15.7.2019

Kambodža: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Poliittiset jännitteet voivat lisääntyä ajoittain Kambodzhassa. Vältä väkijoukkoja, mielenosoituksia ja poliittisia kokouksia sekä voimakkaiden mielipiteiden ilmaisemista Kambodzhan politiikasta tai kulttuurista. Seuraa tiedotusvälineitä.

Ajankohtaista

Maassa järjestettiin parlamenttivaalit 29.7.2018. Poliittiset jännitteet ovat jatkuneet oppositiopuolue CNRP:n lakkauttamisen jälkeen 16.11.2017.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Erityiset turvallisuusriskit

Kambodžassa on edelleen suuri määrä räjähtämättömiä miinoja ja ampumatarvikkeita erityisesti seuraavien maakuntien alueella: Battambang, Pursat, Banteay Meanchey, Siem Reap ja Kampong Thom. Vältä liikkumista edellä mainituilla alueilla varsinkin metsissä, riisipelloilla, pienillä teillä sekä siltojen läheisyydessä.

Rikollisuus

Väkivaltaisetkin varkaudet ovat lisääntyneet etenkin Phnom Penhissä ja Sihanoukvillessä. Katuryöstely on lisääntynyt. Ryöstöt tapahtuvat usein ilta-aikaan, jolloin matkustajien tulee varoa kävellessään ja tuk-tukilla liikkuessaan moottoripyöräileviä varkaita. Älä pidä käsilaukkuasi liikenteen puolella. Pidä hyvää huolta matkatavaroistasi ja passistasi varsinkin lentokenttämatkoilla. Älä jätä arvoesineitä pöydälle tai tuoleille ravintoloissa ja baareissa.

Murtoja vaatimattomimpiin majataloihin on myös tapahtunut. Huumekauppa on kasvava ongelma Kambodžassa.

Naismatkailijoita kehotetaan tarkkaavaisuuteen erityisesti Siam Reapissa ja Sihanoukvillessa, missä on esiintynyt naisiin kohdistuvaa seksuaalista ahdistelua.

Ota hätätapauksessa yhteyttä Ruotsin suurlähetystöön Phnom Penhissä:
10th floor, Phnom Penh Tower
445, Monivong Blvd, (St. 93/232)
Sangkat Boeung Pralit, Khan 7 Makara
Phnom Penh
Puh: +855 23 861 700
Fax: +855 23 861 701
Sähköposti: ambassaden.phnom-penh@gov.se
Verkkosivut: http://www.swedenabroad.com/phnompenh

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Maantiet pääkaupunki Phnom Penhin ja Sihanoukvillen sekä Siem Reapin turistikohteiden välillä ovat kohtuullisessa kunnossa, mutta vilkkaasti liikennöityjä. Valtaosa pienemmistä teistä on huonokuntoisia. Ylikuormassa liikkuvat ja huonosti huolletut ajoneuvot sekä ennakoimaton ajotapa tekevät liikenneturvallisuudesta heikon ja onnettomuusriskistä korkean. Matkusta maanteitse ainoastaan päiväsaikaan.

Luonnonolot

Sadekaudella (touko-marraskuu) on olemassa tulvariski. Matkailijoita kehotetaan seuraamaan paikallisviranomaisten ohjeita.

Terveys

Sairaanhoidon taso on yleisesti matala myös Phnom Penhissä ja suurimmissa turistikohteissa.
Phnom Penh International SOS tarjoaa terveydenhoitopalveluja yksinkertaisimmissa sairaustapauksissa ja Royal Rattanak Hospital keskimääräistä parempaa hoitoa. Sekä Royal Rattanak'lla että keskussairaala Calmette'lla on tietty valmius hoitaa myös akuuttitapauksia. Vakavimmissa onnettomuustapauksissa potilas tulee kuitenkin usein evakuoida. Tämän vuoksi on tärkeää, että sinulla on kattava matkavakuutus.

AIDSin esiintyvyys on nykyään Kambodžassa matala. Sen sijaan hepatiitti B:n, joka tarttuu suojaamattomassa seksissä, yleisyys on korkea koko Kaakkois-Aasiassa mukaan lukien Kambodzha. Prostituoidut on erityinen riskiryhmä. Denguekuumetapaukset ovat lisääntyneet.

Muista, että trooppisen kuuma ilmasto ja alkoholi on vaarallinen yhdistelmä. Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Sen johdosta suositellaan ainoastaan pullotettua vettä.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Rangaistukset huumausaineiden hallussapidosta, myynnistä ja valmistuksesta ovat Kambodzhassa erittäin kovia. Pienetkin määrät voivat johtaa pitkään vankilatuomioon.

Kambodzhassa ihmiset ovat yleisesti ystävällisiä ja avuliaita ja samalla tarkkoja kohteliaisuuteen ja käytökseen liittyvistä säännöistä. Vihanpurkaukset, riidat, avoin kritiikki muiden läsnä ollessa sekä myös julkiset hellyydenosoitukset nähdään merkkeinä huonosta kasvatuksesta ja itsehillinnän puutteesta. Kuningasperheen jäseniä kunnioitetaan ja arvostetaan suuresti. Sama koskee buddhalaisia munkkeja ja uskonnon edustajia. Kunnioitus vanhempia ihmisiä kohtaan on itsestäänselvyys.

Maahantulosäännökset

Kambodžan ulkoministeriön verkkosivu http://www.mfaic.gov.kh
Kambodžan turistiministeriön verkkosivu http://www.mot.gov.kh

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Bangkokin-suurlähetystö

Athenee Tower, 14. kerros
63 Wireless Road (Witthayu)
Lumpini, Pathumwan
BANGKOK 10330
THAILAND
+66 220 787 00
sanomat.BAN@formin.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat