Matkailija, palaa Suomeen. Noudata THL:n karanteeniohjeita!

Matkailijoita kehoitetaan palaamaan Suomeen heti kun mahdollista. Kaikkien ulkomailta palaavien tulee huomioida THL:n karanteeniohjeistus.

Lue lisää

Kaikkien maiden matkustustiedote on nyt toistaiseksi vähintään vältä kaikkea matkustamista -tasolla.

20.3.2020

Etelä-Korea: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Daegu-gwangyeoksi [Daegu]: Vältä tarpeetonta matkustamista
Gyeongsangbuk-do [Gyeongbuk]: Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Tarpeetonta matkustamista Daegun kaupunkiin ja Pohjois-Gyeongsangin maakuntaan tulee välttää, sillä koronavirustartunnat ovat keskittyneet erityisesti tälle alueelle. Yleisesti Etelä-Korea on turvallinen matkailumaa. Niemimaan tilanne voi muuttua kuitenkin nopeasti. Seuraa mediaa ja suurlähetystön tiedotteita.

Ajankohtaista

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n kanssa.

THL seuraa mm. Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivuillaan. Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

22.3.2020 lähtien toistaiseksi kaikki Euroopasta Etelä-Koreaan saapuvat testataan koronaviruksen varalta. Matkustajat joutuvat erillisillä karanteenialueilla odottamaan testin tulosta. Jos testi on negatiivinen tulee henkilön olla 14 päivää omaehtoisessa karanteenissa joko kotona tai pitkäaikaisille vierailijoille osoitetussa tilassa. Lyhytaikaisella oleskelulla maahan saapuvia monitoroidaan koko heidän matkansa ajan. Positiivisen näytteen antajat ohjataan sairaalahoitoon.

Etelä-Koreassa on todettu uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamia hengitystieinfektioita. Tartunnat ovat keskittyneet Daegun kaupungin ja Pohjois-Gyeongsangin alueelle, mutta tartuntoja esiintyy koko maassa.

Etelä-Korean paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata alla olevista linkeistä:

Korean Immigration Service
http://www.immigration.go.kr/immigration_eng/index.do

The Korea Centers for Disease control and Prevention
https://www.cdc.go.kr/board.es?mid=a30402000000&bid=0030

Ministry of Health and Welfare
http://www.mohw.go.kr/eng/

Corona website (Ministry of Health and Welfare)
http://ncov.mohw.go.kr/en/

Henkilöiden, joilla on perussairauksia tai muuten alentunut vastustuskyky, tulee koronaviruksen vuoksi harkita Etelä-Koreaan matkustamista. Koko Etelä-Korea on THL:n määritelmän mukaisesti koronaviruksen epidemia-aluetta. Alueiden väliset erot ovat kuitenkin suuria.

Kaikki sairaalat eivät ota vastaan koronavirusepäilyjä. Koronatestit on keskitetty tiettyihin sairaaloihin. Jos epäilet tartuntaa, ole puhelimitse yhteydessä KCDC call center numeroon 1339 lisäohjeiden saamiseksi.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Korean tasavalta eli Etelä-Korea on turvallinen matkailumaa, kun noudatat normaalia varovaisuutta ja pidät huolta omaisuudestasi.

Korean sodan päättymisestä 1953 lähtien on Korean niemimaan poliittinen tilanne kärjistynyt aika ajoin. Suurlähetystö arvioi kuitenkin turvallisuustilanteen Pohjois-Koreassa jatkuvan edelleen suhteellisen vakaana. Viime aikoina provokaatiot ovat kuitenkin lisääntyneet ja matkaa valmisteltaessa kannattaa seurata suurlähetystön tiedotteita ja mediasta Korean niemimaan turvallisuuspoliittista tilannetta, joka saattaa muuttua nopeasti.

Etelä-Koreassa järjestetään paljon mielenosoituksia. Soulissa mielenosoituksia on usein varsinkin Gwanghwamunin alueella Yhdysvaltain ja Suomen lähetystöjen läheisyydessä sekä Yeouidon alueella parlamentin läheisyydessä. Mielenosoituksia ja niiden valokuvaamista läheisyydeltä tulee välttää.

Yleinen hätänumero on 119.

Rikollisuus

Turisteihin kohdistuvaa rikollisuutta on Koreassa vähän. Noudata yleistä varovaisuutta ja säilytä passi, rahat sekä muut tärkeät tavarat turvallisessa paikassa.

Viime aikoina Etelä-Koreassakin on tullut ilmi tapauksia, joissa drinkkeihin on salaa sekoitettu huumeita tai tyrmäystippoja. Ostos- ja huvittelualueilla Koreassa on syytä noudattaa varovaisuutta.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Autoilijoiden ja erityisesti jalankulkijoiden kannattaa olla erityisen varovaisia nopeatempoisessa joskus jopa aggressiivisessa liikenteessä.

Luonnonolot

Kesäisin ja alkusyksystä tulvat ja voimakkaat hirmumyrskyt, taifuunit saattavat aiheuttaa vaaratilanteita. Maan etelärannikolla on olemassa pieni maanjäristysten ja niiden aiheuttamien tulva-aaltojen riski.

Terveys

Yleinen hygieniataso on Etelä-Koreassa hyvä. Katso ajankohtaisosio koronaviruksen (COVID-19) tilanteesta.

Etelä-Koreassa on esiintynyt lintuinfluenssaa. Maan pohjoisosien vuoristoalueilla esiintyy jonkin verran malariaa. Maan eteläosassa esiintyy Japanin aivokuumetta.

Etelä-Korean suurissa kaupungeissa ja erityisesti Soulissa ilmanlaatu heikkenee ajoittain, mikä saattaa aiheuttaa hengitysvaikeuksia varsinkin herkille. Ongelma on yleisintä talvisin ja keväisin. Korea Air Quality Forecasting System http://www.kaq.or.kr/ kertoo tilanteen koko niemimaalla ja Aqicn.orgin http://aqicn.org/city/korea/seoul/jung-gu/ kautta näkee ilmanlaadun eri kaupungeissa ja kaupunginosissa.

Ulkomaalaisten sairastapauksissa auttaa koko maan kattava Emergency Medical Information Center,
puh. 1339.

Matkailijalla on tärkeää olla kaikenkattava matkavakuutus, koska sairaalakäynnin lasku voi nousta yllättävän korkeaksi.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Soulin-suurlähetystö

18th Floor
Kyobo Building,
Jongno 1, Jongno-gu
SEOUL 03154
REPUBLIC OF KOREA
+82 2 370 103 00
sanomat.seo@formin.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat