallisen auton vuokraamiseen kuljettajineen. Mikäli aiot itse vuokrata auton, varmista etukäteen vakuutuksesi voimassaolo ja että autossa on toimivat turvavyöt.

Maassa on kohtuullisesti toimiva ja edullinen julkinen liikenne, mutta junat ja bussit ovat yleensä täpötäysiä. Osassa junista on ilmastoituja ensimmäisen luokan vaunuja, joissa matkustaminen on suhteellisen mukavaa. Käytä kaupunkiliikenteessä turvallisuussyistä mieluummin normaaleja taksia kuin moottoripyörärikshaa.

Vältä pimeällä matkustamista.

Luonnonolot

Monsuunikausia on vuodessa kaksi: touko–heinäkuu ja joulu–tammikuu. Sri Lanka kuuluu maantieteellisen sijaintinsa vuoksi pyörremyrskyalttiisiin alueisiin. Sateet ja myrskyt voivat olla rajuja ja vaarallisia, ja niiden yhteydessä voi esiintyä yllättäviä tulvia ja maanvyöryjä.

Ajankohtaista tietoa paikallisen Disaster Management Centerin verkkosivuilla: http://www.dmc.gov.lk/index.php?lang=en(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Meressä on paikoittain vaarallisen voimakkaita virtauksia ja korkeaa aallokkoa.

Terveys

Sri Lankan paikallisviranomaisten koronatietoa matkailijoille (englanniksi): https://srilanka.travel/covid19/(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Sri Lankan terveysviranomaisen koronasivut (englanniksi): https://www.hpb.health.gov.lk/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan terveystilanne on yleisesti hyvä. Denguekuumetta ja muita hyttysten levittämiä tauteja esiintyy etenkin monsuuniaikaan. . Rabies (vesikauhu) on yleistä kulkukoirilla ja apinoilla.

Sairaalahoitoa tarvitsevat kuljetetaan usein hoitoon pääkaupunki Colomboon. Yksityissairaalat ovat melko tasokkaita mutta kalliita. Kattava matkavakuutus on erittäin suositeltava. Colombon kansainvälisissä hotelleissa löytyy yleensä myös päivystävä lääkäri. Julkiset sairaalat voivat olla ruuhkaisia ja hygieniatasoltaan suhteellisen heikkoja.

Jos olet akuutin terveysavun tarpeessa matkan aikana, soita ambulanssi numerosta 1990.

Colombon suurin sairaala:
National Hospital
E W Perera Mawatha, Colombo
Tel: +94 11 269 1111

Kotten suurin sairaala:
Sri Jayewardenepura General Hospital
New Hospital Road, Sri Jayawardenepura Kotte
Tel: +94 11 2778 8610

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Viranomaiset saattavat julistaa yleisen hätätilan ja/tai ulkonaliikkumiskiellon lyhyellä varoitusajalla. Aika ajoin rajoitetaan myös pääsyä sosiaaliseen mediaan, kuten WhatsApp ja Messenger. Seuraa paikallisviranomaisten ohjeita ja paikallismediaa.

Suhtaudu uskonnollisiin asioihin hienovaraisesti ja kunnioituksella. Ota huomioon maan eri uskontojen, kuten buddhalaisuuden, hindulaisuuden ja kristinuskon säännöt ja tavat, kun suunnittelet vierailuja paikallisten pyhille paikoille. Esimerkiksi Buddhan kuva t-paidassa tai näkyvässä tatuoinnissa voi olla rajaviranomaisen mielestä häpäisevää ja estää jopa maahantulon. Älä ota valokuvia, joissa seisot Buddhaa esittävän patsaan edessä selkä Buddhaan päin. Älä myöskään kuvaa valtion virastoja, sotilaskohteita tai ajoneuvoja, joilla on VIP-tunnukset. Älä pukeudu paljastavasti temppeleissä ja pyhillä paikoilla.

Sri Lankalla suositaan konservatiivista pukeutumista. Rannoilla ei yleisesti hyväksytä yläosattomuutta tai alastomuutta.

Huumausainerikoksista langetetaan kovia rangaistuksia.

Maahantulosäännökset

Lisätietoja voit lukea Sri Lankan Norjan-suurlähetystön sivuilta (http://www.srilanka.no/(Linkki toiselle web-sivustolle.)) tai Sri Lankan turismiministeriön sivuilta (https://www.srilanka.travel/helloagain/(Linkki toiselle web-sivustolle.)).

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat