14.9.2023

Kambodža: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Poliittiset jännitteet voivat lisääntyä ajoittain Kambodžassa. Vältä väkijoukkoja, mielenosoituksia ja poliittisia kokoontumisia. Seuraa tiedotusvälineitä.

Ajankohtaista

Poliittinen tilanne jatkuu jännitteisenä.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Erityiset turvallisuusriskit

Kambodžassa on edelleen suuri määrä räjähtämättömiä miinoja ja ampumatarvikkeita erityisesti seuraavien maakuntien alueella: Battambang, Pursat, Banteay Meanchey, Siem Reap ja Kampong Thom. Vältä liikkumista edellä mainituilla alueilla varsinkin metsissä, riisipelloilla, pienillä teillä ja siltojen läheisyydessä.

Rikollisuus

Väkivaltaiset varkaudet ovat lisääntyneet etenkin Phnom Penhissä ja Sihanoukvillessä. Katuryöstelyä esiintyy varsinkin ilta-aikaan. Moottoripyöräileviä varkaita on syytä varoa kävellessä ja tuk-tukilla liikkuessa, eikä pitää käsilaukkua liikenteen puolella. Matkatavaroista ja passista kannattaa pitää hyvää huolta varsinkin lentokenttämatkoilla. Älä jätä arvoesineitä esille ravintoloissa ja baareissa.

Säilytä passi ja arvoesineet tallelokerossa tai muussa turvallisessa paikassa. Voit tallettaa passista ja muista tärkeistä asiapapereista kopiot myös sähköpostiisi.

Huumekauppa on kasvava ongelma Kambodžassa.

Erityisesti Siam Reapissa ja Sihanoukvillessa on esiintynyt naisiin kohdistuvaa seksuaalista ahdistelua.

Suomella on kunniakonsulaatti Kambodžassa.

Suomen Phnom Penhin -kunniakonsulaatti, kunniakonsuli Timo Järvinen

Exchange Square
Floor 14, Regus/Room 1448
Street 106, #19-21
Phnom Penh 120211
Puh. +855 23 972 325
Matkapuh. +855 98 378 262
Sähköposti: honconsulatepnh@finnmap-cambodia.com

Asiointi ajanvarauksella sähköpostitse tai matkapuhelinnmeroon

Virka-ajan ulkopuolella voit ottaa yhteyttä Suomen ulkoministeriön päivystyskeskukseen: +358 9 1605 5555.

Kambodžan hätänumerot:

  • Poliisi 117
  • Palokunta 118
  • Ambulanssi 119

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Maantiet pääkaupunki Phnom Penhin ja Sihanoukvillen sekä Siem Reapin turistikohteiden välillä ovat vilkkaasti liikennöityjä ja kohtuullisessa kunnossa. Valtaosa pienemmistä teistä on huonokuntoisia. Liikenneturvallisuutta heikentävät erityisesti ennakoimaton ajotapa, puutteellinen autojen huolto sekä ylikuormassa liikkuvat ajoneuvot. Onnettomuuksia tapahtuu paljon. Matkusta maanteitse ainoastaan päiväsaikaan.

Ulkomaalainen tarvitsee paikallisen ajokortin ajoneuvon kuljettamiseen, ja ilman sitä vakuutus ei välttämättä korvaa vahinkoja onnettomuustilanteessa. Kansainvälinen ajokortti ei virallisesti riitä ajoneuvon kuljettamiseen Kambodžassa. Toimivaltainen viranomainen ajokorttiasioissa on Kambodžan liikenne- ja yleisten töiden ministeriö.

Luonnonolot

Sadekaudella touko-marraskuussa voi esiintyä tulvia ja maanvyörymiä. Erityisesti järviseudut, vesiputous- ja luola-alueet ovat alttiita vaarallisille hyökytulville. Puutteellinen viemäriverkosto saa kadut herkästi tulvimaan myös Phnom Penhissä. Seuraa vaaratilanteissa paikallisviranomaisten ohjeita, tiedotusvälineitä ja säätiedotuksia.

Lisätietoa:

Terveys

Sairaanhoidon taso on yleisesti matala myös Phnom Penhissä ja suurimmissa turistikohteissa.

Phnom Penh International SOS tarjoaa terveydenhoitopalveluja yksinkertaisemmissa sairaustapauksissa ja Royal Rattanak Hospital keskimääräistä parempaa hoitoa. Sekä Royal Rattanak'lla että keskussairaala Calmettella on valmius hoitaa myös akuuttitapauksia. Vakavimmissa onnettomuustapauksissa potilas tulee usein evakuoida ja siksi on tärkeää, että sinulla on kattava matkavakuutus.

Denguekuumetapauksia esiintyy ympäri vuoden. Ainoa keino suojautua hyttysvälitteiseltä taudilta on suojautua käyttämällä karkotteita sekä pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin. Tartuntariskiä voi vähentää myös käyttämällä hyttysverkkoa ja ilmastointilaitetta yöllä. Erityisen tärkeää suojautuminen on raskaana olevilla.

AIDSin esiintyvyys on Kambodžassa matala. Sen sijaan suojaamattomassa seksissä tarttuvan hepatiitti B on yleinen Kaakkois-Aasiassa, myös Kambodžassa. Prostituoidut ovat erityinen riskiryhmä.

Trooppisen kuuma ilmasto ja alkoholi ovat vaarallinen yhdistelmä. Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista ja on suositeltavaa käyttää ainoastaan pullotettua vettä.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Laittomasta maassaolosta voi seurata pidätys ja karkotustuomio, josta aiheutuvat kustannukset (mm. lentokenttäkuljetus ja lentolippu) on karkotettavan maksettava itse. Maassaolon yliaikamaksu on USD 10/päivä, eikä ylärajaa ole. Karkotusprosessi saattaa olla pitkä ja voit joutua olemaan karkotuskeskuksessa, jonka olosuhteet ovat melko alkeelliset

Rangaistukset huumausaineiden hallussapidosta, myynnistä ja valmistuksesta ovat Kambodžassa erittäin kovia. Pienetkin määrät voivat johtaa pitkään vankilatuomioon.

Kambodžassa ihmiset ovat yleisesti ystävällisiä ja avuliaita sekä samalla tarkkoja kohteliaisuuteen ja käytökseen liittyvistä säännöistä. Vihanpurkaukset, riidat, avoin kritiikki muiden läsnä ollessa, sekä julkiset hellyydenosoitukset nähdään merkkeinä huonosta kasvatuksesta ja itsehillinnän puutteesta. Kuningasperheen jäseniä kunnioitetaan ja arvostetaan suuresti. Sama koskee buddhalaisia munkkeja ja muita uskonnon edustajia. Kunnioitus vanhempia ihmisiä kohtaan on itsestäänselvyys.

Maahantulosäännökset

Seuraa paikallisviranomaisten ohjeita. Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat