17.1.2024

Pohjois-Korea: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Pohjois-Korean tilanne on ennalta arvaamaton ja voi muuttua nopeasti.

Ajankohtaista

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Korean niemimaan poliittinen tilanne on kärjistynyt aika ajoin siitä lähtien, kun Korean sota päättyi vuonna 1953. Suurlähetystö arvioi kuitenkin, että turvallisuustilanne Korean niemimaalla jatkuu edelleen suhteellisen vakaana. Viime aikoina provokaatiot ovat kuitenkin lisääntyneet, ja tilanne voi muuttua nopeasti.

Seuraa Korean niemimaan turvallisuuspoliittista tilannetta tiedotusvälineistä sekä Suomen Soulin-suurlähetystön verkkosivuilta ja sosiaalisesta mediasta, jos suunnittelet matkaa.

Jos matkustat Pohjois-Koreaan, ole yhteydessä matkatoimistoihin, jotka järjestävät matkoja alueelle. Varmista tarkoin kaikki matkaan liittyvät järjestelyt ennen matkaa, jottei sinulle aiheudu haittaa matkustusrajoitusten muutoksista, joita tehdään usein ilman ennakkovaroitusta.

Pohjois-Korea on varsin suljettu yhteiskunta ja ulkomaiset matkailijat ovat harvinaisia. Mahdollisuutta omaehtoiseen matkailuun ei käytännössä ole, vaan kaikki liikkuminen on tiukasti valvottua. Yleensä vaaditaan lupa, kun liikutaan 30 kilometriä pidemmälle Pjongjangista. Jopa Pjongjangin sisällä pääsee liikkumaan vain sinne, minne opas päästää. Jos matkailee osana ryhmää, on matkanjärjestäjä todennäköisesti hankkinut tarvittavat luvat liikkumiseen. Tämä on kuitenkin hyvä tarkastaa etukäteen. Kuvaamiseen on hyvä kysyä etukäteen lupaa.

Osa Pohjois-Korean kansallisen lentoyhtion Air Koryon lentokoneista on EU:ssa toimintakieltoon asetettujen lentoyhtiöiden listalla (https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)), mikä saattaa aiheuttaa vaikeuksia muun muassa matkavakuutusten osalta.

Rikollisuus

Turisteihin kohdistuvaa rikollisuutta on Pohjois-Koreassa vähän, joskin taskuvarkauksia ym. saattaa tapahtua. Noudata yleistä varovaisuutta ja säilytä passi, rahat sekä muut tärkeät tavarat turvallisessa paikassa. Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Suomella ei ole edustustoa Pohjois-Koreassa. Voit hakea hätämatkustusasiakirjaa (Emergency Travel Document, ETD) Ruotsin Pjongjangin-suurlähetystöstä: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/nordkorea/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (ruotsiksi).

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Autojen määrä on viime vuosina lisääntynyt Pjongjangissa. Kun liikut jalan, ole erityisen varovainen risteyksissä. Autoilijoilla on etuajo-oikeus ja he saavat kääntyä oikealle, vaikka heille palaa punainen valo. Kaduilta puuttuu usein katuvalaistus.

Luonnonolot

Tulvat ovat yleisiä sadekaudella.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Kaiken kattava matkavakuutus on tarpeen.

Terveydenhuoltopalvelut maassa ovat hyvin kehittymättömät. Alueella on esiintynyt myös koleraa ja tuberkuloosia. Pyydä tietoa tarvittavasta lääkityksestä ja ota tarvittavat rokotteet ennen matkustamista. Varaa mukaan riittävä määrä lääkkeitä.

Käytä juomiseen ja hampaiden pesuun pullotettua vettä. Keitä maito, sillä sitä ei pastöroida. Syö lihaa ja kalaa vain, jos se on hyvin kypsennettyä. Kypsennä myös vihannekset ja kuori hedelmät.

Kesäaikana Pohjois-Korean maaseudulla esiintyy Japanin aivotulehdusta ja malariaa.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Tuomiot Pohjois-Koreassa voivat olla ankaria ja seuraamukset pienistäkin rikkomuksista vakavia. Seuraa tarkoin oppaiden ohjeita liittyen valokuvaukseen ja muuhun käyttäytymiseen. Epäkunnioitus Pohjois-Koreaa ja sen symboleja kohtaan katsotaan vakavaksi rikkeeksi, mistä voi seurata pitkäkin vankeusrangaistus.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita.

Pohjois-Korean suurlähetystö Tukholmassa hoitaa jalkamaanaan myös Suomea.

Lisätietoja:
Embassy of DPRK in Sweden (englanniksi): http://www.korea-dpr.com/(Linkki toiselle web-sivustolle.).

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat